Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką – to delikatne i bardzo lekkie ciasto na bazie jasnego biszkoptu z masą jogurtowo śmietankową. Wierzch ciasta pokrywa galaretka a w masie znajdują się owoce. U mnie są to truskawki i borówki, ale równie dobrze można dać np maliny, porzeczkę, brzoskwinię. Ciasto jest bardzo wysokie, do jego zrobienia wykorzystałam regulowany rant do tortów. Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką nadaje się zarówno jako deser do kawy jak i tort na urodziny. Polecam serdecznie pomimo, iż ciasto nie należy do najszybszych. Jest dosyć czasochłonne, ponieważ przy każdej warstwie trzeba czekać – biszkopt musi wystygnąć, masa jogurtowa musi trochę stężeć, żeby można było wlewać na nią galaretkę, a z kolei ta musi być bardzo zimna, żeby można było dekorować wierzch.
WSKAZÓWKI:
- przed przelaniem masy na biszkopt proponuję ją spróbować, gdyż może się okazać iż będzie dla Was za mało słodka
- w przypadku użycia kwaśnych owoców, radzę dodać więcej cukru pudru do masy
- jeśli nie posiadacie wysokiego rantu do tortów, lepiej ciasto zrobić na większej blaszce np 23-25 cm. Można też zmniejszyć ilość kremówki i jogurtu (w tym przypadku należy pamiętać iż ilość żelatyny też powinna zostać zmniejszona)
- galaretkę proponuję wlewać na masę dopiero jak będzie miała konsystencję “glutka” – musi trochę stężeć, inaczej może Wam przeciekać
Składniki na tortownicę 20 cm
Biszkopt
- 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 30 g cukru
- 60 g mąki bezglutenowej np
- po 20 g skrobi ziemniaczanej, mąki owsianej bez glutenu i mąki ryżowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 250 g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej
- 250 g schłodzonej kremówki (u mnie 30%)
- 12 g żelatyny
- 80 g wody
- 40 g cukru pudru
- 250 g owoców np truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki
Nasączenie
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Wierzch
- 250 ml galaretki truskawkowej
- owoce do dekoracji
Przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
- Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
- W misce miksera umieścić 2 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać cukier i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego delikatnie oderwać papier, odciąć/wyrównać górę, umieścić w formie lub przełożyć do rantu i nasączyć. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa i galaretka nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.
MASA
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Borówki lub maliny umyć i osuszyć.
- W misce umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na sztywno. Następnie dodać do niej cukier puder, jogurt i dokładnie wymieszać.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 2-3 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Spróbować masy, jeśli okaże się za mało słodka, dodać więcej cukru pudru. Na koniec dodać pokrojone truskawki lub inne owoce i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.
WIERZCH
- Owoce do dekoracji umyć i osuszyć. Następnie ułożyć na wierzchu stężałej masy.
- Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ponieważ galaretka bardzo powoli tężeje, można ją zrobić w czasie kiedy biszkopt się piecze. Kiedy całkowicie ostygnie, wkładam do lodówki/zamrażalki i co chwilę sprawdzam jej konsystencję. Kiedy zaczyna gęstnieć (konsystencja “glutka”) wlewam na ciasto.
- Gotowe ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
2 komentarze
A czy wyjdzie na mielonym twarogu zamiast kremówki i jogurtu bądź samym jogurcie ?
Wydaje mi się, że masa wyjdzie zarówno na samym jogurcie jak i z twarogiem. Możliwe, że będzie trzeba dać więcej cukru, ponieważ i twaróg i jogurt są mniej słodkie niż kremówka.