Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką
Sezon na porzeczki w pełni, trzeba to wykorzystać, bo nie trwa on za długo. Dżemy zrobione, czas więc na ciasto. Padło na kruche po pierwsze dlatego, iż bardzo lubimy ten rodzaj ciasta, a po drugie miałam wrażenie, że porzeczka bardzo dobrze będzie się z nim komponowała. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło super. Kruchutkie, delikatne, mocno porzeczkowe i dosyć kwaśne, więc jeśli macie mało słodkie owoce, możecie je spokojnie bardziej posłodzić. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką jest bardzo delikatne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, dlatego radzę kroić je dopiero po ostygnięciu. Można je przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek według mnie najlepsze jest do trzech dni.
Na blogu znajdziecie przepisy na inne kruche ciasta takie jak szarlotka, czy tarta z rabarbarem.
Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką
Składniki na 24×24 cm
- 190 g zimnego masła
- 340 g mąki bezglutenowej np*
- 130 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 90 g mąki owsianej bez glutenu
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 g słodzika (u mnie po 50 g erytrytolu i cukru)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*polecam sprawdzić w komentarzach z jakich mieszanek mąk, robią te ciasto Czytelnicy bloga 🙂
Dodatkowo
- 750 g porzeczek (czarne i czerwone)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nie z górką)
- 4-5 łyżek cukru (jeśli owoce są kwaśne można dać więcej)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie większą część rozłożyć na spodzie blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół przez 10-15 minut.
- W tym czasie przygotować owoce. Umyć, dodać mąkę, cukier i delikatnie wymieszać.
- Owoce rozłożyć na podpieczony spód, a na nie rozłożyć pozostałą część ciasta. Ciasto można porwać na małe kawałki lub jeśli jest twarde, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Piec dodatkowe 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
20 komentarzy
Wielkie ukłony za genialny przepis. Najlepsze ciasto kruche bez glutenu jakie zrobiłam,a robiłam z kilku przepisów i nie jestem początkująca w bezglutenowych świecie 😉.
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa 🙂 Ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Przepis jest rewelacyjny. Oprócz mąki ryżowej dodałam dwa budynie bez cukru, mąkę jaglaną i odrobinę kokosowej. Ciasto rozpływa się w ustach. Przy krojeniu trzyma się całości. Robiłam już różne próby ciasta kruchego ale ten przepis jest najlepszy.
Ogromnie się cieszę. Muszę spróbować je upiec z mąką jaglaną, bo coraz więcej osób mi ją poleca 🙂
A czy mozna zmienić skrobie kukurydziana na skrobie z tapioki ?
Tak, można.
Czym mogłabym zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety w wypiekach dość mocno wyczuwalny jest jej smak, co nie za bardzo mi odpowiada 🙁
Może być jaglana, z sorgo, gryczana jeśli smak odpowiada, bo będzie wyczuwalny w cieście. Można też dodać po 30 g więcej owsianej i ryżowej. W komentarzach jedna Pani napisała, że zrobił z mąką migdałową. Możliwości jest sporo, odradzam tylko zamieniać na skrobie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy można zastąpić skrobię kukurydzianą siemię lnianym lub skrobia ziemniaczana? Jeśli tak to w jakiej ilości jej dodać ? 🙂
Skrobią ziemniaczaną w takiej samej ilości lub 1 budyniem bez cukru śmietanowym lub waniliowym np firmy Winiary.
Ciasto fantastyczne, tym razem szarlotkowe. Pozdrawiam świątecznie i dziękuję!🍀❤
Super 🙂 ahh szarlotka, pychota.
Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło! Kruche i pyszne. Nikt nie podejrzewał, że bez glutenu!
Ciasto zrobiłam z mąki ryżowej, ziemniaczanej i jaglanej. Wyszło cudo! Nigdy nie jadłam tak dobrego kruchego ciasta 😉 Malinki i śliwki w środku, pyyyyychota 🙂
Super. Muszę też spróbować z takiej mieszanki 🙂
Pozdrawiam 🙂
Czy można użyć tylko jednego rodzaju mąki bezglutenowej zamiast ryżowej i kukurydzianej ?
Ale całkowicie inny rodzaj mąki? Żeby wyeliminować ryżowa i kukurydzianą? Jeśli tak to proponuje np jaglaną (polecam dobrej firmy, żeby nie była gorzka).
Jeśli chodzi o to czy można zamiast tych dwóch dodać tylko jeden jej rodzaj to proponuje ryżowa, gdyż kukurydzianą w większej ilości spowoduje, że ciasto będzie bardzo kruche.
Oj, super. Czy mogę zapytać w jakich proporcjach te mąki? Chcialabym zrobić dzieciom 🤩
Ja dzisiaj zrobiłam z maki ryżowej, ziemniaczanej i migdałowe za śliwkami jeden a drugi z jabłkami 👍Rewelacja , Dzieki za podpowiedz