- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Kolejne ciasto z jagodami. Wilgotne, puszyste z lekkim posmakiem cytryny. To, jak mocno będziecie czuć cytrynę zależy od tego ile skórki dodacie do ciasta. Możecie też całkowicie ją pominąć, jeśli nie lubicie cytrynowego posmaku. Bezglutenowe ciasto z jagodami zachowuje świeżość przez kilka dni, u mnie nawet trzeciego nadal było miękkie. Nie martwcie się jeśli ciasto po upieczeniu lekko opadnie (tzn będzie płaskie)  nie powinno to wpłynąć na jego konsystencję. Według mnie ciasto jest w miarę słodkie, jeśli dla Was za mało, polecam posypać cukrem pudrem albo oblać polewą lub lukrem.

 

Bezglutenowe ciasto z jagodami

Składniki na formę 25×10 cm

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę na tarce z małymi oczkami. Budynie mieszamy z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, serek i ponownie mieszamy, tylko do połączenie się składników. Dodajemy 1 jajko, połowę mąki i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę, jajko, skórkę z cytryny oraz ocet i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i mieszamy ze skrobią ziemniaczaną – nie polecam łyżką, bo można uszkodzić owoce.
  4. Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Powoli, tylko kilka ruchów, aby nie uszkodzić owoców.
  5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni grzanie góra dół około 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂