- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe faworki pieczone (z jajkiem)

Bezglutenowe faworki pieczone

Tak, wiem taratuszki miały być ostatnim przepisem na bezglutenowy tłusty czwartek. Niestety ze względu na stan zdrowia, który uniemożliwia mi jedzenie smażonych smakołyków, zmuszona byłam poeksperymentować z pieczonymi. Udało się zrobić bezglutenowe faworki pieczone w dwóch wersjach – pierwsza z łuskami babki jajowatej, a druga bez jajka i z mielonym siemieniem lnianym. Podobnie jak z przepisem na pączki z batatami, przepis podzieliłam na dwa osobne wpisy.

Czy faworki są chrupiące? Są takie pół na pół. Brzegi są chrupkie, natomiast środek jest bardziej miękki. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie.

Faworki zrobiłam bez cukru, po upieczeniu obsypałam je cukrem pudrem. Nie wiem ile można je przechowywać, gdyż zjedliśmy je w ciągu 4 godzin.

Inne propozycje na tłusty czwartek

 

Bezglutenowe faworki pieczone

Składniki na około 15 faworków bez glutenu

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂