• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Jogurtowe, Okazje, Ucierane, Wielkanoc  /  26/07/2021

Bezglutenowe ciasto z jagodami

by Sylwia
Bezglutenowe ciasto z jagodami

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Kolejne ciasto z jagodami. Wilgotne, puszyste z lekkim posmakiem cytryny. To, jak mocno będziecie czuć cytrynę zależy od tego ile skórki dodacie do ciasta. Możecie też całkowicie ją pominąć, jeśli nie lubicie cytrynowego posmaku. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni, u mnie nawet trzeciego nadal było miękkie. Nie martwcie się jeśli ciasto po upieczeniu lekko opadnie (tzn będzie płaskie)  nie powinno to wpłynąć na jego konsystencję. Według mnie ciasto jest w miarę słodkie, jeśli dla Was za mało, polecam posypać cukrem pudrem albo oblać polewą lub lukrem.

 

Bezglutenowe ciasto z jagodami – składniki i przygotowanie

Składniki na formę 25×10 cm

  • 100 g serka typu wieluński lub śmietankowy w temperaturze pokojowej (dałam serek wieluński)
  • 80 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 100 g  miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie bez cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego
  • skórka z cytryny (z jednej całej lub z połowy)
  • 150 g świeżych jagód + 20 g skrobi ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę na tarce z małymi oczkami. Budynie mieszamy z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt, serek i ponownie mieszamy, tylko do połączenie się składników. Dodajemy 1 jajko, połowę mąki i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę, jajko, skórkę z cytryny oraz ocet i mieszamy do połączenia się składników.
  3. Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną – nie polecam łyżką, bo można uszkodzić owoce.
  4. Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Powoli, tylko kilka ruchów, aby nie uszkodzić owoców.
  5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół około 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • jagody
  • jogurt
  • ser biały

Nawigacja wpisu

Bezglutenowa tarta mocno jagodowa
Bezglutenowy ciasto drożdżowe z porzeczką

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram