DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Sylwia

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z dodatkiem cynamonu, przełożone rabarbarem i budyniem, pychotka. Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie go pominąć, ciasto będzie również dobre bez niego. Standardowo przypomnę, iż bezglutenowe kruche ciasto jest bardzo delikatne, dlatego z krojeniem radzę zaczekać, aż będzie zimne albo chociaż letnie. Drugie przypomnienie dotyczy słodkości 🙂 Nie lubię przesłodzonych ciast, dlatego moje wypieki zawierają trochę mniej cukru.

Inne ciasta z rabarbarem, które znajdziecie na blogu

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 180 g zimnego masła
  • 290 g mąki bezglutenowej np
    • 110 g mąki ryżowej
    • 60 g tapioki lub innej skrobi
    • 70 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g mąki kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale polecam)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 600 g mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Wersja 2 – jeśli nie macie skrobi kukurydzianej, ugotujcie dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w mniejszej ilości mleka, np 600-650 g.

  • 600-650 g mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, najlepiej bez cukru
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem – przygotowanie

  1. Zaczniemy od budyniu, ponieważ musi on trochę ostygnąć. Do rondelka wlewamy 400 gramów mleka i ustawiamy na gazie. W miseczce bardzo dokładnie roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy cukier, 200 g mleka, skrobie i dokładnie mieszamy, w mieszance nie mogę być obecne grudki. Ja, dla pewności mleko przelałam przez sitko. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę, zmniejszamy gaz i od razu szybko mieszamy. Gotujemy na małym gazie około 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i szczelnie przykrywamy folią spożywczą – czynność konieczna, jeśli tego nie zrobicie budyń zrobi się rzadki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy.  Na koniec ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika a większą do lodówki na 50-60 minut.
  3. W tym czasie rabarbar kroimy w paski. Dodajemy do niego cukier i odstawiamy.
  4. Schłodzone większe ciasto rozkładamy na spodzie i opcjonalnie bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół.
  5. Z rabarbaru odlewamy sok, gdyż nie będzie nam potrzebny a dodajemy sok z cytryny.
  6. Na podpieczonym spodzie rozkładamy rabarbar, a na niego wykładamy chłodny budyń, delikatnie wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
  7. Pieczemy 40 minut, 180 stopni grzanie góra dół.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

Zobacz również

8 komentarzy

Marta 03/06/2022 - 09:15

Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą np mąką jaglanka?

Odpowiedz
Sylwia 03/06/2022 - 10:58

Witam,

Tak można. Jeśli jej smak Ci odpowiada, to nie ma przeszkód do zamiany.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Renata 16/05/2020 - 19:05

Ciasto jest pyszne, wychodzi wg przepisu, ja tylko zamieniłam cukier na ksylitol że względu na moją chorą na cukrzycę mamę i na prawdę wszyscy zachwycali się!

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 16/05/2020 - 19:59

Super 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Ja często do ciast dodaje zamiast cukru erytrytol, ale szczerze powiedziawszy coraz rzadziej o tym pisze, gdyż dostaje wtedy dużo zapytań czy można go zamienić na cukier 🙂

Odpowiedz
Kasia 05/05/2020 - 08:39

Witam czym zastąpić mąkę owsianą i tapioki?

Odpowiedz
Sylwia 05/05/2020 - 09:33

Witaj, tapiokę możesz zastąpić inną skrobią np ziemniaczaną lub kukurydzianą. Natomiast zamiast owsianej możesz albo dodać inną mąką, która nie występuje w przepisie np.gryczaną, jaglaną, sojową… albo rozłożyć te 70g na mąkę ryżową i kukurydzianą – wtedy Twoje ciasto będzie składało się z 3 rodzajów mąk: kukurydzianej, ryżowej i skrobi.

Odpowiedz
Natalia 28/04/2020 - 18:25

Czy można zamiast rabarbaru jabłka? 🤨

Odpowiedz
Sylwia 28/04/2020 - 19:28

Jasne, że można. Tylko polecam wybrać te lekko kwaśne. W przypadku słodkich jabłek może się okazać, że nie trzeba dodawać takiej ilości cukru, jak w przypadku kwaśnego rabarbaru 🙂

Odpowiedz

Skomentuj