• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Kruche i tarty  /  28/04/2020

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

by Sylwia
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z dodatkiem cynamonu, przełożone rabarbarem i budyniem, pychotka. Jeśli nie przepadacie za cynamonem, możecie go pominąć, ciasto będzie również dobre bez niego. Standardowo przypomnę, iż bezglutenowe kruche ciasto jest bardzo delikatne, dlatego z krojeniem radzę zaczekać, aż będzie zimne albo chociaż letnie. Drugie przypomnienie dotyczy słodkości 🙂 Nie lubię przesłodzonych ciast, dlatego moje wypieki zawierają trochę mniej cukru.

Inne ciasta z rabarbarem, które znajdziecie na blogu:

  • Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami
  • Budyniowe ciasto z rabarbarem bez glutenu

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 180 g zimnego masła
  • 290 g mąki bezglutenowej np
    • 110 g mąki ryżowej
    • 60 g tapioki lub innej skrobi
    • 70 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g mąki kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale polecam)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń

  • 600 g mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Wersja 2 – jeśli nie macie skrobi kukurydzianej, ugotujcie dwa budynie waniliowe lub śmietankowe w mniejszej ilości mleka, np 600-650 g.

  • 600-650 g mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, najlepiej bez cukru
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczniemy od budyniu, ponieważ musi on trochę ostygnąć. Do rondelka wlewamy 400 gramów mleka i ustawiamy na gazie. W miseczce bardzo dokładnie roztrzepujemy żółtka. Następnie dodajemy cukier, 200 g mleka, skrobie i dokładnie mieszamy, w mieszance nie mogę być obecne grudki. Ja, dla pewności mleko przelałam przez sitko. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę, zmniejszamy gaz i od razu szybko mieszamy. Gotujemy na małym gazie około 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i szczelnie przykrywamy folią spożywczą – czynność konieczna, jeśli tego nie zrobicie budyń zrobi się rzadki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy.  Na koniec ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika a większą do lodówki na 50-60 minut.
  3. W tym czasie rabarbar kroimy w paski. Dodajemy do niego cukier i odstawiamy.
  4. Schłodzone większe ciasto rozkładamy na spodzie i opcjonalnie bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół.
  5. Z rabarbaru odlewamy sok, gdyż nie będzie nam potrzebny a dodajemy sok z cytryny.
  6. Na podpieczonym spodzie rozkładamy rabarbar, a na niego wykładamy chłodny budyń, delikatnie wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą część ciasta.
  7. Pieczemy 40 minut, 180 stopni grzanie góra dół.

Smacznego 🙂

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • budyń
  • cynamon
  • kruche ciasto
  • rabarbar

Zobacz wpisy

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek
Bezglutenowy chleb z miodem

6 komentarze

  • Renata
    16/05/2020

    Ciasto jest pyszne, wychodzi wg przepisu, ja tylko zamieniłam cukier na ksylitol że względu na moją chorą na cukrzycę mamę i na prawdę wszyscy zachwycali się!

    Reply
    • Sylwia, kuchnia bez glutenu
      16/05/2020

      Super 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Ja często do ciast dodaje zamiast cukru erytrytol, ale szczerze powiedziawszy coraz rzadziej o tym pisze, gdyż dostaje wtedy dużo zapytań czy można go zamienić na cukier 🙂

      Reply
  • Kasia
    05/05/2020

    Witam czym zastąpić mąkę owsianą i tapioki?

    Reply
    • Sylwia
      05/05/2020

      Witaj, tapiokę możesz zastąpić inną skrobią np ziemniaczaną lub kukurydzianą. Natomiast zamiast owsianej możesz albo dodać inną mąką, która nie występuje w przepisie np.gryczaną, jaglaną, sojową… albo rozłożyć te 70g na mąkę ryżową i kukurydzianą – wtedy Twoje ciasto będzie składało się z 3 rodzajów mąk: kukurydzianej, ryżowej i skrobi.

      Reply
  • Natalia
    28/04/2020

    Czy można zamiast rabarbaru jabłka? 🤨

    Reply
    • Sylwia
      28/04/2020

      Jasne, że można. Tylko polecam wybrać te lekko kwaśne. W przypadku słodkich jabłek może się okazać, że nie trzeba dodawać takiej ilości cukru, jak w przypadku kwaśnego rabarbaru 🙂

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍞Chleb owsiano ryżowy na kefirze🍞 Dawno ni 🍞Chleb owsiano ryżowy na kefirze🍞

Dawno nie było pieczywa, postanowiłam więc stworzyć coś nowego 😉 Chlebek jest w miarę neutralny w smaku, jednakże jeśli nie lubicie smaku płatków owsianych nie polecam go robić, gdyż mimo wszystko są wyczuwalne. 

Lista składników na trzecim zdjęciu, a dokładny opis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #celiakia #chleb #chlebbezglutenowy #pieczywobezglutenowe #blogkulinarny #wiemcojem #zdroweprzepisy #przepisy #alergiapokarmowa #wzjg #domowewypieki #bezglutenoweprzepisy
🫔Tortille wrapy bez glutenu🫔 Na blogu znajd 🫔Tortille wrapy bez glutenu🫔 
Na blogu znajdziecie dwa przepisy, według mnie najlepsze, najsmaczniejsze. 

Na 4 i 5 zdjęciu jest lista składników, potrzebnych do ich przygotowania. 

Zaraz też wrzucę na stories film, krok po kroku jak je robię. Zobaczycie, że ich przygotowanie wcale nie jest straszne 😉 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #tortilla #tortillawrap #wrapbezglutenowy #tortillabezglutenowa #celiakia #wiemcojem #zdroweprzepisy #przepisy #smacznie #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #bezlaktozy #bezjajek #bezdrożdży #alergiepokarmowe #blogkulinarny #wzjg
🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram