12,6K
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe przełożone kremem z mascarpone i jogurtem. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Co prawda, musi odleżeć swoje w lodówce, ale sam proces przygotowywania jest łatwy. Marchewka powoduje, że ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z orzechami wręcz przepyszne. Ciasto jest na bazie biszkoptu, dlatego jest lżejsze od standardowej wersji, w skład którego wchodzi bardzo duża ilość oleju.
A jeśli macie ochotę na marchewkowe muffinki, przepis znajdziecie tutaj.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Składniki na tortownicę 21cm
BISZKOPT
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 50g słodzika np erytrytolu, ksylitolu lub cukru
- 200g marchewki
- 50g maki owsianej bez glutenu
- 20g skrobi np ziemniaczanej lub z tapioki
- 3 łyżki oleju np rzepakowego
- 25g orzechów włoskich
- 30g migdałów
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka pasty z wanilią (może być również 1 cukier waniliowy)
NASĄCZENIE
- 70ml wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
MASA
- 120g serka mascarpone
- 150g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%)
- 100g serka homogenizowanego naturalnego (może być również gęsty jogurt grecki)
- 30g cukru pudru (przy tej ilości ciasto jest mało słodkie)
- 1 łyżeczka pasty z wanilią
- 5g żelatyny
- 40ml wody
DODATKOWO
- 30g orzechów lub migdałów na wierzch
Bezglutenowe ciasto marchewkowe – przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
- Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
- Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miski z suchymi składnikami.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić.
- W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca.
- Dodać żółtka, olej i ubijać jeszcze około 5 minut.
- Na koniec do ubitych jajek dodać wanilię, suche składniki i marchewkę, z której wcześniej należy wycisnąć sok. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do formy. Piec przez 40minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-20 minut, a następnie delikatnie przełożyć na kratkę. Pozostawić do wystudzenia.
- Kiedy ciasto ostygnie, odkroić wierzch i pokruszyć.
- Pozostałą cześć ciasta umieścić w formie i nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem.
MASA
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- W misce umieścić mascarpone, jogurt, serek homogenizowany, wanilię, cukier puder i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
- Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
- Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać.
- Na koniec wierzch udekorować pokruszonym wcześniej biszkoptem, orzechami lub migdały i bardzo delikatnie docisnąć.
- Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Super, że są ciasta twoje niezbyt słodkie bo ja nie lubię bardzo słodkich ciast. Sama robię też takie ciasta i torty. Dam znać jak zrobię jakie wyszło i czy moim norweskim przyjaciołom smakowało. 😁
Ciasto super delikatne a zarazem pełne orzechów i migdałów. Krem rzeczywiście nie jest słodki i następnym razem dam więcej cukru, ale całość jest naprawdę lekka i smaczna. Dziekuję za przepis.
Mega się cieszę, że smakuje. Większość moich ciast nie jest zbyt słodka 🙂 Często o tym informuje, bo zdaje sobie sprawę, że część osób woli trochę słodsze wypieki. Ale najważniejsze, że ogólnie smakuje, dosłodzić zawsze można 🙂 Dziękuje za komentarz.
Dziękuje za ten komentarz. Zastanawiałam się czy zrobić bo pierwszy raz będę robić dla osoby nie tolerującej glutenu, widziałam, że jest mniej mąki i myślałam czy nie za suche będzie. Dobrze, że napisałaś, że krem mało słodki to dam więcej cukru bo to będzie dla Norweskich przyjaciół a oni lubią słodkie.