- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Babeczki, które powstały na spontanie, z tego co akurat miałam w lodówce. Wyszły przepyszne. Idealnie słodkie, kakaowe i cynamonowe. Oczywiście jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć, aczkolwiek bardzo fajnie komponuje się z jabłkiem. Nie są suche, a następnego bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem dnia nadal nadają się do zjedzenia. Po wystudzeniu polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku. A jeśli po pewnym czasie stwierdzicie, że straciły na wilgotności, polecam zjeść je z dżemem.

Muffinki powinny ładnie odchodzić od papilotek, nawet z ciepłymi nie powinno być problemu. W składzie jest ocet, który dodaje babeczką pulchności. Ale nie martwcie się, po upieczeniu w ogóle nie jest on wyczuwalny. Skrobię (ziemniaczaną czy kukurydzianą) oraz kakao polecam przesiać przez sitko, żeby uniknąć grudek. Do przygotowanie nie jest potrzebny mikser, wystarczy miska i rózga kuchenna.

Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem 

Składniki na 12-15 sztuk

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
  2. W jednej misce łączymy mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugiej roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy jogurt, cukier, roztopione masło i dokładnie mieszamy. 
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. 
  5. Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko oraz ocet. Mieszamy a następnie gotowe ciasto przelewamy do foremek. Papilotki powinny być wypełnione ciastem do 3/4 wysokości.
  6. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka.
  7. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂