6,5K
Bezglutenowe ciasto z jagodami
Kolejne ciasto z jagodami. Wilgotne, puszyste z lekkim posmakiem cytryny. To, jak mocno będziecie czuć cytrynę zależy od tego ile skórki dodacie do ciasta. Możecie też całkowicie ją pominąć, jeśli nie lubicie cytrynowego posmaku. Bezglutenowe ciasto z jagodami zachowuje świeżość przez kilka dni, u mnie nawet trzeciego nadal było miękkie. Nie martwcie się jeśli ciasto po upieczeniu lekko opadnie (tzn będzie płaskie) nie powinno to wpłynąć na jego konsystencję. Według mnie ciasto jest w miarę słodkie, jeśli dla Was za mało, polecam posypać cukrem pudrem albo oblać polewą lub lukrem.
Bezglutenowe ciasto z jagodami
Składniki na formę 25×10 cm
- 100 g serka typu wieluński lub śmietankowy w temperaturze pokojowej (dałam serek wieluński)
- 80 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 120 g mąki ryżowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie bez cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- skórka z cytryny (z jednej całej lub z połowy)
- 150 g świeżych jagód + 20 g skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę na tarce z małymi oczkami. Budynie mieszamy z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, serek i ponownie mieszamy, tylko do połączenie się składników. Dodajemy 1 jajko, połowę mąki i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę, jajko, skórkę z cytryny oraz ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną – nie polecam łyżką, bo można uszkodzić owoce.
- Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Powoli, tylko kilka ruchów, aby nie uszkodzić owoców.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Czy zamiast jagód może być borówka?
Tak, może być borówka. One są trochę cięższe od jagód, więc żeby nie opadły na dno proponuje dodać trochę więcej mąki ryżowej, tak z 10g max 20.
Pozdrawiam