Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Sylwia 28/04/2020
Sylwia 28/04/2020

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z dodatkiem cynamonu, przełożone rabarbarem i budyniem, pychotka. Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie go pominąć, ciasto będzie również dobre bez niego. Standardowo przypomnę, iż bezglutenowe kruche ciasto jest bardzo delikatne, dlatego z krojeniem radzę zaczekać, aż będzie zimne albo chociaż letnie. Drugie przypomnienie dotyczy słodkości 🙂 Nie lubię przesłodzonych ciast, dlatego moje wypieki zawierają trochę mniej cukru.

Inne ciasta z rabarbarem, które znajdziecie na blogu

  • Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami
  • Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 180 g zimnego masła
  • 290 g mąki bezglutenowej np
    • 110 g mąki ryżowej
    • 60 g tapioki lub innej skrobi
    • 70 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g mąki kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale polecam)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 600 g mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Wersja 2 – jeśli nie macie skrobi kukurydzianej, ugotujcie dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w mniejszej ilości mleka, np 600-650 g.

  • 600-650 g mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, najlepiej bez cukru
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem – przygotowanie

  1. Zaczniemy od budyniu, ponieważ musi on trochę ostygnąć. Do rondelka wlewamy 400 gramów mleka i ustawiamy na gazie. W miseczce bardzo dokładnie roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy cukier, 200 g mleka, skrobie i dokładnie mieszamy, w mieszance nie mogę być obecne grudki. Ja, dla pewności mleko przelałam przez sitko. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę, zmniejszamy gaz i od razu szybko mieszamy. Gotujemy na małym gazie około 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i szczelnie przykrywamy folią spożywczą – czynność konieczna, jeśli tego nie zrobicie budyń zrobi się rzadki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy.  Na koniec ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika a większą do lodówki na 50-60 minut.
  3. W tym czasie rabarbar kroimy w paski. Dodajemy do niego cukier i odstawiamy.
  4. Schłodzone większe ciasto rozkładamy na spodzie i opcjonalnie bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół.
  5. Z rabarbaru odlewamy sok, gdyż nie będzie nam potrzebny a dodajemy sok z cytryny.
  6. Na podpieczonym spodzie rozkładamy rabarbar, a na niego wykładamy chłodny budyń, delikatnie wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
  7. Pieczemy 40 minut, 180 stopni grzanie góra dół.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

2020budyńcynamonkruche ciastorabarbar
8 komentarzy 1
Poprzedni post
Rustykalna tarta bez glutenu i jajek
następny post
Bezglutenowy chleb z miodem

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

8 komentarzy

Marta 03/06/2022 - 09:15

Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą np mąką jaglanka?

Odpowiedz
Sylwia 03/06/2022 - 10:58

Witam,

Tak można. Jeśli jej smak Ci odpowiada, to nie ma przeszkód do zamiany.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Renata 16/05/2020 - 19:05

Ciasto jest pyszne, wychodzi wg przepisu, ja tylko zamieniłam cukier na ksylitol że względu na moją chorą na cukrzycę mamę i na prawdę wszyscy zachwycali się!

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 16/05/2020 - 19:59

Super 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Ja często do ciast dodaje zamiast cukru erytrytol, ale szczerze powiedziawszy coraz rzadziej o tym pisze, gdyż dostaje wtedy dużo zapytań czy można go zamienić na cukier 🙂

Odpowiedz
Kasia 05/05/2020 - 08:39

Witam czym zastąpić mąkę owsianą i tapioki?

Odpowiedz
Sylwia 05/05/2020 - 09:33

Witaj, tapiokę możesz zastąpić inną skrobią np ziemniaczaną lub kukurydzianą. Natomiast zamiast owsianej możesz albo dodać inną mąką, która nie występuje w przepisie np.gryczaną, jaglaną, sojową… albo rozłożyć te 70g na mąkę ryżową i kukurydzianą – wtedy Twoje ciasto będzie składało się z 3 rodzajów mąk: kukurydzianej, ryżowej i skrobi.

Odpowiedz
Natalia 28/04/2020 - 18:25

Czy można zamiast rabarbaru jabłka? 🤨

Odpowiedz
Sylwia 28/04/2020 - 19:28

Jasne, że można. Tylko polecam wybrać te lekko kwaśne. W przypadku słodkich jabłek może się okazać, że nie trzeba dodawać takiej ilości cukru, jak w przypadku kwaśnego rabarbaru 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca