Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BabkaCiasto

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Sylwia 29/08/2019
Sylwia 29/08/2019

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Powstało na bazie ciasta z bananami.  Ale zamiast świeżych owoców, jednym z głównych składników w tym cieście jest dżem. Najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny np z porzeczki, agrestu, wiśni, malin. Ciasto jest mocno kakaowe z lekkim posmakiem cynamonu. Jeśli bardzo lubicie tę przyprawę, możecie dodać jej więcej. Jeśli natomiast za nią nie przepadacie, możecie bez problemu pominąć ten składnik.  Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem polecam na deser czy przekąskę do pracy lub szkoły. Możecie przechowywać je przez kilka dni, aczkolwiek nie radzę trzymać go poza lodówką dłużej niż 3 dni.

 

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Składniki na keksówkę 30×10 cm

  • 260g mąki bezglutenowej np
    • 100g mąki ryżowej
    • 60g mąki owsianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej
    • 30g mąki teff lub gryczanej
    • 20 g mąki kukurydzianej
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50g oleju np rzepakowego
  • 200g dżemu u mnie figowy, ale może być również z porzeczki, wiśniowy, śliwkowy…
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 30g mleka
  • 60g pokruszonych orzechów włoskich lub innych
  • 120 erytrytolu lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • dodatkowo na wierzch np czekolada, cukier puder…

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Po upieczeniu przez 10 minut trzymamy ciasto w formie a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ciasto z dżemem

 

 

cynamondeserdżemjogurtkakaoorzechy włoskieszybkie ciasto
2 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowa szarlotka z migdałami
następny post
Bezglutenowe bułki z ziemniakami bez drożdży

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

2 komentarze

Sylvia 14/01/2020 - 17:41

Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam wczoraj o 4 popoludniu i do 8 wieczorem zostal jeden kawalek… Zamiast dżemu użyłam ugotowanego batata zmiksowanego z daktylami.

Odpowiedz
Sylwia 14/01/2020 - 20:35

Super pomysł 🙂 Bedę musiałam wypróbować, bo z batatem jeszcze nie robiłam.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca