Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoUcierane

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Sylwia 22/09/2020
Sylwia 22/09/2020

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Szybkie i bardzo proste ucierane ciasto z dużą ilością jabłek i lekkim posmakiem cynamonu. Jabłka polecam wybrać miękkie i soczyste np papierówki. Z cukrem uważajcie, żeby ciasta nie przesłodzić. Ja dodałam 80 gramów cukru przy słodkich jabłkach i ciasto wyszło bardzo słodkie. Dlatego też polecam wcześniej sprawdzić czy owoce są kwaśne czy słodkie. Przy słodkich dodajcie  mniej cukru – według mnie połowa zdecydowanie wystarczy.

 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 100 g miękkiego masła
  • 30 g miodu
  • 80 g śmietany 18% lub greckiego jogurtu
  • 80 g cukru (w przypadku słodkich jabłek dodajcie go zdecydowanie mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka (u mnie M,L)
  • 50 g zmielonych migdałów (bardzo drobno)
  • 40 g pokruszonych migdałów
  • 130 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-250 g jabłek najlepiej miękkich np papierówki

PRZYGOTOWANIE

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
  2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie zalewamy 1 łyżką soku z cytryny.
  3. Masło ucieramy z miodem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pojedynczo jajka i dalej ucieramy, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę, mąki oraz zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka i połowę pokruszonych migdałów. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
  6. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wierzch obsypujemy pozostałymi migdałami.
  7. Pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

 

2020cynamonjabłkajogurt naturalnymigdałymiód
6 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowa babka kakaowa z marchewką
następny post
Ciasto zebra bez glutenu

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

6 komentarzy

Magdalena 25/03/2022 - 19:39

Czym zastapić śmietanę? jesteśmy na diecie bez mleka i jego przetworów? czy taka „smietana” vege bedzie dobrym zamiennikiem?

Odpowiedz
Sylwia 25/03/2022 - 20:41

Witam,
Tak, wydaje mi się, że śmietana lub gęstszy jogurt naturalny wegański będą ok.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Paula 24/10/2021 - 09:38

Ile sody? W składnikach jej nie ma,a w wykonaniu już tak

Odpowiedz
Sylwia 24/10/2021 - 13:38

Pół łyżeczki. Dziękuje za informacje, zaraz poprawię.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 23/09/2020 - 14:44

Super przepis, na pewno wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Sylwia 23/09/2020 - 14:44

Daj znać, czy ciasto smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca