- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem

Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem powstało na bazie ciasta z bananami.  Ale zamiast świeżych owoców, jednym z głównych składników w tym cieście jest dżem. Najlepiej jeśli będzie lekko kwaśny np z porzeczki, agrestu, wiśni, malin. Ciasto jest mocno kakaowe z lekkim posmakiem cynamonu. Jeśli bardzo lubicie tę przyprawę, możecie dodać jej więcej. Jeśli natomiast za nią nie przepadacie, możecie bez problemu pominąć ten składnik.  Bezglutenowe ciasto kakaowe z dżemem polecam na deser czy przekąskę do pracy lub szkoły. Możecie przechowywać je przez kilka dni, aczkolwiek nie radzę trzymać go poza lodówką dłużej niż 3 dni.

 

Składniki na keksówkę 30×10 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie stopniowo dodajemy suche do mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając.
  2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  4. Po upieczeniu przez 10 minut trzymamy ciasto w formie a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: