• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Muffinki  /  26/04/2019

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

by Sylwia
Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Przepis na bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami. Babeczki są puszyste i wilgotne, dlatego można je przechowywać przez kilka dni. U mnie wersja mało słodka, więc jeśli preferujecie słodkie wypieki, dodajcie zdecydowanie więcej słodzika. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera. 

A jeśli mielibyście ochotę na bezglutenowe marchewkowe ciasto, przepis na nie znajdziecie tutaj.

Składniki na 10 sztuk

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 60ml oleju np rzepakowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 200g mąki bezglutenowej np:
    • 40g mąki chlebowej np Schar Brot
    • 50g mąki ryżowej
    • 40g mąki kukurydzianej
    • 30g mąki owsianej bez glutenu
    • 40g mąki z tapioki
  • 200g marchewki
  • 40g orzechów włoskich
  • 60g erytrytolu (muffiny są mało słodkie)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ustawić piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. Orzechy pokruszyć w rękach, albo w mikserze jeśli wolicie mniejsze kawałki.
  4. W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, i cynamon.
  5. W drugiej misce umieścić jajka, cukier, olej i jogurt. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub mieszadła. Dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć z niej trochę soku- nie cały) i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i orzechy.
  6. Ciasto rozłożyć na około 10 muffinek, nakładać do 3/4 wysokości.
  7. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

muffiny z marchewką i orzechami włoskimi

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • babeczki
  • cynamon
  • marchew
  • muffiny
  • orzechy włoskie
  • szybkie wypieki

Nawigacja wpisu

Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem
Bezglutenowe spaghetti ze szpinakiem i orzechami

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram