DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto truskawkowe z jogurtową masą (bez glutenu)

Sylwia

Ciasto truskawkowe z jogurtową masą

To idealna propozycja na ciepłe dni. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy na bazie jogurtu i serka mascarpone oraz polewy truskawkowej. Według mnie ciasto jest delikatnie słodkie, dlatego proponuję, żeby zarówno masę jak i polewę przed przelaniem spróbować i w razie czego dosłodzić pod swój gust. Ciasto należy przechowywać w lodówce i wyciągnąć 10-15 minut przed podaniem, żeby nie było bardzo zmrożone.

 

Bezglutenowe ciasto truskawkowe z jogurtową masą – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Biszkopt

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 40 g mąki owsianej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 10-15 g gorzkiego kakao
  • 50 g słodzika np erytrytolu, cukier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie

  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 80 g mleka

Masa

  • 250 g mascarpone
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 12 g żelatyny
  • 90 g wody
  • 60 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 250 g truskawek

Wierzch

  • 400 g owoców
  • 7 g żelatyny
  • 50 g wody
  • słodzik np miód, cukier, erytrytol według uznania

 

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia. Z zimnego delikatnie oderwać papier, umieścić w formie i nasączyć kakaem. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut, żeby napęczniała.
  2. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. W misce umieścić mascarpone, jogurt naturalny, wanilię, cukier puder, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
  4. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 1-2 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Na koniec dodać pokrojone truskawki.  Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować truskawkową polewę.

WIERZCH

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Truskawki umyć i zmiskować. Dodać cukier, erytrytol, miód lub inny słodzik według uznania.
  3. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 1-2 łyżeczki musu i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając truskawki, wlewać powoli żelatynę. Chłodną polewę delikatnie rozlać na tężejącą masę. UWAGA masa nie może być miękka, w takim przypadku może się wymieszać z truskawkami. 
  4. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

ciasto truskawkowe z jogurtową masą

Zobacz również

Skomentuj