DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe gofry kokosowe

Sylwia

Bezglutenowe gofry kokosowe

Bardzo szybki i prosty przepis na pierwsze lub drugie śniadanie. Dzięki mące i olejowi z kokosa gofry mają delikatny posmak kokosa. Jeśli chcecie żeby były chrupiące, potrzymajcie je trochę dłużej w gofrownicy. Upieczone można przechowywać przez kilka dni w lodówce, a potem odgrzać np w tosterze – polecam, gofry są wtedy chrupiące 🙂 Pamiętajcie, żeby nie przesadzać z mąką kokosową, gdyż zbyt duża jej ilość spowoduje że  bezglutenowe gofry kokosowe będą bardzo suche.

Jeśli nie lubicie smaku kokosa polecam Wam bezglutenowe gofry na maślance, do przygotowania których nie użyłam mąki kokosowej.

 

Bezglutenowe gofry kokosowe

Składniki na 8 sztuk

  • 250 g maślanki
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 125 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g mąki ryżowej
    • 10 g mąki owsianej bez glutenu
    • 40 g mąki z tapioki
    • 20 g mąki kukurydzianej
    • 15 g mąki kokosowej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej umieścić maślankę, żółtka, olej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
  3. Rozgrzać gofrownicę. Na każdą formę nałożyć kilka łyżek ciasta i piec kilka minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

bezglutenowe gofry kokosowe

 

Zobacz również

Skomentuj