Bezglutenowe kruche ciasteczka kakaowe
Dla mnie idealne, ponieważ ciasteczka są mocno kakaowe a przy tym delikatnie słodkie. Smak można porównać do wysokoprocentowej gorzkiej czekolady. Bezglutenowe kruche ciasteczka kakaowe można udekorować lukrem, polać czekoladą, obsypać kolorową posypką lub posypać tylko cukrem pudrem. Kruchość zachowują przez kilka dni, aczkolwiek nie jestem w stanie napisać jak długo, gdyż u mnie nigdy nie wytrzymywały więcej jak trzy dni. Jeśli chcecie aby ciasteczka były bardziej słodkie i nie tak mocno kakaowe, proponuje zwiększyć ilość cukru pudru i trochę zmniejszyć ilość kakao.
Polecam również
- Kruche ciasteczka cynamonowe bez glutenu
- Kakaowe ciasteczka owsiane bez glutenu
- Kruche ciasteczka bez glutenu
Bezglutenowe kruche ciasteczka kakaowe
Składniki na 2-3 blachy ciasteczek
- 100 g ziemnego masła
- 2 żółtka
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 80 g mąki z tapioki lub innej skrobi
- 20 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ryżowej
- 20 g gorzkiego kakao
- 50 g cukru pudru (przy tej ilości ciasteczka są mało słodkie)
- 40-50 g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE – bardzo podobne jak przy Kruche ciasteczka cynamonowe bez glutenu
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Nie martwcie się jeśli powstałe ciasto będzie miękkie, ja swoje musiałam zbierać szpatułką ze ścianek miski. Starajcie się nie dodawać więcej mąki, żeby ciasteczka nie były zbyt twarde i suche.
- Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na dwie (jeśli ciasto będzie bardzo klejące, należy wyciągnąć je za pomocą łyżki lub szpatułki a ręce posypać sporą ilością skrobi).
- Stolnicę lub matę posypać sporą ilością tapioki, to samo zrobić z wałkiem.
- Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. Lekko spłaszczone ciasto ułożyć na stolnicy i zacząć wałkować. UWAGA ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedyncze ruch np z góry na dół. Jeśli ciasto zacznie kleić się do wałka lub od spodu do stolnicy, należy dosypać skrobi. Ciasto rozwałkować na grubość 2-4 mm (według mnie cieńsze ciasteczka smakują lepiej).
- Z rozwałkowanego ciasta powycinać dowolne kształty. Jeśli używacie stempelków, należy je każdorazowo maczać w skrobi, żeby nie kleiły się do ciasta. Przed wycinaniem kształtów upewnijcie się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy.
- Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni grzanie dół góra.
- Studzić na kratce.
Smacznego 🙂