- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe drożdżówki z owocami

Bezglutenowe drożdżówki z owocami to mój drugi przepis na tego typu bułeczki. Pomysł na nie pojawił się po zrobieniu rogalików z dynią, które dzięki puree z dyni nie robiły się szybko suche. Pomyślałam, że skoro dynia sprawdziła się super, to może puree ziemniaczane też się nada.  A że akurat zostały mi ziemniaki z obiadu (niesolone) postanowiłam poeksperymentować. I tak oto powstały bezglutenowe drożdżówki z owocami. Bułeczki są miękkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie, do kawy czy przekąskę. Można je przechowywać przez kilka lub kilkanaście godzin, aczkolwiek polecam je zjeść w ciągu jednego dnia. Jeśli okażą się dla Was za mało słodkie, można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.

A poniżej link do bułeczek drożdżowych bez dodatku ziemniaków w dwóch wersjach – z łuskami babki jajowatej i bez niej

 

Składniki na 6 bułeczek:

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać puree (jeśli jest z lodówki, podgrzać do temperatury pokojowej), jajko i masło. Włączyć mikser i powoli wlewać ciepłe mleko. Mieszać ciasto przez około 3 minuty a następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Ciasto przed wyrośnięciem jest dosyć rzadkie. Nie martwcie się tym, zgęstnieje po wyrośnięciu, gdyż łuski babki jajowatej zmieniają konsystencję po kilkunastu minutach. Ciasto nie rośnie zbyt duże.
  2. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dodać więcej mąki np z tapioki.
  3. Ciasto podzielić na 6 równych bułeczek, około 100 g każda. Następnie każdą w rękach spłaszczyć, uformować z niej placek, na środku położyć owoce i zwinąć – najpierw jak pieroga, a następnie w kuleczkę. Każdą bułeczkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami w dół. Zachować spore odstępy między bułeczkami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  4. Po tym czasie posmarować jajkiem (opcjonalnie) i włożyć do piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. 
  5. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj: