Bezglutenowe muffinki bez laktozy. Dziś coś dla osób, które oprócz glutenu muszą unikać również laktozy. Muffinki z owocami na mleczku kokosowym. U mnie tymi owocami są borówki, ale mogą być również maliny, wiśnie, truskawki czy porzeczki. Jeśli nie macie już świeżych, mogą być owoce mrożone. Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, najlepiej użyć te pełnotłuste (19 lub 22%). Bezglutenowe muffinki bez laktozy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujecie miksera, wystarczy łyżka lub szpatułka, żeby wszystko wymieszać 🙂 Babeczki są pulchne, mięciutkie, lekko słodkie i delikatnie kokosowe. Upieczone muffinki można przechowywać w zamkniętym pojemniku np puszce przez kilka dni.
Inne przepisy na muffinki, które znajdziesz na blogu:
Składniki na 6-7 sztuk
- 1 duże jajko
- 20 g oleju np kokosowego albo rzepakowego
- 30-40 g cukru
- 100 g mleczka kokosowego pełnotłustego (u mnie 19%) w temperaturze pokojowej
- 40 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu
- 10 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki z tapioki
- 10 g mąki kokosowej
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- 3/4 łyżki octu np jabłkowego
- borówki, maliny lub inne owoce
PRZYGOTOWANIE
- W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki.
- W drugiej jajko wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty. Ciasto na te babeczki jest rzadkie, takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki, ponieważ im jej więcej tym babeczki są bardziej suche i kruche.
- W tym czasie blachę na muffinki wyłożyć papilotkami a owoce umyć i lekko osuszyć.
- Przed rozlaniem dodać do ciasta niecałą łyżkę octu (polecam jabłkowy) i wymieszać. Ciasto rozlać na 6-7 muffinek, wlewając do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec dodać owoce.
- Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić czy babeczki nie są surowe za pomocą patyczka.
- Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Cześć
Nie mogę jeść mąki kukurydzianej Czym mogę ją zastąpić w tym przepisie?
Cześć, na mąkę ryżową możesz zamienić.
Hej Sylwia,
tym razem skoro jestem na wakacjach i są jagody chciałam je wykorzystać w muffinkach 🙂 Jednak nie mam kokilek ani papierków do muffinek, jestem w głuszy i jest niedziela. I tak zastanawiam się czy ten przepis można wykorzystać do wykonania ciasta czy nie bardzo? Czy trzeba go zmodyfikować? A może pokuszę się do zrobienia samodzielnie papilotek z papieru do piecz…. tylko czy ciasto nie wypłynie?
Masz może doświadczenia w ww. kwestiach? Będę wdzięczna za info 🙂
Emilia
Witaj,
Jeśli nie masz papilotek to możesz z tego przepisu ciasto upiec, nie powinno być problemu 🙂 Tylko blaszkę trzeba użyć małą, bo ciasta nie jest za dużo. Ewentualnie przy większej blaszce ciasto będzie niższe, ale również powinno się udać 🙂
Pozdrawiam 🙂