- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto z ananasem

Kiedy ochota na ciasto wielka a w domu jedynym owocem jest ananas i to na dodatek z puszki, powstaje takie oto bezglutenowe ciasto z ananasem i serkiem ricotta. Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli macie możliwość dodajcie świeżego ananasa, ciasto będzie jeszcze lepsze. Pomimo zawartości owoców placek jest mało słodki, dlatego jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie więcej słodzika. Bezglutenowe ciasto z ananasem to propozycja na szybki deser lub przekąskę.

A jeśli nie przepadacie za ananasem, polecam ciasto z gruszką lub z żurawina.

Składniki na tortownicę 26 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ananasa pokroić na małe kawałki.
  3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz słodzika.
  4. W drugiej misce umieścić masło, słodzik i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać serek ricotta oraz jajka i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć na blachę, wyrównać.
  5. Piec 45-50 minut. 

Smacznego 🙂

Polub i zasubskrybuj: