Przepis na bezglutenowe kluski na parze. Znane też jako pampuchy, buchty czy parowce, to bułki z ciasta drożdżowego przygotowywane na parze. U mnie podane z jogurtem i jagodami ale bardzo dobrze smakują z samymi owocami. Zamiast jagód, można zrobić mus np malinowy czy truskawkowy. Kluski najlepiej smakują na ciepło. Idealnie nadają się na słodki obiad, drugie śniadanie a nawet kolację. Nie wiem czy zachowują świeżość na następny dzień, ponieważ przeważnie nic nie zostaje. Kluski można mrozić, bardzo dobrze to znoszą.
Składniki na 12 sztuk
- 100g mąki ryżowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 60g skrobi kukurydzianej
- 30g mąki z tapioki
- 70g maki owsianej bezglutenowej
- 100g mąki chlebowej (np Schar Brot)
- 50g mąki kukurydzianej
- 10g drożdży instant
- 40g roztopionego masła
- 240 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru (kluski są mało słodkie)
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty z wanilią lub 1 cukier waniliowy
Dodatkowo do podania
- jagody
- maliny
- jogurt
- konfitura
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieścić wszystkie rodzaje mąk, drożdże i cukier. Wymieszać.
- W drugiej misce połączyć składniki mokre (oprócz masła).
- Masło roztopić.
- Ciągle mieszając, wlewać powoli mokre składniki do suchych. Na koniec dodać masło.
- Po dokładnym wymieszaniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnąć z misy i rękami zagnieść je ponownie.
- Uformować ok 12 bułeczek. Przykryć i odłożyć do ponownego wyrośnięcia, na około 15 minut.
- Gotować na parze ok 12-15 minut.
- Podawać np z jagodami, jogurtem, śmietanką
Smacznego 🙂