- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Mocno kakaowy biszkopt przełożony bananami i masą jogurtową. Wierzch oblany jest  czekoladą. Ciasto z bananami i masą jogurtową jest proste w przygotowaniu, ale do szybkich raczej nie należy. Masa jest z żelatyną, dlatego z jedzeniem należy się wstrzymać kilka godzin, aż porządnie zgęstnieje. Ja, najczęściej takie ciasta robię wieczorem, rano oblewam czekoladą i gotowe 🙂 Ciasto w moim wykonaniu nie jest za słodkie, jeśli preferujecie słodsze wypieki, do masy dodajcie więcej cukru pudru.

Polewa. Ja zrobiłam z miksu czekolady gorzkiej 85%, mlecznej oraz śmietanki 30%. W zależności od tego jaka konsystencja Was interesuje dodajecie kremówki więcej lub mniej. Przy większej ilości, czyli połowa wagi czekolady i więcej polewa wyjdzie elastyczna. Nawet w lodówce nie zastygnie do końca. Dlatego też ciasto z masą i taką polewą kroimy ciepłym nożem – moczymy w gorącej wodzie, wycieramy i dzielimy ciasto na kawałki. 

 

Ciasto z bananami i masą jogurtową

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT

ŚRODEK

POLEWA

NASĄCZENIE

 

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

ŚRODEK

POLEWA

Smacznego 🙂