Bezglutenowe faworki pieczone
Tak, wiem taratuszki miały być ostatnim przepisem na bezglutenowy tłusty czwartek. Niestety ze względu na stan zdrowia, który uniemożliwia mi jedzenie smażonych smakołyków, zmuszona byłam poeksperymentować z pieczonymi. Udało się zrobić bezglutenowe faworki pieczone w dwóch wersjach – pierwsza z łuskami babki jajowatej, a druga bez jajka i z mielonym siemieniem lnianym. Podobnie jak z przepisem na pączki z batatami, przepis podzieliłam na dwa osobne wpisy.
Czy faworki są chrupiące? Są takie pół na pół. Brzegi są chrupkie, natomiast środek jest bardziej miękki. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie.
Faworki zrobiłam bez cukru, po upieczeniu obsypałam je cukrem pudrem. Nie wiem ile można je przechowywać, gdyż zjedliśmy je w ciągu 4 godzin.
Inne propozycje na tłusty czwartek
Bezglutenowe faworki pieczone
Składniki na około 15 faworków bez glutenu
- 50 g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%)
- 4 g łusek babki jajowatej
- 1 żółtko
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki bezglutenowej np
- po 20 g mąki ryżowej, owsianej bez glutenu i skrobi ziemniaczanej + do podsypania
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
PRZYGOTOWANIE
- Łuski babki jajowatej wymieszać z jogurtem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie otrzymamy jogurtowego glutka.
- Wszystkie składniki wraz z glutkiem umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi.
- Matę/stolnicę podsypać skrobią ziemniaczaną a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm (im cieńsze ciasto tym chrust bardziej chrupiący). Rozwałkowywać należy delikatnie, w razie klejenia się ciasta podsypywać skrobią.
- Z ciasta powycinać prostokąty, na środku każdego zrobić dziurkę i uformować faworka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Studzić na kratce.
- Zimne obsypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂