- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Kolejne szybkie i bardzo proste ciasto. Wilgotne, puszyste a do tego bardzo smaczne. Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami jest delikatnie słodkie, czyli takie jakie lubimy najbardziej. Jeśli Wasza dynia będzie bardzo słodka, placek może być słodszy, więc uważajcie przy dodawaniu cukru 😉

Świeżość. Nie będę ukrywała, że ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Zaraz po wystudzeniu lub jeszcze delikatnie ciepłe, pychotka. Następnego dnia według mnie również jest dobre, ale w konsystencji przypomina babkę, jest mniej wilgotne. Do kolejnych dni nie dotrwało, więc niestety nie jestem w stanie napisać, jak smakowało dnia trzeciego, czy czwartego.

Puree z dyni. Przygotowałam kilka dni wcześniej i przechowywałam w lodówce, ale świeże również można dodać. Obrałam dynię, pozbyłam się pestek, pokroiłam na mniejsze kawałki a następnie piekłam w temperaturze 170 stopni do miękkości, czyli ok 30-40 minut. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia a następnie zmiksowałam. Z mojej dyni uzyskałam gęste puree, przypominające puree ziemniaczane.  

 

Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Składniki na tortownicę 24 cm

*opis przygotowania puree znajduje się wyżej – nad składnikami.

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Roztopione masło mieszamy z puree dyniowym. Dodajmy jajka, cukier i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz śliwek) i dokładnie wszystko mieszamy. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać gęsty jogurt, grecki. Przy rzadszym puree można dodać troszeczkę więcej mąki ryżowej.
  3. Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki, jedna przy drugiej.
  4. Pieczemy ok 40 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂