• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Biszkoptowe, Ciasta z owocami  /  01/08/2019

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

by Sylwia
Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką – to delikatne i bardzo lekkie ciasto na bazie jasnego biszkoptu z masą jogurtowo śmietankową. Wierzch ciasta pokrywa galaretka a w masie znajdują się owoce. U mnie są to truskawki i borówki, ale równie dobrze można dać np maliny, porzeczkę, brzoskwinię. Ciasto jest bardzo wysokie, do jego zrobienia wykorzystałam regulowany rant do tortów. Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką nadaje się zarówno jako deser do kawy jak i tort na urodziny. Polecam serdecznie pomimo, iż ciasto nie należy do najszybszych. Jest dosyć czasochłonne, ponieważ przy każdej  warstwie trzeba czekać – biszkopt musi wystygnąć, masa jogurtowa musi trochę stężeć, żeby można było wlewać na nią galaretkę, a z kolei ta musi być bardzo zimna, żeby można było dekorować wierzch.

WSKAZÓWKI:

  • przed przelaniem masy na biszkopt proponuję ją spróbować, gdyż może się okazać iż będzie dla Was za mało słodka
  • w przypadku użycia kwaśnych owoców, radzę dodać więcej cukru pudru do masy
  • jeśli nie posiadacie wysokiego rantu do tortów, lepiej ciasto zrobić na większej blaszce np 23-25 cm. Można też zmniejszyć ilość kremówki i jogurtu (w tym przypadku należy pamiętać iż ilość żelatyny też powinna zostać zmniejszona)
  • galaretkę proponuję wlewać na masę dopiero jak będzie miała konsystencję „glutka” – musi trochę stężeć, inaczej może Wam przeciekać

Składniki na tortownicę 20 cm

Biszkopt

  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 30 g cukru
  • 60 g mąki bezglutenowej np
    • po 20 g skrobi ziemniaczanej, mąki owsianej bez glutenu i mąki ryżowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 250 g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 250 g schłodzonej kremówki (u mnie 30%)
  • 12 g żelatyny
  • 80 g wody
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g owoców np truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki

Nasączenie

  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2  łyżeczki cukru pudru

Wierzch

  • 250 ml galaretki truskawkowej
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 2 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać cukier i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier, odciąć/wyrównać górę, umieścić w formie lub przełożyć do rantu i nasączyć. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa i galaretka nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Borówki lub maliny umyć i osuszyć.
  3. W misce umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na sztywno. Następnie dodać do niej cukier puder, jogurt i dokładnie wymieszać.
  4. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 2-3 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Spróbować masy, jeśli okaże się za mało słodka, dodać więcej cukru pudru. Na koniec dodać pokrojone truskawki lub inne owoce i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.

WIERZCH

  1. Owoce do dekoracji umyć i osuszyć. Następnie ułożyć na wierzchu stężałej masy.
  2. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ponieważ galaretka bardzo powoli tężeje, można ją zrobić w czasie kiedy biszkopt się piecze. Kiedy całkowicie ostygnie, wkładam do lodówki/zamrażalki i co chwilę sprawdzam jej konsystencję. Kiedy zaczyna gęstnieć (konsystencja „glutka”) wlewam na ciasto.
  3. Gotowe ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

 

bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • biszkopt
  • galaretka
  • jogurt naturalny
  • kremówka
  • owoce
  • truskawki

Nawigacja wpisu

Bezglutenowy chleb z ziemniakami
Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram