Przepis na bezglutenowe ciasto z gruszką i migdałami. Przepis powstał spontanicznie, ponieważ zostało mi pół opakowania serka mascarpone – za mało żeby zrobić ciasto biszkoptowe lub tartę ale w sam raz na ciasto z owocami. A że, z owoców miałam tylko gruszki, postanowiłam je dodać. Owoce nie muszą być dojrzałe. Moje były twarde, a mimo to ciasto wyszło bardzo słodkie. Polecam zrobić na formie większej niż 21cm, placek będzie niższy i szybciej się upiecze.
Składniki na tortownicę 21-25cm
- 140g serka mascarpone
- 230g mąki bezglutenowej
- po 50g mąki owsianej bez glutenu, mąki chlebowej bezglutenowej np Schar brot, mąki ryżowej i mąki kukurydzianej
- 30g skrobi kukurydzianej
- 30g roztopionego masła
- ziarna z 1 laski wanilii lub 1 cukier z wanilią
- 3 jajka (rozmiar L)
- 30g migdałów (płatki lub pokruszone)
- 80g erytrytolu lub innego słodzika (ciasto jest słodkie przy takiej ilości)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 duże gruszki
PRZYGOTOWANIE
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, grzanie góra dół.
- Gruszki umyć, obrać i pokroić – 1,5 gruszki w kostkę, pół w plasterki.
- W misce połączyć ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej misce umieścić jajka i słodzik. Miksować przez 3 minuty. Następnie dodać serek mascarpone, wanilię i ponownie wymieszać. Dodać mąkę, olej i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki lub kawałki migdałów i wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem. Wyrównać. Na wierzch położyć pokrojoną w plastry gruszkę.
- Piec ok 60-70 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra zacznie się przypiekać, można nałożyć delikatnie folię – nie przykrywać szczelnie.
Smacznego 🙂