Bezglutenowe crumble z rabarbarem
Bardzo szybki i mega prosty w przygotowaniu deser. Według mnie bezglutenowe crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, a wręcz gorąco, ale na zimno też jest dobry. Pomimo sporej ilości cukru jaką dodałam do rabarbaru, na ciepło był dosyć kwaśny. Jeśli lubicie desery z cytrynowym aromatem, dodajcie do rabarbaru skórkę z cytryny, około pół lub całą łyżeczkę.
Ilość rabarbaru. U mnie było około 550 gramów, ale według mnie mogło być go więcej. Jeśli na Waszą formę zmieści się nawet 700-750 gramów to spokojnie możecie tyle dać.
Skrobia. Dodana do rabarbaru zagęszcza sok, dzięki czemu rabarbar nie jest płynny. Jeśli tego nie lubicie i preferujecie, aby owoce były płynne nie zasypujcie rabarbaru mąką.
Bezglutenowe crumble z rabarbarem
Składniki na okrągłą formę 25-26 cm
- 550-700 g rabarbaru – im więcej tym lepiej
- 70 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka
- 100 g ziemnego masła
- 50 g płatków owsianych bez glutenu
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 110 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Spód i boki formy smarujemy masłem.
- Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok 1 cm paski) dodajemy cukier, skórkę z cytryny, skrobię i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na formę i wyrównujemy.
- Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy grudki o odpowiedniej grubości. Następnie kruszonkę rozkładamy na wierzchu rabarbaru.
- Crumble wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni grzanie góra dół.
- Przed podaniem odstawiamy na 10-15 minut.
Smacznego 🙂