DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

Sylwia

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

Ponieważ naleśniki owsiane już mi się trochę przejadły, postanowiłam poeksperymentować z kolejnym przepisem. Wybór padł na bezglutenowe naleśniki kakaowe, ponieważ chciałam spróbować czegoś innego a naleśników z dodatkiem kakao jeszcze nigdy nie jadłam. Według mnie wyszły super. Są proste, szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo dobre. W smaku są dosyć gorzkie, dlatego do podania polecam dżem, owoce, lekko posłodzony serek twarogowy lub homogenizowany albo pastę orzechową lub owocową. Naleśniki są bardzo elastyczne, nie pękają podczas zawijania. Jedyna trudność to rozlewanie surowego ciasta, ponieważ jest bardzo płynne.

 

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

 Składniki na 4-5 sztuk

  • 1 duże jajko ( u mnie duże L)
  • po 40 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki (7g) gorzkiego kakao (można mniej)
  • 200 g mleka
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieścić jajko, mąki, kakao, cukier, opcjonalnie olej i 100 g mleka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Kiedy ciasto nie będzie miało już grudek, wlać pozostałą część mleka i ponownie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 10-20 minut. Ciasto na te naleśniki jest bardzo rzadkie, praktycznie wodniste nawet po odstaniu.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni na średniej mocy. Przed każdym nabraniem na chochlę, ciasto należy wymieszać, ponieważ mąka osadza się na spodzie miski.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

 

Zobacz również

2 komentarze

Ania 20/02/2020 - 16:41

Witam czy te naleśniki wyjdą z wodą nie używam mleka ani krowiego ani roślinnego

Odpowiedz
Sylwia 20/02/2020 - 17:04

Witaj, wydaje mi się, że tak tylko mogą mieć ciut inny smak. Proponuje na początek dodać mniej wody, gdyż może się okazać iż 200g to za dużo. Daj znać czy jak zrobisz czy były dobre.

Odpowiedz

Skomentuj