1,7K
Ciasto truskawkowe z jogurtową masą
To idealna propozycja na ciepłe dni. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy na bazie jogurtu i serka mascarpone oraz polewy truskawkowej. Według mnie ciasto jest delikatnie słodkie, dlatego proponuję, żeby zarówno masę jak i polewę przed przelaniem spróbować i w razie czego dosłodzić pod swój gust. Ciasto należy przechowywać w lodówce i wyciągnąć 10-15 minut przed podaniem, żeby nie było bardzo zmrożone.
Bezglutenowe ciasto truskawkowe z jogurtową masą – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 24×24 cm
Biszkopt
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 40 g mąki owsianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 10-15 g gorzkiego kakao
- 50 g słodzika np erytrytolu, cukier
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 80 g mleka
Masa
- 250 g mascarpone
- 500 g jogurtu naturalnego
- 12 g żelatyny
- 90 g wody
- 60 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 250 g truskawek
Wierzch
- 400 g owoców
- 7 g żelatyny
- 50 g wody
- słodzik np miód, cukier, erytrytol według uznania
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
- Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
- W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia. Z zimnego delikatnie oderwać papier, umieścić w formie i nasączyć kakaem. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.
MASA
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut, żeby napęczniała.
- Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- W misce umieścić mascarpone, jogurt naturalny, wanilię, cukier puder, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 1-2 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Na koniec dodać pokrojone truskawki. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować truskawkową polewę.
WIERZCH
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- Truskawki umyć i zmiskować. Dodać cukier, erytrytol, miód lub inny słodzik według uznania.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 1-2 łyżeczki musu i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając truskawki, wlewać powoli żelatynę. Chłodną polewę delikatnie rozlać na tężejącą masę. UWAGA masa nie może być miękka, w takim przypadku może się wymieszać z truskawkami.
- Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂