Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem
Babeczki, które powstały na spontanie, z tego co akurat miałam w lodówce. Wyszły przepyszne. Idealnie słodkie, kakaowe i cynamonowe. Oczywiście jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć, aczkolwiek bardzo fajnie komponuje się z jabłkiem. Nie są suche, a następnego bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem dnia nadal nadają się do zjedzenia. Po wystudzeniu polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku. A jeśli po pewnym czasie stwierdzicie, że straciły na wilgotności, polecam zjeść je z dżemem.
Muffinki powinny ładnie odchodzić od papilotek, nawet z ciepłymi nie powinno być problemu. W składzie jest ocet, który dodaje babeczką pulchności. Ale nie martwcie się, po upieczeniu w ogóle nie jest on wyczuwalny. Skrobię (ziemniaczaną czy kukurydzianą) oraz kakao polecam przesiać przez sitko, żeby uniknąć grudek. Do przygotowanie nie jest potrzebny mikser, wystarczy miska i rózga kuchenna.
Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem
Składniki na 12-15 sztuk
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 120 g roztopionego masła
- 90 g cukru
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 70 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki owsianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 20 g gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki dżemu (opcjonalnie przy mniej soczystych jabłkach)
- 120-150 g jabłka, startego na grubych oczkach
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
- W jednej misce łączymy mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W drugiej roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy jogurt, cukier, roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko oraz ocet. Mieszamy a następnie gotowe ciasto przelewamy do foremek. Papilotki powinny być wypełnione ciastem do 3/4 wysokości.
- Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂