- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta. W pierwotnym zamyśle to miały być rogaliki, niestety ciasto wyszło zbyt rzadkie i stwierdziłam iż zrobię bułeczki 🙂 Dlaczego nie zagęściłam ciasta poprzez dodanie mąki? Otóż z ciastem bezglutenowym jest tak, że im więcej mąki dodamy, tym bardziej suche i kruche wypieki. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby albo dodanie łusek babki jajowatej, które zmieniłyby konsystencję ciasta albo upieczenie bułeczek. Wybrałam opcję drugą, gdyż czasu na pęcznienie babki nie miałam.

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta w smaku bardzo przypominają maślane bułeczki. Są puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie, przekąskę czy kolację. Nam najbardziej smakowały z masłem i dżemem, ale można zjeść je bez niczego. Polecam je zrobić z kruszonką, która perfekcyjnie do nich pasuje.

Inne przepisy na drożdżowe bułeczki, które znajdziecie na blogu:

 

Składniki na 6 dużych bułeczek

Dodatkowo na kruszonkę

 

PRZYGOTOWANIE (tym razem ze zdjęciami – niestety kiepska jakość bo kuchnia ciemna a zdjęcia robione telefonem, żebyście mogli zobaczyć w jaki sposób zrobiłam te bułeczki, mam nadzieję, że okażą się przydatne)

Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników

Przed wyrośnięciem ciasto jest dosyć rzadkie

Odstawiam do wyrośnięcia

 

Ciasto po wyrośnięciu

Wymieszałam szpatułką, gdyż jest za delikatne żeby mieszać je rękami

Żeby ciasto nie przykleiło się do rąk, obsypałam je skrobią z tapioki

Uformowane kładę na blaszce do wyrośnięcia

Smacznego 🙂