5,6K
Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem
Powstało na bazie ciasta z bananami. Ale zamiast świeżych owoców, jednym z głównych składników w tym cieście jest dżem. Najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny np z porzeczki, agrestu, wiśni, malin. Ciasto jest mocno kakaowe z lekkim posmakiem cynamonu. Jeśli bardzo lubicie tę przyprawę, możecie dodać jej więcej. Jeśli natomiast za nią nie przepadacie, możecie bez problemu pominąć ten składnik. Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem polecam na deser czy przekąskę do pracy lub szkoły. Możecie przechowywać je przez kilka dni, aczkolwiek nie radzę trzymać go poza lodówką dłużej niż 3 dni.
Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem
Składniki na keksówkę 30×10 cm
- 260g mąki bezglutenowej np
- 100g mąki ryżowej
- 60g mąki owsianej
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki teff lub gryczanej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 20g gorzkiego kakao
- 50g oleju np rzepakowego
- 200g dżemu u mnie figowy, ale może być również z porzeczki, wiśniowy, śliwkowy…
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 30g mleka
- 60g pokruszonych orzechów włoskich lub innych
- 120 erytrytolu lub innego słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- dodatkowo na wierzch np czekolada, cukier puder…
PRZYGOTOWANIE
- W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
- Po upieczeniu przez 10 minut trzymamy ciasto w formie a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam wczoraj o 4 popoludniu i do 8 wieczorem zostal jeden kawalek… Zamiast dżemu użyłam ugotowanego batata zmiksowanego z daktylami.
Super pomysł 🙂 Bedę musiałam wypróbować, bo z batatem jeszcze nie robiłam.