- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Babeczki są puszyste i wilgotne, dlatego można je przechowywać przez kilka dni. U mnie wersja mało słodka, więc jeśli preferujecie słodkie wypieki, dodajcie zdecydowanie więcej słodzika. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera. 

A jeśli mielibyście ochotę na bezglutenowe marchewkowe ciasto, przepis na nie znajdziecie tutaj.

 

Bezglutenowe muffiny z marchewką i orzechami

Składniki na 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE

  1. Ustawić piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. Orzechy pokruszyć w rękach, albo w mikserze jeśli wolicie mniejsze kawałki.
  4. W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, i cynamon.
  5. W drugiej misce umieścić jajka, cukier, olej i jogurt. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub mieszadła. Dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć z niej trochę soku- nie cały) i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i orzechy.
  6. Ciasto rozłożyć na około 10 muffinek, nakładać do 3/4 wysokości.
  7. Piec 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂