4,6K
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami
Szybkie i bardzo proste ucierane ciasto z dużą ilością jabłek i lekkim posmakiem cynamonu. Jabłka polecam wybrać miękkie i soczyste np papierówki. Z cukrem uważajcie, żeby ciasta nie przesłodzić. Ja dodałam 80 gramów cukru przy słodkich jabłkach i ciasto wyszło bardzo słodkie. Dlatego też polecam wcześniej sprawdzić czy owoce są kwaśne czy słodkie. Przy słodkich dodajcie mniej cukru – według mnie połowa zdecydowanie wystarczy.
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami
Składniki na blachę 18×18 cm
- 100 g miękkiego masła
- 30 g miodu
- 80 g śmietany 18% lub greckiego jogurtu
- 80 g cukru (w przypadku słodkich jabłek dodajcie go zdecydowanie mniej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka (u mnie M,L)
- 50 g zmielonych migdałów (bardzo drobno)
- 40 g pokruszonych migdałów
- 130 g mąki bezglutenowej np
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-250 g jabłek najlepiej miękkich np papierówki
PRZYGOTOWANIE
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie zalewamy 1 łyżką soku z cytryny.
- Masło ucieramy z miodem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pojedynczo jajka i dalej ucieramy, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę, mąki oraz zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec do ciasta dodajemy jabłka i połowę pokruszonych migdałów. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wierzch obsypujemy pozostałymi migdałami.
- Pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Dzień dobry! Jak zastąpić miód? jakimś syropem?
Dzień dobry,
Zamiast miodu można dodać syrop klonowy, syrop z agawy lub inny.
Dziękuję bardzo!! Twoje przepisy są po prostu super🔥🌷🌷🌷
Czym zastapić śmietanę? jesteśmy na diecie bez mleka i jego przetworów? czy taka “smietana” vege bedzie dobrym zamiennikiem?
Witam,
Tak, wydaje mi się, że śmietana lub gęstszy jogurt naturalny wegański będą ok.
Pozdrawiam
Ile sody? W składnikach jej nie ma,a w wykonaniu już tak
Pół łyżeczki. Dziękuje za informacje, zaraz poprawię.
Pozdrawiam
Super przepis, na pewno wypróbuje 🙂
Daj znać, czy ciasto smakowało 🙂