- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jogurtowe ciasto z dużą ilością rabarbaru i migdałową kruszonką. Dodałam do niego cynamon, który według mnie bardzo pasuje do rabarbaru, ale jeśli za nim nie przepadajcie, pomińcie go. Ponieważ surowe ciasto jest dosyć rzadkie, może się zdarzyć, że podczas pieczenia trochę go wypłynie na kruszonkę. Nie wpływa to jednak na jego smak. Nie polecam piec tego ciasta w wysokiej keksowej formie. Ciasto musi być płaskie, żeby szybko się upiekło, ponieważ ma tendencje do przypiekania się.

Inne ciasta z rabarbarem, jakie znajdziecie na blogu:

 

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 

Składniki na blachę 24×24 cm

Kruszonka

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar myjemy, kroimy w paski, dodajemy 3-4 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy sok, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  2. Kruszonka – w misce umieszczamy masło, mąki oraz cukier. Zagniatamy tak długo, aż powstaną grudki. Na koniec dodajemy płatki migdałowe.
  3. W osobnej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk oraz cynamon.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, jogurt i stopniowo, łyżka po łyżce mieszankę mąk. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przelewamy na blachę. Na wierzchu rozkładamy rabarbar a następnie kruszonkę.
  6. Pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂