- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Cienkie, elastyczne a w smaku przypominające standardowe, pszenne. Przewracają się idealnie, dlatego do smażenia nie potrzebują żadnego oleju, chyba, że lubicie. Ja, nie lubię, kiedy naleśniki są z wierzchu tłuste, dlatego w moich przepisach najczęściej brak np masła czy innego oleju.  Ciasto z podanych składników wychodzi dość rzadkie – takie ma być. Następnego dnia bezglutenowe naleśniki owsiane są również dobre, ale przed podaniem radzę je podgrzać, gdyż zwijane mogą popękać. U mnie podane z masłem orzechowym, owocami i serkiem homogenizowanym naturalnym.

Przepisy na naleśniki, które znajdziesz na blogu

 

Bezglutenowe naleśniki owsiane

Składniki na 8-10 sztuk

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wbić 3 jajka. Dodać ok 100ml mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając/miksując, stopniowo dodawać pozostałe mleko*. Przykryć i odstawić na ok 20 minut.
  2. Smażyć na suchej patelni lub odrobinie oleju. Przed każdym naleśnikiem ciasto dokładnie wymieszać, ponieważ mąka osadza się na dnie. 

*im więcej mleka, tym ciasto rzadsze a naleśniki cieńsze, które trochę gorzej się przewraca, gdyż są delikatniejsze.