DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Sylwia

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Babeczki są puszyste i wilgotne, dlatego można je przechowywać przez kilka dni. U mnie wersja mało słodka, więc jeśli preferujecie słodkie wypieki, dodajcie zdecydowanie więcej słodzika. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera. 

A jeśli mielibyście ochotę na bezglutenowe marchewkowe ciasto, przepis na nie znajdziecie tutaj.

 

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Składniki na 10 sztuk

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 60ml oleju np rzepakowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 200g mąki bezglutenowej np:
    • 40g mąki chlebowej np Schar Brot
    • 50g mąki ryżowej
    • 40g mąki kukurydzianej
    • 30g mąki owsianej bez glutenu
    • 40g mąki z tapioki
  • 200g marchewki
  • 40g orzechów włoskich
  • 60g erytrytolu (muffiny są mało słodkie)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ustawić piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. Orzechy pokruszyć w rękach, albo w mikserze jeśli wolicie mniejsze kawałki.
  4. W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, i cynamon.
  5. W drugiej misce umieścić jajka, cukier, olej i jogurt. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub mieszadła. Dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć z niej trochę soku- nie cały) i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i orzechy.
  6. Ciasto rozłożyć na około 10 muffinek, nakładać do 3/4 wysokości.
  7. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

muffiny z marchewką i orzechami włoskimi

Zobacz również

6 komentarzy

Aneta 13/01/2023 - 16:49

Dopiero startuję w bezglutenowem gotowaniu. Czy mąkę z tapioki mogę czymś zastąpić?

Odpowiedz
Sylwia 13/01/2023 - 17:28

Inną skrobią np ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową.

Odpowiedz
Aneta 03/12/2022 - 21:02

Muffinki wyszły super 🙂 Faktycznie są wilgotne i naprawdę dobre w smaku. Ja dodałam kilka brzoskwiń z puszki a zamiast całej marchewki – jej ” „wióra” czyli to co pozostaje po wyciśnięciu soku z sokowirówki.Dziękuję za przepis.

Odpowiedz
Sylwia 04/12/2022 - 17:47

Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że muffinki smakowały.

Odpowiedz
Maryla 17/11/2022 - 15:01

Świetny przepis. Muffinki są puszyste i wilgotne a co najważniejsze, bardzo smaczne.
Pierwszy raz piekłam bezglutenowe muffinki i zapewne nie ostatni.
Dziękuję za świetny przepis.

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2022 - 13:31

Super, ogromnie się cieszę, że smakują. Dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj