- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe gofry bez jajek

Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek. Tym razem wersja na słono z dwóch powodów. Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. Z przypraw dodałam do nich tylko sól i zioła prowansalskie, ale dodatki można modyfikować według gustu. Można je również przygotować w wersji słodkiej, dodając słodzik i wanilię zamiast przypraw. Bezglutenowe gofry bez jajek według mnie są bardzo pyszne. Aromatyczne a do tego mega chrupiące. Żadne z moich poprzednich gofrów nie wyszły mi tak chrupkie jak te. Jedząc je miałam wrażenie że gryzę wafelki 🙂 Chrupkość oczywiście zanika wraz z temperaturą, dlatego polecam jeść, kiedy są jeszcze ciepłe.

EDIT – zrobiłam je w wersji na słodko z erytrytolem, niestety nie wyszły tak dobre jak bez niego, nie były chrupiące. 

Czym zastąpiłam jajko? Zastąpiłam je mieszanką mielonego siemienia lnianego i gorącej wody. Po wymieszaniu, należy ją odstawić na 10-15 minut aby zgęstniała. Po tym czasie otrzymujemy dosyć gęstego “glutka”, który bardzo fajnie zastępuje w gofrach jajko. Przez niego ciasto na gofry jest trochę “glutkowate” – przypomina rzadki kisiel – ale nie martwcie się, tak ma być.

Pozostałe przepisy na gofry, które znajdziecie na blogu (wszystkie z jajkiem)

 

Składniki na 6-7 sztuk (ok 2 porcje)

PRZYGOTOWANIE

  1. Łączmy wszystkie suche składniki (oprócz siemienia).
  2. W miseczce lub kubku łączymy gorącą wodę z siemieniem lnianym. Energicznie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
  3. Po tym czasie w misce umieszczamy miękkie masło, “jajko” (mieszankę wody i siemienia) i dokładnie mieszamy (u mnie za pomocą miksera). Następnie dodajemy mleko, suche składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto jest lekko ciągnące/glutkowate. 
  4. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy 3-4 minuty – ilość ciasta i długość pieczenia zależy od modelu gofrownicy jaką posiadacie. U mnie na jednego gofra przypadły 3 łyżki ciasta, a czas pieczenia był trochę krótszy niż w poprzednich, słodkich gofrach.
  5. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂