DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

Sylwia

Bezglutenowe kruche ciasto  z porzeczką

Sezon na porzeczki w pełni, trzeba to wykorzystać, bo nie trwa on za długo. Dżemy zrobione, czas więc na ciasto. Padło na kruche po pierwsze dlatego, iż bardzo lubimy ten rodzaj ciasta, a po drugie miałam wrażenie, że porzeczka bardzo dobrze będzie się z nim komponowała. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło super. Kruchutkie, delikatne, mocno porzeczkowe i dosyć kwaśne, więc jeśli macie mało słodkie owoce, możecie je spokojnie bardziej posłodzić. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką jest bardzo delikatne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, dlatego radzę kroić je dopiero po ostygnięciu. Można je przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek według mnie najlepsze jest do trzech dni.

Na blogu znajdziecie przepisy na inne kruche ciasta takie jak szarlotka, czy tarta z rabarbarem.

 

Bezglutenowe kruche ciasto  z porzeczką

Składniki na 24×24 cm

  • 190 g zimnego masła
  • 340 g mąki bezglutenowej np*
    • 130 g mąki ryżowej
    • 60 g mąki kukurydzianej
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
    • 90 g mąki owsianej bez glutenu
    • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g słodzika (u mnie po 50 g erytrytolu i cukru)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*polecam sprawdzić w komentarzach z jakich mieszanek mąk, robią te ciasto Czytelnicy bloga 🙂

Dodatkowo

  • 750 g porzeczek (czarne i czerwone)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nie z górką)
  • 4-5 łyżek cukru (jeśli owoce są kwaśne można dać więcej)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie większą część rozłożyć na spodzie blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół przez 10-15 minut.
  2. W tym czasie przygotować owoce. Umyć, dodać mąkę, cukier i delikatnie wymieszać.
  3. Owoce rozłożyć na podpieczony spód, a na nie rozłożyć pozostałą część ciasta. Ciasto można porwać na małe kawałki lub jeśli jest twarde, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Piec dodatkowe 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe kruche ciasto  z porzeczką

Zobacz również

7 komentarzy

Hanna 16/04/2022 - 03:37

Ciasto fantastyczne, tym razem szarlotkowe. Pozdrawiam świątecznie i dziękuję!🍀❤

Odpowiedz
Sylwia 16/04/2022 - 15:08

Super 🙂 ahh szarlotka, pychota.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia 27/07/2021 - 19:44

Ciasto wyszło! Kruche i pyszne. Nikt nie podejrzewał, że bez glutenu!

Odpowiedz
Paulina 09/07/2021 - 22:12

Ciasto zrobiłam z mąki ryżowej, ziemniaczanej i jaglanej. Wyszło cudo! Nigdy nie jadłam tak dobrego kruchego ciasta 😉 Malinki i śliwki w środku, pyyyyychota 🙂

Odpowiedz
Sylwia 10/07/2021 - 15:50

Super. Muszę też spróbować z takiej mieszanki 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Paulina 10/08/2021 - 14:50

Oj, super. Czy mogę zapytać w jakich proporcjach te mąki? Chcialabym zrobić dzieciom 🤩

Odpowiedz
Ewa 21/09/2022 - 15:11

Ja dzisiaj zrobiłam z maki ryżowej, ziemniaczanej i migdałowe za śliwkami jeden a drugi z jabłkami 👍Rewelacja , Dzieki za podpowiedz

Odpowiedz

Skomentuj