Bezglutenowe gofry z cukinią
Przepyszne gofry w wersji na słono, z cukinią i żółtym serem. Idealnie nadają się na śniadanie czy kolację. Do podania proponuje sos czosnkowy, z którym bezglutenowe gofry z cukinią smakują według mnie najlepiej. Jeśli będziecie je jeść bez żadnych dodatków, polecam ciasto na gofry dobrze doprawić – czosnek można dodać również do środka.
Cukinia. Jeśli macie możliwość polecam wybrać mniejsze sztuki. Skórka jest w nich bardziej miękka i nie mają dużych pestek. Większe cukinie polecam obrać ze skórki i wyciąć z nich pestki.
Chrupkość. Z podanych składników gofry wychodzą lekko chrupiące, a jeśli będziecie smażyć je zbyt krótko to chrupkości nie będzie w ogóle. Aby gofry były twardsze a przy tym bardziej chrupkie należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej, albo zmienić proporcje w mąkach (dodać więcej ziemniaczanej a mniej ryżowej). Nie przesadzajcie tylko ze skrobią, aby gofry nie były zbyt twarde 😉
Bezglutenowe gofry z cukinią
Składniki na około 12 gofrów
- 350 g cukinii – 2 mniejsze sztuki (waga po starciu)
- 2 jajka
- 120 g jogurtu naturalnego
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej (czytaj wyżej o chrupkości)
- 80-100 g sera żółtego np cheddar, mozzarella albo mix
- 50 g oleju np rzepakowego ub słonecznikowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól, pieprz
Sos czosnkowy
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię myjemy, obieramy (opcjonalnie) i wycinamy ze środka duże pestki – przy małych cukiniach, które pestki mają drobne, nie ma potrzeby ich wycinać. Następnie ścieramy ją na grubych oczkach.
- Dodajemy do cukinii jajka, jogurt naturalny olej i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
- Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy.
- Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.
- Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.
Smacznego 🙂