DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Sylwia

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Powstało na bazie ciasta z bananami.  Ale zamiast świeżych owoców, jednym z głównych składników w tym cieście jest dżem. Najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny np z porzeczki, agrestu, wiśni, malin. Ciasto jest mocno kakaowe z lekkim posmakiem cynamonu. Jeśli bardzo lubicie tę przyprawę, możecie dodać jej więcej. Jeśli natomiast za nią nie przepadacie, możecie bez problemu pominąć ten składnik.  Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem polecam na deser czy przekąskę do pracy lub szkoły. Możecie przechowywać je przez kilka dni, aczkolwiek nie radzę trzymać go poza lodówką dłużej niż 3 dni.

 

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Składniki na keksówkę 30×10 cm

  • 260g mąki bezglutenowej np
    • 100g mąki ryżowej
    • 60g mąki owsianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej
    • 30g mąki teff lub gryczanej
    • 20 g mąki kukurydzianej
  • 20g gorzkiego kakao
  • 50g oleju np rzepakowego
  • 200g dżemu u mnie figowy, ale może być również z porzeczki, wiśniowy, śliwkowy…
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 30g mleka
  • 60g pokruszonych orzechów włoskich lub innych
  • 120 erytrytolu lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • dodatkowo na wierzch np czekolada, cukier puder…

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Po upieczeniu przez 10 minut trzymamy ciasto w formie a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ciasto z dżemem

 

 

Zobacz również

2 komentarze

Sylvia 14/01/2020 - 17:41

Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam wczoraj o 4 popoludniu i do 8 wieczorem zostal jeden kawalek… Zamiast dżemu użyłam ugotowanego batata zmiksowanego z daktylami.

Odpowiedz
Sylwia 14/01/2020 - 20:35

Super pomysł 🙂 Bedę musiałam wypróbować, bo z batatem jeszcze nie robiłam.

Odpowiedz

Skomentuj