Bezglutenowe ciasto świąteczne
U mnie w domu ciasto to znane jest pod nazwą Filip. Ja nazywam je ciastem świątecznym, ponieważ zawsze w grudniu mama piekła mi to ciasto. Składa się z dwóch biszkoptów, jednego białego i drugiego z makiem oraz masy z orzechów włoskich. Według mnie połączenie jest idealne, uwielbiam biszkopt makowy (mini namiastka makowca, którego jeść niestety nie mogę) oraz tę masę orzechową…mmm pychotka. W oryginalnej wersji, którą piekła moja mama wierzch ciasta pokryty był polewą orzechową, taką jasną, niestety niedostępną obecnie nad czym gorąco ubolewam. Ja, wierzch udekorowałam jasną masą na bazie mascarpone i kremówki oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Bezglutenowe ciasto świąteczne tym razem przygotowałam bez maki owsianej. Kiedy dodałam przepis na Bezglutenowy biszkopt piernikowy otrzymałam sporo zapytań, czy mąkę owsianą można zastąpić inną, stad moja decyzja. W składnikach na masę przy orzechach włoskich i mleku są widełki, ponieważ to od Was zależy jak mocno orzechową masę chcecie.
Bezglutenowe ciasto świąteczne
Składniki na blachę 18×18 cm
BISZKOPT JASNY
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 40 g erytrytolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 50 g mąki bezglutenowej np
- 35 g mąki ryżowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
BISZKOPT MAKOWY
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 40 g erytrytolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 55 g mąki bezglutenowej np
- 40 g mąki ryżowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju (np rzepakowy)
- 1 łyżka wody
- 40 g suchego maku
MASA
- 200 g śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 100-150 g pokruszonych orzechów włoskich
- 50-70 g gorącego mleka
- 50 g cukru pudru (w porcjach 30 i 20g)
- 6 g żelatyny
- 60 g mleka do żelatyny
NASĄCZENIE
- 120 g przegotowanej wody
- 3-4 łyżeczek soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO
- pokruszone orzechy laskowe albo włoskie, aczkolwiek według mnie laskowe bardziej pasują
Bezglutenowe ciasto świąteczne – przygotowanie
BISZKOPT JASNY
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
- W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
- W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, odcinając nierówne części.
- Wyrównany biszkopt nasączyć połową wody.
BISZKOPT MAKOWY
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
- W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
- W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Zmniejszyć prędkość obrotów o połowę, dodać olej oraz wodę i krótko miksować (dosłownie kilka obrotów). Na koniec dodać suche składniki oraz mak i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, obcinając nierówne części. UWAGA – ten biszkopt ze względu na zawartość oleju i wody jest delikatniejszy od jasnego, dlatego należy postępować z nim ostrożniej. Nie nasączać go przed położeniem na masę.
MASA
- Orzechy włoskie mocno pokruszyć, praktycznie na mąkę. Można też kupić gotowe zmielone orzechy.
- Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
- Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, 30 g cukru pudru i wymieszać tylko do połączenia się składników. Następnie 2 łyżeczki masy przełożyć do żelatyny, wymieszać. Cały czas miksując masę wlać żelatynę. Wymieszać i odłożyć około 200 g masy do miseczki (na wierzch). Pozostałe czynności należy robić sprawnie, żeby biała masa zbyt bardzo nie stężała.
- Do pozostałej masy dodać orzechy, 20 g cukru pudru i dokładnie wymieszać.
- Masę orzechową rozprowadzić na nasączony wcześniej biały biszkopt. Wyrównać a następnie na masę położyć biszkopt makowy. Nasączyć pozostałą wodą z sokiem i cukrem pudrem. Na koniec wierzch udekorować białą masą i pokruszonymi orzechami laskowymi (lub włoskimi).
- Bezglutenowe ciasto świąteczne włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego 🙂