Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoUcierane

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Sylwia 06/09/2021
Sylwia 06/09/2021

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Kolejne szybkie i bardzo proste ciasto. Wilgotne, puszyste a do tego bardzo smaczne. Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami jest delikatnie słodkie, czyli takie jakie lubimy najbardziej. Jeśli Wasza dynia będzie bardzo słodka, placek może być słodszy, więc uważajcie przy dodawaniu cukru 😉

Świeżość. Nie będę ukrywała, że ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Zaraz po wystudzeniu lub jeszcze delikatnie ciepłe, pychotka. Następnego dnia według mnie również jest dobre, ale w konsystencji przypomina babkę, jest mniej wilgotne. Do kolejnych dni nie dotrwało, więc niestety nie jestem w stanie napisać, jak smakowało dnia trzeciego, czy czwartego.

Puree z dyni. Przygotowałam kilka dni wcześniej i przechowywałam w lodówce, ale świeże również można dodać. Obrałam dynię, pozbyłam się pestek, pokroiłam na mniejsze kawałki a następnie piekłam w temperaturze 170 stopni do miękkości, czyli ok 30-40 minut. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia a następnie zmiksowałam. Z mojej dyni uzyskałam gęste puree, przypominające puree ziemniaczane.  

 

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Składniki na tortownicę 24 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 200 g puree z dyni* w temperaturze pokojowej (moje było bardzo gęste)
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • ok 8 śliwek pokrojonych w ćwiartki (można więcej)

*opis przygotowania puree znajduje się wyżej – nad składnikami.

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Roztopione masło mieszamy z puree dyniowym. Dodajmy jajka, cukier i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz śliwek) i dokładnie wszystko mieszamy. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęsty jogurt, grecki. Przy rzadszym puree można dodać troszeczkę więcej mąki ryżowej.
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki, jedna przy drugiej.
  4. Pieczemy ok 40 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

 

 

2021dyniaowoceśliwki
3 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowa tarta z mascarpone i owocami
następny post
Dyniowe cynamonki bez glutenu

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

3 komentarze

MAGDA 04/11/2022 - 12:20

Ciasto jest przepyszne 🙂 a czy można byłoby czymś zastąpić jajka

Odpowiedz
Sylwia 04/11/2022 - 22:06

Super, że ciasto smakuje 🙂 co do zamiennika to ja nigdy tego ciasta w wersji bez jajka nie robiłam. Ale wczoraj w innym poście ktoś podpowiedział, że istnieje wegański substytut jajka o nazwie veggs i można go znaleźć np w Auchan. Czy się sprawdza? Tego niestety nie wiem.
Pozdrawiam

Odpowiedz
MAGDA 05/11/2022 - 17:45

Dziękuję śliczne😀 spróbuję

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca