- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe muffinki bez laktozy

Bezglutenowe muffinki bez laktozy. Dziś coś dla osób, które oprócz glutenu muszą unikać również laktozy. Muffinki z owocami na mleczku kokosowym. U mnie tymi owocami są borówki, ale mogą być również maliny, wiśnie, truskawki czy porzeczki. Jeśli nie macie już świeżych, mogą być owoce mrożone. Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, najlepiej użyć te pełnotłuste (19 lub 22%). Bezglutenowe muffinki bez laktozy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujecie miksera, wystarczy łyżka lub szpatułka, żeby wszystko wymieszać 🙂 Babeczki są pulchne, mięciutkie, lekko słodkie i delikatnie kokosowe. Upieczone muffinki można przechowywać w zamkniętym pojemniku np puszce przez kilka dni.

Inne przepisy na muffinki, które znajdziesz na blogu:

 

Składniki na 6-7 sztuk

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej jajko wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty. Ciasto na te babeczki jest rzadkie, takie ma być. Nie należy dodawać więcej mąki, ponieważ im jej więcej tym babeczki są bardziej suche i kruche.
  3. W tym czasie blachę na muffinki wyłożyć papilotkami a owoce umyć i lekko osuszyć.
  4. Przed rozlaniem dodać do ciasta niecałą łyżkę octu (polecam jabłkowy) i wymieszać. Ciasto rozlać na 6-7 muffinek, wlewając do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec dodać owoce.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.  Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić czy babeczki nie są surowe za pomocą patyczka.
  6. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂