DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Sylwia

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Bardzo szybki i mega prosty w przygotowaniu deser. Według mnie bezglutenowe crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, a wręcz gorąco, ale na zimno też jest dobry. Pomimo sporej ilości cukru jaką dodałam do rabarbaru, na ciepło był dosyć kwaśny. Jeśli lubicie desery z cytrynowym aromatem, dodajcie do rabarbaru skórkę z cytryny, około pół lub całą łyżeczkę.

Ilość rabarbaru. U mnie było około 550 gramów, ale według mnie mogło być go więcej. Jeśli na Waszą formę zmieści się nawet 700-750 gramów to spokojnie możecie tyle dać.

Skrobia. Dodana do rabarbaru zagęszcza sok, dzięki czemu rabarbar nie jest płynny. Jeśli tego nie lubicie i preferujecie, aby owoce były płynne nie zasypujcie rabarbaru mąką.

 

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Składniki na okrągłą formę 25-26 cm

  • 550-700 g rabarbaru – im więcej tym lepiej
  • 70 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka

  • 100 g ziemnego masła
  • 50 g płatków owsianych bez glutenu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 110 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Spód i boki formy smarujemy masłem.
  2. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok 1 cm paski) dodajemy cukier, skórkę z cytryny, skrobię i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na formę i wyrównujemy.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy grudki o odpowiedniej grubości. Następnie kruszonkę rozkładamy na wierzchu rabarbaru.
  4. Crumble wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni grzanie góra dół.
  5. Przed podaniem odstawiamy na 10-15 minut.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

 

Zobacz również

Skomentuj