- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

Bezglutenowe kruche ciasto  z porzeczką

Sezon na porzeczki w pełni, trzeba to wykorzystać, bo nie trwa on za długo. Dżemy zrobione, czas więc na ciasto. Padło na kruche po pierwsze dlatego, iż bardzo lubimy ten rodzaj ciasta, a po drugie miałam wrażenie, że porzeczka bardzo dobrze będzie się z nim komponowała. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło super. Kruchutkie, delikatne, mocno porzeczkowe i dosyć kwaśne, więc jeśli macie mało słodkie owoce, możecie je spokojnie bardziej posłodzić. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką jest bardzo delikatne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, dlatego radzę kroić je dopiero po ostygnięciu. Można je przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek według mnie najlepsze jest do trzech dni.

Na blogu znajdziecie przepisy na inne kruche ciasta takie jak szarlotka, czy tarta z rabarbarem.

 

Bezglutenowe kruche ciasto  z porzeczką

Składniki na 24×24 cm

*polecam sprawdzić w komentarzach z jakich mieszanek mąk, robią te ciasto Czytelnicy bloga 🙂

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie większą część rozłożyć na spodzie blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół przez 10-15 minut.
  2. W tym czasie przygotować owoce. Umyć, dodać mąkę, cukier i delikatnie wymieszać.
  3. Owoce rozłożyć na podpieczony spód, a na nie rozłożyć pozostałą część ciasta. Ciasto można porwać na małe kawałki lub jeśli jest twarde, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Piec dodatkowe 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂