Bezglutenowe ciasto z jagodami
Kolejne ciasto z jagodami. Wilgotne, puszyste z lekkim posmakiem cytryny. To, jak mocno będziecie czuć cytrynę zależy od tego ile skórki dodacie do ciasta. Możecie też całkowicie ją pominąć, jeśli nie lubicie cytrynowego posmaku. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni, u mnie nawet trzeciego nadal było miękkie. Nie martwcie się jeśli ciasto po upieczeniu lekko opadnie (tzn będzie płaskie) nie powinno to wpłynąć na jego konsystencję. Według mnie ciasto jest w miarę słodkie, jeśli dla Was za mało, polecam posypać cukrem pudrem albo oblać polewą lub lukrem.
Bezglutenowe ciasto z jagodami – składniki i przygotowanie
Składniki na formę 25×10 cm
- 100 g serka typu wieluński lub śmietankowy w temperaturze pokojowej (dałam serek wieluński)
- 80 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 120 g mąki ryżowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie bez cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
- skórka z cytryny (z jednej całej lub z połowy)
- 150 g świeżych jagód + 20 g skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę na tarce z małymi oczkami. Budynie mieszamy z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt, serek i ponownie mieszamy, tylko do połączenie się składników. Dodajemy 1 jajko, połowę mąki i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę, jajko, skórkę z cytryny oraz ocet i mieszamy do połączenia się składników.
- Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną – nie polecam łyżką, bo można uszkodzić owoce.
- Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Powoli, tylko kilka ruchów, aby nie uszkodzić owoców.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂