- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

Proste do zrobienia ciasto marchewkowe przełożone kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone jest pyszne, wilgotne, z lekki posmakiem cynamonu, idealne na święta.

Placek jest delikatny, dlatego uważajcie przy przekrawaniu na pół. Jeśli górny blat podczas przenoszenia Wam się pokruszy, nie martwcie się. Albo poukładajcie blat w kawałkach, ja tak zrobiłam – pod masą nic nie było widać, albo pokruszcie ciasto i posypcie wierzch jak w kopcu kreta 🙂

Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. Od czasu do czasu postaram się dodać również link do konkretnego produktu, żeby osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej wiedziały dokładnie o jakim produkcie pisze. 

 

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

Składniki na formę 18×18 cm lub tortownica 20-21 cm

Ciasto

Krem

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Marchew i jabłko obieramy a następnie ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru.
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, starte jabłko i marchew (nie odciskamy soków) i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy.
  4. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Kiedy ciasto będzie zimne przygotowujemy masę. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy opcjonalnie fix i ubijamy tak na 80%. Następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy na sztywno.
  6. Z ciasta delikatnie odrywamy papier i z powrotem układamy na papier. Przekrawamy na pół . Od razu ostrzegam, że górny blat będzie kruchy, dlatego polecam delikatnie przełożyć go na płaski talerz (najlepiej zsunąć) żeby później łatwiej było go nałożyć na krem. Ja tego nie zrobiłam, efektem czego było to, że górna warstwa to były “puzzle” z ciasta 🙂
  7. Większą część masy rozkładamy na pierwszym blacie, wyrównujemy. Następnie układamy drugi blat, rozprowadzamy na nim pozostałą masę a na koniec obsypujemy orzechami.
  8. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego 🙂