5,4K
Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami
Babeczki są puszyste i wilgotne, dlatego można je przechowywać przez kilka dni. U mnie wersja mało słodka, więc jeśli preferujecie słodkie wypieki, dodajcie zdecydowanie więcej słodzika. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera.
A jeśli mielibyście ochotę na bezglutenowe marchewkowe ciasto, przepis na nie znajdziecie tutaj.
Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami
Składniki na 10 sztuk
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60ml oleju np rzepakowego
- 100g jogurtu naturalnego
- 200g mąki bezglutenowej np:
- 40g mąki chlebowej np Schar Brot
- 50g mąki ryżowej
- 40g mąki kukurydzianej
- 30g mąki owsianej bez glutenu
- 40g mąki z tapioki
- 200g marchewki
- 40g orzechów włoskich
- 60g erytrytolu (muffiny są mało słodkie)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Ustawić piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
- Orzechy pokruszyć w rękach, albo w mikserze jeśli wolicie mniejsze kawałki.
- W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, i cynamon.
- W drugiej misce umieścić jajka, cukier, olej i jogurt. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub mieszadła. Dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć z niej trochę soku- nie cały) i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i orzechy.
- Ciasto rozłożyć na około 10 muffinek, nakładać do 3/4 wysokości.
- Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Dopiero startuję w bezglutenowem gotowaniu. Czy mąkę z tapioki mogę czymś zastąpić?
Inną skrobią np ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową.
Muffinki wyszły super 🙂 Faktycznie są wilgotne i naprawdę dobre w smaku. Ja dodałam kilka brzoskwiń z puszki a zamiast całej marchewki – jej ” “wióra” czyli to co pozostaje po wyciśnięciu soku z sokowirówki.Dziękuję za przepis.
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że muffinki smakowały.
Świetny przepis. Muffinki są puszyste i wilgotne a co najważniejsze, bardzo smaczne.
Pierwszy raz piekłam bezglutenowe muffinki i zapewne nie ostatni.
Dziękuję za świetny przepis.
Super, ogromnie się cieszę, że smakują. Dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam