- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Bardzo szybki i mega prosty w przygotowaniu deser. Według mnie bezglutenowe crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, a wręcz gorąco, ale na zimno też jest dobry. Pomimo sporej ilości cukru jaką dodałam do rabarbaru, na ciepło był dosyć kwaśny. Jeśli lubicie desery z cytrynowym aromatem, dodajcie do rabarbaru skórkę z cytryny, około pół lub całą łyżeczkę.

Ilość rabarbaru. U mnie było około 550 gramów, ale według mnie mogło być go więcej. Jeśli na Waszą formę zmieści się nawet 700-750 gramów to spokojnie możecie tyle dać.

Skrobia. Dodana do rabarbaru zagęszcza sok, dzięki czemu rabarbar nie jest płynny. Jeśli tego nie lubicie i preferujecie, aby owoce były płynne nie zasypujcie rabarbaru mąką.

 

Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Składniki na okrągłą formę 25-26 cm

Kruszonka

PRZYGOTOWANIE

  1. Spód i boki formy smarujemy masłem.
  2. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok 1 cm paski) dodajemy cukier, skórkę z cytryny, skrobię i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko przekładamy na formę i wyrównujemy.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy grudki o odpowiedniej grubości. Następnie kruszonkę rozkładamy na wierzchu rabarbaru.
  4. Crumble wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni grzanie góra dół.
  5. Przed podaniem odstawiamy na 10-15 minut.

Smacznego 🙂