• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Ucierane  /  09/04/2019

Bezglutenowe ciasto z gruszką i migdałami

by Sylwia
Bezglutenowe ciasto z gruszką i migdałami

Przepis na bezglutenowe ciasto z gruszką i migdałami. Przepis powstał spontanicznie, ponieważ zostało mi pół opakowania serka mascarpone – za mało żeby zrobić ciasto biszkoptowe lub tartę ale w sam raz na ciasto z owocami.  A że, z owoców miałam tylko gruszki, postanowiłam je dodać. Owoce nie muszą być dojrzałe. Moje były twarde, a mimo to ciasto wyszło bardzo słodkie. Polecam zrobić na formie większej niż 21cm, placek będzie niższy i szybciej się upiecze.

 

Składniki na tortownicę 21-25cm

  • 140g serka mascarpone
  • 230g mąki bezglutenowej
    • po 50g mąki owsianej bez glutenu, mąki chlebowej bezglutenowej np Schar brot, mąki ryżowej i mąki kukurydzianej
    • 30g skrobi kukurydzianej
  • 30g roztopionego masła
  • ziarna z 1 laski wanilii lub 1 cukier z wanilią
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 30g migdałów (płatki lub pokruszone)
  • 80g erytrytolu lub innego słodzika (ciasto jest słodkie przy takiej ilości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 duże gruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni, grzanie góra dół.
  2. Gruszki umyć, obrać i pokroić – 1,5 gruszki w kostkę, pół w plasterki.
  3. W misce połączyć ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. W drugiej misce umieścić jajka i słodzik. Miksować przez 3 minuty. Następnie dodać serek mascarpone, wanilię i ponownie wymieszać. Dodać mąkę, olej i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki lub kawałki migdałów i wymieszać łyżką lub szpatułką.
  5. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem. Wyrównać. Na wierzch położyć pokrojoną w plastry gruszkę.
  6. Piec ok 60-70 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra zacznie się przypiekać, można nałożyć delikatnie folię – nie przykrywać szczelnie.

Smacznego 🙂

bezglutenowe ciasto z gruszką

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • ciasto
  • gruszka
  • mascarpone
  • migdały
  • szybkie

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe ciasto z mascarpone i żurawiną
Warzywa w sosie pomidorowym

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram