Bezglutenowe naleśniki owsiane
Cienkie, elastyczne a w smaku przypominające standardowe, pszenne. Przewracają się idealnie, dlatego do smażenia nie potrzebują żadnego oleju, chyba, że lubicie. Ja, nie lubię, kiedy naleśniki są z wierzchu tłuste, dlatego w moich przepisach najczęściej brak np masła czy innego oleju. Ciasto z podanych składników wychodzi dość rzadkie – takie ma być. Następnego dnia bezglutenowe naleśniki owsiane są również dobre, ale przed podaniem radzę je podgrzać, gdyż zwijane mogą popękać. U mnie podane z masłem orzechowym, owocami i serkiem homogenizowanym naturalnym.
Przepisy na naleśniki, które znajdziesz na blogu
Bezglutenowe naleśniki owsiane
Składniki na 8-10 sztuk
- 100g mąki owsianej bez glutenu
- 50g skrobi kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 400-500 ml mleka w temperaturze pokojowej (może być również mleko roślinne)
- szczypta soli
- do podanie np dżem, ser, masło orzechowe, owoce…
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wbić 3 jajka. Dodać ok 100ml mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając/miksując, stopniowo dodawać pozostałe mleko*. Przykryć i odstawić na ok 20 minut.
- Smażyć na suchej patelni lub odrobinie oleju. Przed każdym naleśnikiem ciasto dokładnie wymieszać, ponieważ mąka osadza się na dnie.
*im więcej mleka, tym ciasto rzadsze a naleśniki cieńsze, które trochę gorzej się przewraca, gdyż są delikatniejsze.
4 komentarze
Sa pyszne, dziekuje za ten przepis, wczesniej pieklam te z tego na moje ulubione z dodatkiem maki ryzowej, ale te nam bardziej smakowaly, sa to moje ulubione przepisy tetaz jyz tylko te pieke♡
Był czas, że i ja piekłam te naleśniki nom stop. Cieszę się, że naleśniki smakują. Dziękuje za komentarz
Wspaniały przepis. Już zamierzałam się poddać z robieniem naleśników bg., a tu taka frajda! Ja także daję do ciasta 1-2 łyżki oleju, ale spróbuję bez następnym razem. Dziękuję za ten przepis.
Naleśniki bardzo smaczne, do ciasta dodałam 2 łyżki oleju, zawsze dawałam przy naleśnikach z mąki pszennej.podobne w smaku do tych gluten owych, nie łamią się, dobrze przewracają, Wielkie dzięki