• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Dania główne, Na słodko, Naleśniki, Przekąska, Śniadanie  /  04/02/2020

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

by Sylwia
Bezglutenowe naleśniki kakaowe

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

Ponieważ naleśniki owsiane już mi się trochę przejadły, postanowiłam poeksperymentować z kolejnym przepisem. Wybór padł na bezglutenowe naleśniki kakaowe, ponieważ chciałam spróbować czegoś innego a naleśników z dodatkiem kakaa jeszcze nigdy nie jadłam. Według mnie wyszły super. Są proste, szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo dobre. W smaku są dosyć gorzkie, dlatego do podania polecam dżem, owoce, lekko posłodzony serek twarogowy lub homogenizowany albo pastę orzechową lub owocową. Naleśniki są bardzo elastyczne, nie pękają podczas zawijania. Jedyna trudność to rozlewanie surowego ciasta, ponieważ jest bardzo płynne.

 Składniki na 4-5 sztuk

  • 1 duże jajko ( u mnie duże L)
  • po 40 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki (7g) gorzkiego kakao (można mniej)
  • 200 g mleka
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieścić jajko, mąki, kakao, cukier, opcjonalnie olej i 100 g mleka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Kiedy ciasto nie będzie miało już grudek, wlać pozostałą część mleka i ponownie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 10-20 minut. Ciasto na te naleśniki jest bardzo rzadkie, praktycznie wodniste nawet po odstaniu.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni na średniej mocy. Przed każdym nabraniem na chochlę, ciasto należy wymieszać, ponieważ mąka osadza się na spodzie miski.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • kakao
  • naleśniki

Nawigacja wpisu

Drożdżowe pączki bez glutenu
Gryczane tortille bez glutenu

2 komentarze

  • Ania
    20/02/2020

    Witam czy te naleśniki wyjdą z wodą nie używam mleka ani krowiego ani roślinnego

    Reply
    • Sylwia
      20/02/2020

      Witaj, wydaje mi się, że tak tylko mogą mieć ciut inny smak. Proponuje na początek dodać mniej wody, gdyż może się okazać iż 200g to za dużo. Daj znać czy jak zrobisz czy były dobre.

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram