- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe curry z warzywami i kurczakiem

Bezglutenowe curry z warzywami i kurczakiem – tak, kolejne curry 🙂 A to dlatego iż jestem jego miłośniczką i praktycznie raz w tygodniu przygotowuje to danie. Tym razem curry z dodatkiem pieczarek, cukinii, przecieru pomidorowego, kminu rzymskiego i mielonej kolendry. Warzywa możecie oczywiście zamienić na swoje ulubione. Kurczak w tym daniu jest delikatny, ponieważ nie jest smażony a gotowany w mleczku kokosowym. Jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie zamiast kurczaka dodajcie więcej warzyw np bataty, paprykę. Bezglutenowe curry z warzywami i kurczakiem to danie bardzo szybkie i proste. Idealne na obiad lub kolację. Możecie przygotować większą porcję i odgrzać następnego dnia.

Poniżej znajduje się lista pozostałych curry na blogu

 

Składniki na 3-4 porcje

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na małych oczkach.Cukinię i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę, imbir i smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i smażyć dopóki woda będzie na patelni. następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i opcjonalnie wodę jeśli okaże się że sosu jest zbyt mało. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojonego kurczaka i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić według uznania solą, pieprzem i ewentualnie chili lub pastą curry.
  3. Podawać np z ryżem, pieczywem lub kaszą.

Smacznego 🙂