DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe muffinki bez laktozy

Sylwia
Bezglutenowe muffinki bez nabiału

Bezglutenowe muffinki bez laktozy. Dziś coś dla osób, które oprócz glutenu muszą unikać również laktozy. Muffinki z owocami na mleczku kokosowym. U mnie tymi owocami są borówki, ale mogą być również maliny, wiśnie, truskawki czy porzeczki. Jeśli nie macie już świeżych, mogą być owoce mrożone. Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, najlepiej użyć te pełnotłuste (19 lub 22%). Bezglutenowe muffinki bez laktozy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujecie miksera, wystarczy łyżka lub szpatułka, żeby wszystko wymieszać 🙂 Babeczki są pulchne, mięciutkie, lekko słodkie i delikatnie kokosowe. Upieczone muffinki można przechowywać w zamkniętym pojemniku np puszce przez kilka dni.

Inne przepisy na muffinki, które znajdziesz na blogu:

 

Składniki na 6-7 sztuk

  • 1 duże jajko
  • 20 g oleju np kokosowego albo rzepakowego
  • 30-40 g cukru
  • 100 g mleczka kokosowego pełnotłustego (u mnie 19%) w temperaturze pokojowej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki owsianej bez glutenu
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki z tapioki
  • 10 g mąki kokosowej
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 3/4 łyżki octu np jabłkowego
  • borówki, maliny lub inne owoce

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej jajko wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty. Ciasto na te babeczki jest rzadkie, takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki, ponieważ im jej więcej tym babeczki są bardziej suche i kruche.
  3. W tym czasie blachę na muffinki wyłożyć papilotkami a owoce umyć i lekko osuszyć.
  4. Przed rozlaniem dodać do ciasta niecałą łyżkę octu (polecam jabłkowy) i wymieszać. Ciasto rozlać na 6-7 muffinek, wlewając do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec dodać owoce.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.  Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić czy babeczki nie są surowe za pomocą patyczka.
  6. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe muffinki bez nabiału

 

Bezglutenowe muffinki bez nabiału

Zobacz również

4 komentarze

Weronika 12/01/2023 - 17:08

Cześć
Nie mogę jeść mąki kukurydzianej Czym mogę ją zastąpić w tym przepisie?

Odpowiedz
Sylwia 12/01/2023 - 17:29

Cześć, na mąkę ryżową możesz zamienić.

Odpowiedz
Emilia 31/07/2022 - 11:24

Hej Sylwia,
tym razem skoro jestem na wakacjach i są jagody chciałam je wykorzystać w muffinkach 🙂 Jednak nie mam kokilek ani papierków do muffinek, jestem w głuszy i jest niedziela. I tak zastanawiam się czy ten przepis można wykorzystać do wykonania ciasta czy nie bardzo? Czy trzeba go zmodyfikować? A może pokuszę się do zrobienia samodzielnie papilotek z papieru do piecz…. tylko czy ciasto nie wypłynie?
Masz może doświadczenia w ww. kwestiach? Będę wdzięczna za info 🙂
Emilia

Odpowiedz
Sylwia 31/07/2022 - 16:20

Witaj,
Jeśli nie masz papilotek to możesz z tego przepisu ciasto upiec, nie powinno być problemu 🙂 Tylko blaszkę trzeba użyć małą, bo ciasta nie jest za dużo. Ewentualnie przy większej blaszce ciasto będzie niższe, ale również powinno się udać 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj