- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Szybkie i bardzo proste ucierane ciasto z dużą ilością jabłek i lekkim posmakiem cynamonu. Jabłka polecam wybrać miękkie i soczyste np papierówki. Z cukrem uważajcie, żeby ciasta nie przesłodzić. Ja dodałam 80 gramów cukru przy słodkich jabłkach i ciasto wyszło bardzo słodkie. Dlatego też polecam wcześniej sprawdzić czy owoce są kwaśne czy słodkie. Przy słodkich dodajcie  mniej cukru – według mnie połowa zdecydowanie wystarczy.

 

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i migdałami

Składniki na blachę 18×18 cm

PRZYGOTOWANIE

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
  2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie zalewamy 1 łyżką soku z cytryny.
  3. Masło ucieramy z miodem i cukrem na gładką masę. Dodajemy śmietanę, pojedynczo jajka i dalej ucieramy, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
  4. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę, mąki oraz zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka i połowę pokruszonych migdałów. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
  6. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wierzch obsypujemy pozostałymi migdałami.
  7. Pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego 🙂