Bezglutenowe naleśniki kakaowe
Ponieważ naleśniki owsiane już mi się trochę przejadły, postanowiłam poeksperymentować z kolejnym przepisem. Wybór padł na bezglutenowe naleśniki kakaowe, ponieważ chciałam spróbować czegoś innego a naleśników z dodatkiem kakao jeszcze nigdy nie jadłam. Według mnie wyszły super. Są proste, szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo dobre. W smaku są dosyć gorzkie, dlatego do podania polecam dżem, owoce, lekko posłodzony serek twarogowy lub homogenizowany albo pastę orzechową lub owocową. Naleśniki są bardzo elastyczne, nie pękają podczas zawijania. Jedyna trudność to rozlewanie surowego ciasta, ponieważ jest bardzo płynne.
Bezglutenowe naleśniki kakaowe
Składniki na 4-5 sztuk
- 1 duże jajko ( u mnie duże L)
- po 40 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki (7g) gorzkiego kakao (można mniej)
- 200 g mleka
- szczypta cukru
- opcjonalnie 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieścić jajko, mąki, kakao, cukier, opcjonalnie olej i 100 g mleka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Kiedy ciasto nie będzie miało już grudek, wlać pozostałą część mleka i ponownie wymieszać. Następnie przykryć i odstawić na 10-20 minut. Ciasto na te naleśniki jest bardzo rzadkie, praktycznie wodniste nawet po odstaniu.
- Smażyć na rozgrzanej patelni na średniej mocy. Przed każdym nabraniem na chochlę, ciasto należy wymieszać, ponieważ mąka osadza się na spodzie miski.
Smacznego 🙂