- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką

Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką – to delikatne i bardzo lekkie ciasto na bazie jasnego biszkoptu z masą jogurtowo śmietankową. Wierzch ciasta pokrywa galaretka a w masie znajdują się owoce. U mnie są to truskawki i borówki, ale równie dobrze można dać np maliny, porzeczkę, brzoskwinię. Ciasto jest bardzo wysokie, do jego zrobienia wykorzystałam regulowany rant do tortów. Bezglutenowe ciasto z owocami i galaretką nadaje się zarówno jako deser do kawy jak i tort na urodziny. Polecam serdecznie pomimo, iż ciasto nie należy do najszybszych. Jest dosyć czasochłonne, ponieważ przy każdej  warstwie trzeba czekać – biszkopt musi wystygnąć, masa jogurtowa musi trochę stężeć, żeby można było wlewać na nią galaretkę, a z kolei ta musi być bardzo zimna, żeby można było dekorować wierzch.

WSKAZÓWKI:

Składniki na tortownicę 20 cm

Biszkopt

Masa

Nasączenie

Wierzch

Przygotowanie

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (najlepiej tylko spód bez boków)
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 2 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać cukier i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze około 3 minuty. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  4. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  5. Z zimnego delikatnie oderwać papier, odciąć/wyrównać górę, umieścić w formie lub przełożyć do rantu i nasączyć. Aby mieć pewność, że masa jogurtowa i galaretka nie wycieknie z formy, można środek wyłożyć folią spożywczą.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Borówki lub maliny umyć i osuszyć.
  3. W misce umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na sztywno. Następnie dodać do niej cukier puder, jogurt i dokładnie wymieszać.
  4. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać do niej 2-3 łyżeczki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę. Spróbować masy, jeśli okaże się za mało słodka, dodać więcej cukru pudru. Na koniec dodać pokrojone truskawki lub inne owoce i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.

WIERZCH

  1. Owoce do dekoracji umyć i osuszyć. Następnie ułożyć na wierzchu stężałej masy.
  2. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ponieważ galaretka bardzo powoli tężeje, można ją zrobić w czasie kiedy biszkopt się piecze. Kiedy całkowicie ostygnie, wkładam do lodówki/zamrażalki i co chwilę sprawdzam jej konsystencję. Kiedy zaczyna gęstnieć (konsystencja “glutka”) wlewam na ciasto.
  3. Gotowe ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂