Bezglutenowe ciasto kakaowe z dynią. Jest to delikatne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dyni, cynamonu i orzechów włoskich. Przełożone dżemem i masą kremowo jogurtową. Delikatnie słodkie, wilgotne i mocno orzechowe. W smaku przypomina mi trochę ciasto marchewkowe, gdyż obydwa zawierają sporą ilość orzechów i dynia podobnie jak marchewka jest słodka.
Inne przepisy z wykorzystaniem dyni:
- Bezglutenowa pizza z dynią
- Bezglutenowe rogaliki z dynią bez jajek
- Bezglutenowe bułki z dynią i czekoladą
Składniki na małą blachę 18×18 cm
- 120 g dyni startej ma małych oczkach lub zmiksowanej
- 50 g orzechów włoskich pokruszonych
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 60 g maki bezglutenowej np
- 40 g mąki owsianej bez glutenu
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 – 15 g gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE
- 60 g wody przegotowanej lub mineralnej
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
MASA
- 150 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego
- 30 g cukru pudru (lub według uznania do smaku)
- 5 g żelatyny
- 40 g wody
- 100 g dżemu np śliwka, borówka, porzeczka…
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz erytrytolu. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać słodzik i miksować do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Dodać żółtka i miksować jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Ciasto przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Piec w funkcji góra dół przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasto należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe.
- Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Zimne ciasto wyciągnąć z blachy, delikatnie oderwać papier a następnie pokroić. Można to zrobić na dwa sposoby. Albo przekroić na pół albo ściąć tylko górę ciasta (jak u mnie). W przypadku wybrania drugiej opcji, odciętą górę należy pokruszyć.
- Spód ciasta dokładnie nasączyć a następnie posmarować dżemem.
MASA
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- W misce miksera umieścić serek mascarpone, jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać cukier puder według uznania, u mnie około 30 g. Następnie 2 łyżeczki masy dodać do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Cały czas miksując masę powoli wlewać żelatynę.
- Masę przełożyć na posmarowany dżemem biszkopt (jeśli gotowa masa będzie zbyt rzadka, proponuję odczekać 5-10 minut i dopiero jak trochę zgęstnieje nałożyć na biszkopt). Wierzch udekorować pokruszonym ciastem.
- Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂