DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Sylwia
naleśniki owsiane

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Cienkie, elastyczne a w smaku przypominające standardowe, pszenne. Przewracają się idealnie, dlatego do smażenia nie potrzebują żadnego oleju, chyba, że lubicie. Ja, nie lubię, kiedy naleśniki są z wierzchu tłuste, dlatego w moich przepisach najczęściej brak np masła czy innego oleju.  Ciasto z podanych składników wychodzi dość rzadkie – takie ma być. Następnego dnia bezglutenowe naleśniki owsiane są również dobre, ale przed podaniem radzę je podgrzać, gdyż zwijane mogą popękać. U mnie podane z masłem orzechowym, owocami i serkiem homogenizowanym naturalnym.

Przepisy na naleśniki, które znajdziesz na blogu

 

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Składniki na 8-10 sztuk

  • 100g mąki owsianej bez glutenu
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • 400-500 ml mleka w temperaturze pokojowej (może być również mleko roślinne)
  • szczypta soli
  • do podanie np dżem, ser, masło orzechowe, owoce…

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wbić 3 jajka. Dodać ok 100ml mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając/miksując, stopniowo dodawać pozostałe mleko*. Przykryć i odstawić na ok 20 minut.
  2. Smażyć na suchej patelni lub odrobinie oleju. Przed każdym naleśnikiem ciasto dokładnie wymieszać, ponieważ mąka osadza się na dnie. 

*im więcej mleka, tym ciasto rzadsze a naleśniki cieńsze, które trochę gorzej się przewraca, gdyż są delikatniejsze.

naleśniki owsiane

Zobacz również

4 komentarze

Ela 01/12/2022 - 13:12

Sa pyszne, dziekuje za ten przepis, wczesniej pieklam te z tego na moje ulubione z dodatkiem maki ryzowej, ale te nam bardziej smakowaly, sa to moje ulubione przepisy tetaz jyz tylko te pieke♡

Odpowiedz
Sylwia 01/12/2022 - 18:26

Był czas, że i ja piekłam te naleśniki nom stop. Cieszę się, że naleśniki smakują. Dziękuje za komentarz

Odpowiedz
Renata 13/09/2022 - 07:27

Wspaniały przepis. Już zamierzałam się poddać z robieniem naleśników bg., a tu taka frajda! Ja także daję do ciasta 1-2 łyżki oleju, ale spróbuję bez następnym razem. Dziękuję za ten przepis.

Odpowiedz
Dorota 02/02/2021 - 13:25

Naleśniki bardzo smaczne, do ciasta dodałam 2 łyżki oleju, zawsze dawałam przy naleśnikach z mąki pszennej.podobne w smaku do tych gluten owych, nie łamią się, dobrze przewracają, Wielkie dzięki

Odpowiedz

Skomentuj