Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoJogurtoweOkazjeUcieraneWielkanoc

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Sylwia 26/07/2021
Sylwia 26/07/2021

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Kolejne ciasto z jagodami. Wilgotne, puszyste z lekkim posmakiem cytryny. To, jak mocno będziecie czuć cytrynę zależy od tego ile skórki dodacie do ciasta. Możecie też całkowicie ją pominąć, jeśli nie lubicie cytrynowego posmaku. Bezglutenowe ciasto z jagodami zachowuje świeżość przez kilka dni, u mnie nawet trzeciego nadal było miękkie. Nie martwcie się jeśli ciasto po upieczeniu lekko opadnie (tzn będzie płaskie)  nie powinno to wpłynąć na jego konsystencję. Według mnie ciasto jest w miarę słodkie, jeśli dla Was za mało, polecam posypać cukrem pudrem albo oblać polewą lub lukrem.

 

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Składniki na formę 25×10 cm

  • 100 g serka typu wieluński lub śmietankowy w temperaturze pokojowej (dałam serek wieluński)
  • 80 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie bez cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • skórka z cytryny (z jednej całej lub z połowy)
  • 150 g świeżych jagód + 20 g skrobi ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę na tarce z małymi oczkami. Budynie mieszamy z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, serek i ponownie mieszamy, tylko do połączenie się składników. Dodajemy 1 jajko, połowę mąki i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę, jajko, skórkę z cytryny oraz ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną – nie polecam łyżką, bo można uszkodzić owoce.
  4. Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Powoli, tylko kilka ruchów, aby nie uszkodzić owoców.
  5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół około 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe ciasto z jagodami

2021jagodyjogurtowoceser białytwaróg
2 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowa tarta mocno jagodowa
następny post
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczką

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

2 komentarze

Małgorzata 11/11/2022 - 23:54

Czy zamiast jagód może być borówka?

Odpowiedz
Sylwia 11/11/2022 - 23:58

Tak, może być borówka. One są trochę cięższe od jagód, więc żeby nie opadły na dno proponuje dodać trochę więcej mąki ryżowej, tak z 10g max 20.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca