Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
CiasteczkaCiastoTłusty czwartek

Bezglutenowe faworki pieczone (z jajkiem)

Sylwia 19/02/2020
Sylwia 19/02/2020

Bezglutenowe faworki pieczone

Tak, wiem taratuszki miały być ostatnim przepisem na bezglutenowy tłusty czwartek. Niestety ze względu na stan zdrowia, który uniemożliwia mi jedzenie smażonych smakołyków, zmuszona byłam poeksperymentować z pieczonymi. Udało się zrobić bezglutenowe faworki pieczone w dwóch wersjach – pierwsza z łuskami babki jajowatej, a druga bez jajka i z mielonym siemieniem lnianym. Podobnie jak z przepisem na pączki z batatami, przepis podzieliłam na dwa osobne wpisy.

Czy faworki są chrupiące? Są takie pół na pół. Brzegi są chrupkie, natomiast środek jest bardziej miękki. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie.

Faworki zrobiłam bez cukru, po upieczeniu obsypałam je cukrem pudrem. Nie wiem ile można je przechowywać, gdyż zjedliśmy je w ciągu 4 godzin.

Inne propozycje na tłusty czwartek

  • Pączki z batatów bez glutenu i laktozy
  • Pączki serowe bez glutenu
  • Oponki serowe bez glutenu

 

Bezglutenowe faworki pieczone

Składniki na około 15 faworków bez glutenu

  • 50 g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%)
  • 4 g łusek babki jajowatej
  • 1 żółtko
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g mąki bezglutenowej np
    • po 20 g mąki ryżowej, owsianej bez glutenu i skrobi ziemniaczanej + do podsypania
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Łuski babki jajowatej wymieszać z jogurtem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie otrzymamy jogurtowego glutka.
  • Wszystkie składniki wraz z glutkiem umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi.

  • Matę/stolnicę podsypać skrobią ziemniaczaną a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm (im cieńsze ciasto tym chrust bardziej chrupiący). Rozwałkowywać należy delikatnie, w razie klejenia się ciasta podsypywać skrobią.
  • Z ciasta powycinać prostokąty, na środku każdego zrobić dziurkę i uformować faworka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Studzić na kratce.
  • Zimne obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe faworki pieczone

2020bez smażeniachrustfaworkitłusty czwartek
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe taratuszki
następny post
Pieczone faworki bez glutenu i jajek

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca