Jedno z popularniejszych ciast mojego dzieciństwa, czyli bezglutenowe ciasto fale dunaju. Zrobiłam je na bazie ciasta jogurtowego, które według mnie idealnie się sprawdziło. Ciasto jest puszyste i wilgotne nawet przez kilka dni. Owoce, które dodałam do ciasta to borówki (po 2 w jednej fali) ale równie dobrze będą pasować wiśnie lub maliny. Bezglutenowe ciasto fale dunaju należy przechowywać w lodówce i wyciągnąć około 15 minut przez podaniem.
Pamiętajcie iż moje ciasta są mało słodkie. Nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami, dlatego nie dodaję zbyt dużej ilości słodziku a poza tym erytrytol, którego często używam jest o 30% mniej słodki niż cukier. Jeśli ciasto zrobię za mało słodkie posypuje je cukrem pudrem, zjadam z dżemem lub masę śmietankową robię troszeczkę bardziej słodką.
Składniki na małą blachę 18×18 cm
CIASTO
- 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 duże jajka
- 60 g miękkiego masła
- 70 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 20 g mąki owsianej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 70 g erytrytolu lub cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 5 g mąki kokosowej
- owoce np borówki, wiśnie, maliny…
MASA
- 200 g kremówki (u mnie 30%)
- 100-150 serka mascarpone
- cukier puder (do smaku, u mnie kilka łyżeczek)
- śmietanofix (opcjonalnie)
WIERZCH
- starta czekolada gorzka i mleczna
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ubić ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, masło i wymieszać. Dodać mąki (oprócz kokosowej), proszek do pieczenia, sodę i mieszać do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na dwie części, nie muszą być idealnie równe. Do jednej dodać łyżkę kakao a do drugiej mąkę kokosową i wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 175 stopni grzanie góra dół, owoce umyć i delikatnie osuszyć.
- Jasne ciasto przelać na blachę, wyrównać. Potem delikatnie, łyżka po łyżce rozłożyć na nim ciasto kakaowe. Następnie na ciemnym cieście rozłożyć owoce (u mnie borówki) delikatnie je wciskając – w ten sposób utworzą się fale.
- Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut lub do suchego patyczka.
- Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- MASA – kremówkę ubić z cukrem pudrem (polecam na początek dać 1 łyżkę) i śmietanofixem (opcjonalnie). Następnie dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosłodzić według gustu.
- Masę rozłożyć na zimne ciasto. Wierzch udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem.
Smacznego 🙂