Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweCiasta z owocami

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

Sylwia 01/08/2019
Sylwia 01/08/2019

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką – to delikatne i bardzo lekkie ciasto na bazie jasnego biszkoptu z masą jogurtowo śmietankową. Wierzch ciasta pokrywa galaretka a w masie znajdują się owoce. U mnie są to truskawki i borówki, ale równie dobrze można dać np maliny, porzeczkę, brzoskwinię. Ciasto jest bardzo wysokie, do jego zrobienia wykorzystałam regulowany rant do tortów. Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką nadaje się zarówno jako deser do kawy jak i tort na urodziny. Polecam serdecznie pomimo, iż ciasto nie należy do najszybszych. Jest dosyć czasochłonne, ponieważ przy każdej  warstwie trzeba czekać – biszkopt musi wystygnąć, masa jogurtowa musi trochę stężeć, żeby można było wlewać na nią galaretkę, a z kolei ta musi być bardzo zimna, żeby można było dekorować wierzch.

WSKAZÓWKI:

  • przed przelaniem masy na biszkopt proponuję ją spróbować, gdyż może się okazać iż będzie dla Was za mało słodka
  • w przypadku użycia kwaśnych owoców, radzę dodać więcej cukru pudru do masy
  • jeśli nie posiadacie wysokiego rantu do tortów, lepiej ciasto zrobić na większej blaszce np 23-25 cm. Można też zmniejszyć ilość kremówki i jogurtu (w tym przypadku należy pamiętać iż ilość żelatyny też powinna zostać zmniejszona)
  • galaretkę proponuję wlewać na masę dopiero jak będzie miała konsystencję „glutka” – musi trochę stężeć, inaczej może Wam przeciekać

Składniki na tortownicę 20 cm

Biszkopt

  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 30 g cukru
  • 60 g mąki bezglutenowej np
    • po 20 g skrobi ziemniaczanej, mąki owsianej bez glutenu i mąki ryżowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 250 g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 250 g schłodzonej kremówki (u mnie 30%)
  • 12 g żelatyny
  • 80 g wody
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g owoców np truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki

Nasączenie

  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2  łyżeczki cukru pudru

Wierzch

  • 250 ml galaretki truskawkowej
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 2 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać cukier i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier, odciąć/wyrównać górę, umieścić w formie lub przełożyć do rantu i nasączyć. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa i galaretka nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Borówki lub maliny umyć i osuszyć.
  3. W misce umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na sztywno. Następnie dodać do niej cukier puder, jogurt i dokładnie wymieszać.
  4. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 2-3 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Spróbować masy, jeśli okaże się za mało słodka, dodać więcej cukru pudru. Na koniec dodać pokrojone truskawki lub inne owoce i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.

WIERZCH

  1. Owoce do dekoracji umyć i osuszyć. Następnie ułożyć na wierzchu stężałej masy.
  2. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ponieważ galaretka bardzo powoli tężeje, można ją zrobić w czasie kiedy biszkopt się piecze. Kiedy całkowicie ostygnie, wkładam do lodówki/zamrażalki i co chwilę sprawdzam jej konsystencję. Kiedy zaczyna gęstnieć (konsystencja „glutka”) wlewam na ciasto.
  3. Gotowe ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

 

bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

biszkoptgalaretkajogurt naturalnykremówkaowocetruskawki
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowy chleb z ziemniakami
następny post
Bezglutenowy sernik zebra z porzeczką

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Ciasto kawowe bez glutenu

02/03/2023

Malinowy torcik bez glutenu

23/11/2022

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

22/09/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca