DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe gofry z cukinią

Sylwia

Bezglutenowe gofry z cukinią

Przepyszne gofry w wersji na słono, z cukinią i żółtym serem. Idealnie nadają się na śniadanie czy kolację. Do podania proponuje sos czosnkowy, z którym bezglutenowe gofry z cukinią smakują według mnie  najlepiej. Jeśli będziecie je jeść bez żadnych dodatków, polecam ciasto na gofry dobrze doprawić – czosnek można dodać również do środka.

Cukinia. Jeśli macie możliwość polecam wybrać mniejsze sztuki. Skórka jest w nich bardziej miękka i nie mają dużych pestek. Większe cukinie polecam obrać ze skórki i wyciąć z nich pestki.

Chrupkość. Z podanych składników gofry wychodzą lekko chrupiące, a jeśli będziecie smażyć je zbyt krótko to chrupkości nie będzie w ogóle. Aby gofry były twardsze a przy tym bardziej chrupkie należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej, albo zmienić proporcje w mąkach (dodać więcej ziemniaczanej a mniej ryżowej). Nie przesadzajcie tylko ze skrobią, aby gofry nie były zbyt twarde 😉

 

Bezglutenowe gofry z cukinią 

Składniki na około 12 gofrów

  • 350 g cukinii – 2 mniejsze sztuki (waga po starciu)
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 80-100 g sera żółtego np cheddar, mozzarella albo mix
  • 50 g oleju np rzepakowego ub słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy

  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię myjemy, obieramy (opcjonalnie) i wycinamy ze środka duże pestki – przy małych cukiniach, które pestki mają drobne, nie ma potrzeby ich wycinać. Następnie ścieramy ją na grubych oczkach.
  2. Dodajemy do cukinii jajka, jogurt naturalny olej i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki  i dokładnie mieszamy.
  3. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy.
  4. Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.
  5. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe gofry z cukinią

 

Bezglutenowe gofry z cukinią

Zobacz również

4 komentarze

Emilia 23/09/2022 - 11:08

Kolejny wspaniały przepis. Jednak bardziej udał się w postaci pysznych placuszków. Moja gofrownicę jest w kształcie koniczyny i nie bardzo dała radę. Dodałam tez więcej skrobi ziemniaczanej.
Sylwio, jeszcze raz dziękuję, ze dzielisz się swą wiedzą cenną!

Odpowiedz
Sylwia 25/09/2022 - 20:07

Proszę bardzo 🙂 Uwielbiam prowadzić tego bloga i mega się cieszę, że przepisy Wam smakują. Tak więc ja również dziękuje 🙂 za komentarze, bo wiele dla mnie znaczą.
Ja też kiedyś miałam taką gofrownicę, ale zepsułam ją takimi goframi 😉 Tak się ciasto do płytek przykleiło, że nie dało się wyczyścić. Teraz mam firmy Dezal i jest super, bo sprawdza się nawet przy takich bardziej wymagających gofrach.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Rysia 03/09/2022 - 15:06

Witam. Niemozemy nabialu,wiec czym zastapic jogurt? Moze byc vege?

Odpowiedz
Sylwia 03/09/2022 - 16:41

Witam.
W tych gofrach z nabiału jest ser żółty i jogurt. Jogurt można zastąpić produktem vege, natomiast nie wiem jak veganski ser żółty się topi. Jeśli podobnie to można spróbować również dodać vege zamiennik – ewentualnie można najpierw dodać trochę mniej, żeby zobaczyć jak gofry będą się smażyły.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj