- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe gofry z cukinią

Bezglutenowe gofry z cukinią

Przepyszne gofry w wersji na słono, z cukinią i żółtym serem. Idealnie nadają się na śniadanie czy kolację. Do podania proponuje sos czosnkowy, z którym bezglutenowe gofry z cukinią smakują według mnie  najlepiej. Jeśli będziecie je jeść bez żadnych dodatków, polecam ciasto na gofry dobrze doprawić – czosnek można dodać również do środka.

Cukinia. Jeśli macie możliwość polecam wybrać mniejsze sztuki. Skórka jest w nich bardziej miękka i nie mają dużych pestek. Większe cukinie polecam obrać ze skórki i wyciąć z nich pestki.

Chrupkość. Z podanych składników gofry wychodzą lekko chrupiące, a jeśli będziecie smażyć je zbyt krótko to chrupkości nie będzie w ogóle. Aby gofry były twardsze a przy tym bardziej chrupkie należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej, albo zmienić proporcje w mąkach (dodać więcej ziemniaczanej a mniej ryżowej). Nie przesadzajcie tylko ze skrobią, aby gofry nie były zbyt twarde 😉

 

Bezglutenowe gofry z cukinią 

Składniki na około 12 gofrów

Sos czosnkowy

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię myjemy, obieramy (opcjonalnie) i wycinamy ze środka duże pestki – przy małych cukiniach, które pestki mają drobne, nie ma potrzeby ich wycinać. Następnie ścieramy ją na grubych oczkach.
  2. Dodajemy do cukinii jajka, jogurt naturalny olej i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki  i dokładnie mieszamy.
  3. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy.
  4. Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.
  5. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

Smacznego 🙂