DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Sylwia

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Szybkie i bardzo proste ucierane ciasto z dużą ilością jabłek i lekkim posmakiem cynamonu. Jabłka polecam wybrać miękkie i soczyste np papierówki. Z cukrem uważajcie, żeby ciasta nie przesłodzić. Ja dodałam 80 gramów cukru przy słodkich jabłkach i ciasto wyszło bardzo słodkie. Dlatego też polecam wcześniej sprawdzić czy owoce są kwaśne czy słodkie. Przy słodkich dodajcie  mniej cukru – według mnie połowa zdecydowanie wystarczy.

 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Składniki na blachę 18×18 cm

  • 100 g miękkiego masła
  • 30 g miodu
  • 80 g śmietany 18% lub greckiego jogurtu
  • 80 g cukru (w przypadku słodkich jabłek dodajcie go zdecydowanie mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka (u mnie M,L)
  • 50 g zmielonych migdałów (bardzo drobno)
  • 40 g pokruszonych migdałów
  • 130 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki ryżowej
    • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-250 g jabłek najlepiej miękkich np papierówki

PRZYGOTOWANIE

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
  2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie zalewamy 1 łyżką soku z cytryny.
  3. Masło ucieramy z miodem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pojedynczo jajka i dalej ucieramy, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę, mąki oraz zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka i połowę pokruszonych migdałów. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
  6. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wierzch obsypujemy pozostałymi migdałami.
  7. Pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

 

Zobacz również

6 komentarzy

Magdalena 25/03/2022 - 19:39

Czym zastapić śmietanę? jesteśmy na diecie bez mleka i jego przetworów? czy taka „smietana” vege bedzie dobrym zamiennikiem?

Odpowiedz
Sylwia 25/03/2022 - 20:41

Witam,
Tak, wydaje mi się, że śmietana lub gęstszy jogurt naturalny wegański będą ok.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Paula 24/10/2021 - 09:38

Ile sody? W składnikach jej nie ma,a w wykonaniu już tak

Odpowiedz
Sylwia 24/10/2021 - 13:38

Pół łyżeczki. Dziękuje za informacje, zaraz poprawię.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 23/09/2020 - 14:44

Super przepis, na pewno wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Sylwia 23/09/2020 - 14:44

Daj znać, czy ciasto smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj