DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Sylwia

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Kolejne szybkie i bardzo proste ciasto. Wilgotne, puszyste a do tego bardzo smaczne. Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami jest delikatnie słodkie, czyli takie jakie lubimy najbardziej. Jeśli Wasza dynia będzie bardzo słodka, placek może być słodszy, więc uważajcie przy dodawaniu cukru 😉

Świeżość. Nie będę ukrywała, że ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Zaraz po wystudzeniu lub jeszcze delikatnie ciepłe, pychotka. Następnego dnia według mnie również jest dobre, ale w konsystencji przypomina babkę, jest mniej wilgotne. Do kolejnych dni nie dotrwało, więc niestety nie jestem w stanie napisać, jak smakowało dnia trzeciego, czy czwartego.

Puree z dyni. Przygotowałam kilka dni wcześniej i przechowywałam w lodówce, ale świeże również można dodać. Obrałam dynię, pozbyłam się pestek, pokroiłam na mniejsze kawałki a następnie piekłam w temperaturze 170 stopni do miękkości, czyli ok 30-40 minut. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia a następnie zmiksowałam. Z mojej dyni uzyskałam gęste puree, przypominające puree ziemniaczane.  

 

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Składniki na tortownicę 24 cm

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 200 g puree z dyni* w temperaturze pokojowej (moje było bardzo gęste)
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • ok 8 śliwek pokrojonych w ćwiartki (można więcej)

*opis przygotowania puree znajduje się wyżej – nad składnikami.

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Roztopione masło mieszamy z puree dyniowym. Dodajmy jajka, cukier i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz śliwek) i dokładnie wszystko mieszamy. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęsty jogurt, grecki. Przy rzadszym puree można dodać troszeczkę więcej mąki ryżowej.
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki, jedna przy drugiej.
  4. Pieczemy ok 40 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

 

 

Zobacz również

3 komentarze

MAGDA 04/11/2022 - 12:20

Ciasto jest przepyszne 🙂 a czy można byłoby czymś zastąpić jajka

Odpowiedz
Sylwia 04/11/2022 - 22:06

Super, że ciasto smakuje 🙂 co do zamiennika to ja nigdy tego ciasta w wersji bez jajka nie robiłam. Ale wczoraj w innym poście ktoś podpowiedział, że istnieje wegański substytut jajka o nazwie veggs i można go znaleźć np w Auchan. Czy się sprawdza? Tego niestety nie wiem.
Pozdrawiam

Odpowiedz
MAGDA 05/11/2022 - 17:45

Dziękuję śliczne😀 spróbuję

Odpowiedz

Skomentuj