Bezglutenowe gofry na serku mascarpone
Idealne na szybkie śniadanie. Do tego są bardzo proste w przygotowaniu. Bezglutenowe gofry na serku mascarpone zrobione tylko na dwóch łatwo dostępnych mąkach – mące ryżowej oraz ziemniaczanej. U mnie wersja bez dodatku cukru czy innego słodzika, ponieważ ja gofry jadam zarówno na słodko jak i słono. Jeśli chodzi o słodziki typu erytrytol, to z mojego doświadczenia wyniki, że w cieście na gofry lepiej go pominąć. Wafle z erytrytolem mogą być mniej chrupiące i lekko gumowate – piszę z własnego doświadczenia.
Z poniżej podanych składników wyszło mi 5 cienkich gofrów. Jeśli macie głębszą gofrownicę wyjdzie ich mniej. Zaraz po usmażeniu wafle są twarde i chrupiące, ale z czasem chrupkość tracą.
Polecam również szybkie i proste w przygotowaniu gofry na jogurcie – Gofry na jogurcie w 10 minut bez glutenu.
Bezglutenowe gofry na serku mascarpone
Składniki na około 5 gofrów
- 100 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 50 g mleka
- 20 g oleju np rzepakowego lub masła roztopionego
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy – można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
- Następnie dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Końcowa konsystencja ciasta przypomina pitny jogurt, dlatego proponuje rozlewać je albo chochelką albo większą łyżką.
- Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 2-5 minut – długość smażenia zależy od posiadanej gofrownicy.
- Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.
Smacznego 🙂