• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Dania główne, Na słodko  /  07/03/2019

Bezglutenowe kluski na parze

by Sylwia
Bezglutenowe kluski na parze

Przepis na bezglutenowe kluski na parze. Znane też jako pampuchy, buchty czy parowce, to bułki z ciasta drożdżowego przygotowywane na parze. U mnie podane z jogurtem i jagodami ale bardzo dobrze smakują z samymi owocami. Zamiast jagód, można  zrobić mus np malinowy czy truskawkowy. Kluski najlepiej smakują na ciepło. Idealnie nadają się na słodki obiad, drugie śniadanie a nawet kolację. Nie wiem czy zachowują świeżość na następny dzień, ponieważ przeważnie nic nie zostaje. Kluski można mrozić, bardzo dobrze to znoszą.    

Składniki na 12 sztuk

  • 100g mąki ryżowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 60g skrobi kukurydzianej
  • 30g mąki z tapioki
  • 70g maki owsianej bezglutenowej
  • 100g mąki chlebowej (np Schar Brot)
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 10g drożdży instant
  • 40g roztopionego masła
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru (kluski są mało słodkie)
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka pasty z wanilią lub 1 cukier waniliowy

Dodatkowo do podania

  • jagody
  • maliny
  • jogurt
  • konfitura

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieścić wszystkie rodzaje mąk, drożdże i cukier. Wymieszać.
  2. W drugiej misce połączyć składniki mokre (oprócz masła).
  3. Masło roztopić.
  4. Ciągle mieszając, wlewać powoli mokre składniki do suchych. Na koniec dodać masło.
  5. Po dokładnym wymieszaniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnąć z misy i rękami zagnieść je ponownie.
  7. Uformować ok 12 bułeczek. Przykryć i odłożyć do ponownego wyrośnięcia, na około 15 minut.
  8. Gotować na parze ok 12-15 minut.
  9. Podawać np z jagodami, jogurtem, śmietanką

Smacznego 🙂

kluski na parze

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bułki
  • drożdżowe
  • jagody
  • kluski
  • obiad

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Pesto z rukolą i ricottą

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram