Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweBoże narodzenieBoże narodzenieCiasto

Bezglutenowe ciasto świąteczne

Sylwia 15/12/2019
Sylwia 15/12/2019

Bezglutenowe ciasto świąteczne

U mnie w domu ciasto to znane jest pod nazwą Filip. Ja nazywam je ciastem świątecznym, ponieważ zawsze w grudniu mama piekła mi to ciasto. Składa się z dwóch biszkoptów, jednego  białego i drugiego z makiem oraz masy z orzechów włoskich. Według mnie połączenie jest idealne, uwielbiam biszkopt makowy (mini namiastka makowca, którego jeść niestety nie mogę) oraz tę masę orzechową…mmm pychotka. W oryginalnej wersji, którą piekła moja mama wierzch ciasta pokryty był polewą orzechową, taką jasną, niestety niedostępną obecnie nad czym gorąco ubolewam. Ja, wierzch udekorowałam jasną masą na bazie mascarpone i kremówki oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Bezglutenowe ciasto świąteczne tym razem przygotowałam bez maki owsianej. Kiedy dodałam przepis na  Bezglutenowy biszkopt piernikowy  otrzymałam sporo zapytań, czy mąkę owsianą można zastąpić inną, stad moja decyzja. W składnikach na masę przy orzechach włoskich i mleku są widełki, ponieważ to od Was zależy jak mocno orzechową masę chcecie.

 

Bezglutenowe ciasto świąteczne

Składniki na blachę 18×18 cm

BISZKOPT JASNY

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 40 g erytrytolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 50 g mąki bezglutenowej np
    • 35 g mąki ryżowej
    • 15 g skrobi ziemniaczanej

BISZKOPT MAKOWY

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 40 g erytrytolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 55 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g mąki ryżowej
    • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju (np rzepakowy)
  • 1 łyżka wody
  • 40 g suchego maku

MASA

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 100-150 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 50-70 g gorącego mleka
  • 50 g cukru pudru (w porcjach 30 i 20g)
  • 6 g żelatyny
  • 60 g mleka do żelatyny

NASĄCZENIE

  • 120 g przegotowanej wody
  • 3-4 łyżeczek soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO

  • pokruszone orzechy laskowe albo włoskie, aczkolwiek według mnie laskowe bardziej pasują

 

Bezglutenowe ciasto świąteczne – przygotowanie

BISZKOPT JASNY
  1. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, odcinając nierówne części.
  6. Wyrównany biszkopt nasączyć połową wody.
BISZKOPT MAKOWY
  1. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W misce miksera umieścić białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, stopniowo dodawać słodzik cały czas mieszając. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Zmniejszyć prędkość obrotów o połowę, dodać olej oraz wodę i krótko miksować (dosłownie kilka obrotów). Na koniec dodać suche składniki oraz mak  i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra dół. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier. Górę biszkoptu wyrównać, obcinając nierówne części. UWAGA – ten biszkopt ze względu na zawartość oleju i wody jest delikatniejszy od jasnego, dlatego należy postępować z nim ostrożniej. Nie nasączać go przed położeniem na masę.
MASA
  1. Orzechy włoskie mocno pokruszyć, praktycznie na mąkę. Można też kupić gotowe zmielone orzechy.
  2. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  3. Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  4. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, 30 g cukru pudru i wymieszać tylko do połączenia się składników. Następnie 2 łyżeczki masy przełożyć do żelatyny, wymieszać. Cały czas miksując masę wlać żelatynę. Wymieszać i odłożyć około 200 g masy do miseczki (na wierzch). Pozostałe czynności należy robić sprawnie, żeby biała masa zbyt bardzo nie stężała.
  5. Do pozostałej masy dodać orzechy, 20 g cukru pudru i dokładnie wymieszać.
  6. Masę orzechową rozprowadzić na nasączony wcześniej biały biszkopt. Wyrównać a następnie na masę położyć biszkopt makowy. Nasączyć pozostałą wodą z sokiem i cukrem pudrem. Na koniec wierzch udekorować białą masą i pokruszonymi orzechami laskowymi (lub włoskimi).
  7. Bezglutenowe ciasto świąteczne włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto świąteczne

 

2019kremówkamakmascarponeorzechy włoskieświęta
0 komentarzy 1
Poprzedni post
Bezglutenowy piernik z masą i orzechami
następny post
Bezglutenowy piernik z powidłami

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca