• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsa, Dania główne, Na słodko, Naleśniki, Śniadanie  /  19/03/2020

Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll

by Sylwia
Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll

Bezglutenowe naleśniki pieczone

Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania patelni tytanowej Woll, od razu wiedziałam jakie danie zrobię na niej w pierwszej kolejności. Mowa oczywiście o pieczonym naleśniku, o którym myślałam od kilku miesięcy, niestety brak odpowiedniego sprzętu uniemożliwiał mi jego przygotowanie. Żadna z moich patelni ze względu na plastikowe rączki nie nadawała się do piekarnika, natomiast w leciwych naczyniach żaroodpornych nie przepadam przygotowywać czegokolwiek. Nie przedłużając, dziś zapraszam Was najpierw na moją szczerą opinię o wspomnianej już patelni a następnie na przepisy na naleśniki pieczone w trzech wersjach.

PATELNIA WOLL DIAMOND LITE

Testowałam ją bardzo intensywnie przez ponad dwa tygodnie. Ich choć może się wydawać, że okres ten nie jest specjalnie długi, mi zdecydowanie wystarczył. Już po pierwszym tygodniu miałam silnie wyrobione zdanie na temat tej patelni, a kolejne dni tylko mnie w tej opinii utwierdzały. Wiedziałam dokładnie na czym się skupić, na co zwrócić uwagę, jakie potrawy przygotować aby najlepiej ją przetestować. A to dlatego, że od kilku lat jestem posiadaczką innej patelni tytanowej, na której niespecjalnie lubię przygotowywać posiłki. Dlaczego? O tym dowiecie się czytając poniższy tekst.

Patelnia Woll Diamond  to patelnia tytanowa, której 5-cio warstwowa powłoka wzmocniona jest drobinami diamentu. Zapewnia to patelni większą trwałość i odporność na zarysowania, dzięki czemu nie musimy zawsze pamiętać o drewnianych, silikonowych czy plastikowych akcesoriach do mieszania czy przewracania potraw. Możemy używać metalowych przyborów bez obawy, że powłoka ulegnie zniszczeniu. Jeśli mam być szczera, to ja osobiście nie odważyłam się tknąć patelni nawet widelcem a co dopiero metalową łopatką. Długoletnie przyzwyczajenie i brak przyborów z metalu sprawiły, że obchodziłam się z nią delikatnie i ostrożnie – i tak pewnie będzie przez dłuższy czas.

Wiecie co to jest powłoka non – stic? To powłoka, która umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu. Patelnia Woll Diamond taką warstwę posiada, dzięki czemu możemy przygotować na niej potrawy, które będą mniej kaloryczne, lżejsze i co najważniejsze zdrowsze. Nie każde danie oczywiście się do tego nadaje, chociażby schabowy czy ryba w panierce. Wrzucone na suchą patelnie szybciej się spalą niż usmażą, dlatego musicie pamiętać, że tylko produkty czy dania, które zwierają w sobie tłuszcz będą dobre. Ciasto na placuszki, które ma w sobie olej, surowe,bez dodatku mięso, ryba, jajka…takie potrawy można smażyć bez dodatkowego oleju i bez stresu, że przykleją się do dna. Przygotowując naleśniki zrobiłam eksperyment – część postanowiłam usmażyć na specjalnie do nich przeznaczonej patelni (teflonowej) a pozostałe na patelni Woll. Do ciasta nie dodałam oleju, gdyż bardzo tego nie lubię. Efekt? Z patelni Diamond naleśniki same się odklejały i nie miałam żadnego problemu z ich przewracaniem, natomiast na drugiej patelni ciasto się przyklejało i jak zwykle miałam problem z obracaniem.

 

Podczas smażenia tortilli nie musiałam ich co chwilę sprawdzać. Wrapy podpiekły się równomiernie a nadmiar mąki nie spalił, jak to było przy innych patelniach.

 

 

Grube ścianki plus ośmiomilimetrowe dno powodują, że patelnia jest dosyć ciężka. Dla mnie nie było to zaskoczeniem, ponieważ nie jest to moja pierwsza tytanowa patelnia (poprzednia innej firmy) ale mój mąż do dziś nie może się do tej wagi przyzwyczaić. Grube dno wpływa również na czas nagrzewania. W porównaniu do cieńszych patelni, patelnia tytanowa Diamond nagrzewa się  trochę dłużej, ale za to kiedy osiągnie już odpowiednio wysoką temperaturę, smaży potrawy bardzo szybko. Dłużej też trzyma temperaturę, dzięki czemu nasze dania mogą być ciepłe przez dłuższy czas. Nie oznacza to jednak spowolnionej reakcji na zmianę mocy palnika. Wręcz przeciwnie, za każdym razem kiedy zmniejszałam moc, patelnia szybko reagowała czym mnie mega pozytywnie zaskoczyła. Jednym z głównych powodów nieużywania mojej pierwszej tytanowej patelni jest długi czas reakcji na zmianę temperatury. Za każdym razem, kiedy zmniejszałam gaz pod rozgrzaną patelnią, ona tak długo pozostawała gorąca, że najczęściej przypalałam potrawy. Efekt tego jest taki, iż patelnia od dłuższego czasu leży w szafce praktycznie nieużywana. Z patelnią Woll jest zdecydowanie inaczej. Korzystam z niej tak często, że ani razu nie została jeszcze schowana do szuflady.

 

 

Patelnia wykonana jest z jednolitego odlewu, dzięki czemu rozgrzewa się równomiernie na całej powierzchni. Smażąc naleśniki czy placuszki nie było sytuacji, w której jedna strona byłaby mocniej przypieczona niż druga, nawet kiedy krzywo odłożyłam patelnię na palnik.

 

 

Oprócz wymienionych cech seria Diamond Lite* ma jeszcze jedną, jak dla mnie ogromną zaletę. A mianowicie odpinana rączka. Po pierwsze ułatwia to przechowywanie naczynia, a po drugie po odpięciu rączki patelnia zamienia się w naczynie żaroodporne (max 250 stopni) które możemy wykorzystać do pieczenia. Przy piekarnikach takich jak mój, bez prowadnic patelnia sprawdza się idealnie – wystarczy tylko “klik”, założyć rączkę i spokojnie można wyciągnąć patelnie z piekarnika. Przy eksperymentach z pieczonymi naleśnikami przetestowałam ją wielokrotnie, ani razu się nie zawiodłam, za każdym razem łatwo i szybko się wpinała.

*W pozostałych seriach patelni Woll rączka nie jest odpinana, ale naczynia nadają się do pieczenia. Całe patelnie (wraz z rączką i pokrywką) są żaroodporne do 250 stopni, więc bez problemu można wkładać je do piekarnika.

Usmażyliśmy, zjedliśmy, więc czas na mycie 🙂 Nigdy nie miałam naczynia (patelni czy garnka) które tak szybko i prosto by się czyściło. Producent zapewnia, że można ją myć w zmywarce ale ja nigdy tego nie zrobiłam. Na patelni nic się nie przypieka, nie przykleja, więc wystarczy ją delikatnie przetrzeć gąbką z płynem i jest czysta. Pozostawiona brudna po jajecznicy czy gulaszu na kilka godzin nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Chciałabym, żeby czyszczenie wszystkich moich patelni było tak łatwe i przyjemne.

Podsumowując, patelnia Woll Diamond Lite bardzo pozytywie mnie zaskoczyła. Odpinana rączka, żaroodporność, równomierne nagrzewanie, trwała powłoka, możliwość smażenia bez tłuszczu oraz łatwość czyszczenia to według mnie najważniejsze jej zalety. Przez cały okres testowania żadna potrawa nie przywarła mi do dna, nie przypaliła się lub nierównomiernie usmażyła. Patelnia nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia czy nawet gotowania jednogarnkowych posiłków. Idealnie sprawdzi się nie tylko w warunkach domowych, ale również na wyjazdach. Ja, za każdym razem wybierając się na camping zabieram jedną, uniwersalną patelnię z pokrywką, na której mogę zarówno przygotować śniadanie jak i szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.  Z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepsza patelnia jaką kiedykolwiek posiadałam i zdecydowanie warta swojej ceny.

Moja patelnia to Woll Diamond Lite 24 cm. Patelnie kupujecie wraz z żaroodporną, szklaną pokrywką. Jeśli szukacie naprawdę porządnych patelni, które z całą pewnością posłużą Wam przez długie lata, zachęcam do sprawdzenia całego asortymentu sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/. Wybór mają ogromny, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Bezglutenowe naleśniki pieczone (tzw. Dutch baby)

Jak smakują bezglutenowe naleśniki pieczone? Przede wszystkim według mnie są pyszne 🙂 Moje pierwsze skojarzenie po pierwszym kęsie to karpatka i omlet 🙂 Serio, według mnie naleśnik ten smakuje jak połączenie ciasta na karpatkę i omletu. Po upieczeniu naleśnik jest miękki, dosyć zbity ale jednocześnie rozwarstwiony jak ciasto na karpatkę. Jak bardzo będzie słodki zależy od tego ile dodacie do ciasta cukru. Osobiście radzę nie przesadzać z ilością słodzików, gdyż zawsze można go dosłodzić cukrem pudrem, słodkimi owocami lub dżemem.

Z czym jeść naleśniki pieczone? Z naleśnikami pieczonymi jest podobnie jak z tradycyjnymi, można je jeść z czym się tylko chce. Różnica polega na tym, iż tych naleśników się nie zawija a dodatki układa się na wierzchu. Do słodkiej wersji polecam:

  • dżem
  • owoce
  • cukier puder
  • masło orzechowe
  • bitą śmietanę
  • różnego rodzaju serki – homogenizowane, mascarpone, twarogowe…
  • czekoladę
  • orzechy

Naleśniki pieczone wersja słodka, dodatki:

  • ser żółty
  • mięso np szynkę, samami, kurczaka, bekon
  • ser typu camembert
  • warzywa jak szpinak, pieczarki, cebulę, pomidory
  • różnego rodzaju sosy np jogurtowo czosnkowy, pomidorowy
  • awokado
  • wędzoną rybę
  • jajko

Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, które można dodać do mleka, to macie tutaj ogromne pole popisu. Dodajecie te które posiadacie, lubicie lub tolerujecie. Mi osobiście najbardziej naleśniki pieczone smakowały na mące owsianej – wersja słodka i słona, natomiast na kukurydzianej już mniej. Naleśnik na mące kukurydzianej był zdecydowanie bardziej zbity, płaski i nie posiadał wybrzuszeń charakterystycznych dla ciasta karpatkowego. Te wybrzuszenia na naleśniku owsianym utrzymują się tylko w piekarniku, po wyciągnięciu ciasto opada.

Bezglutenowe naleśniki pieczone – składniki i przygotowanie

Składniki na 2 porcje (patelnia 24 cm)

  • 3 jajka
  • 200 g mleka (u mnie bez laktozy)
  • 30 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej bez glutenu lub kukurydzianej
  • w wersji na słodko cukier 9opcjonalnie np 1 łyżeczka) w wersji na słono sól (opcjonalnie np 1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka łączymy z mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąki przesiewając je przez sito i krótko ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
  2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni funkcja góra dół.
  3. Do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut wkładamy patelnie, oczywiście bez rączki 😉
  4. Po tym czasie wyciągamy patelnie i rozpuszczamy na niej masło. Następnie ponownie mieszamy ciasto (mąka osadza się na spodzie) i wlewamy całość na patelnię.
  5. Umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy 15-20 minut.
  6. W wersji słonej z dodatkami na wierzchu, naleśnik pieczemy 10-15 minut, wyciągamy, układamy dodatki (u mnie ser camembert) i ponownie pieczemy 5-10 minut.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, której bardzo dziękuję za możliwość przetestowania tej patelni.

 

Naleśnik pieczony

 

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • na słodko
  • naleśniki
  • pieczone naleśniki
  • śniadanie

Nawigacja wpisu

Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem
Szybkie ciasto z mango (bez glutenu i laktozy)

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐 Podobno w Polsc Jagodzianki bezglutenowe 🫐🫐

Podobno w Polsce są już jagody ❤️ Uwielbiam te owoce 🙂 W wypiekach, pierogach, w kluskami na parze czy nawet same, bez niczego. 
A jak jest u Was? Lubicie jagody? 

Jeśli chodzi o wypieki to zdecydowanie jagodzianki wygrywają 🙂 Dlatego przypominam Wam na nie przepis. Co prawda ma już dwa lata, ale jak najbardziej nadal jest aktualny 🙂 
Aha nie zdziwcie się, że na zdjęciach z przygotowania znajdują się borówki 😉 Kiedy robiłam te bułki mieszkałam w Niemczech, a tam jagód niestety nie ma 🥺 

🔸Składniki na 6 jagodzianek

🔹1 jajko
🔹200 g lekko ciepłego mleka
🔹50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
🔹60 g roztopionego masła
🔹1,5 łyżeczki octu
🔹250 g mąki bezglutenowej np
 -90 g maki ryżowej
 -80 g mąki owsianej bez glutenu
 -80 g tapioki lub innej skrobi
🔹15 -20g świeżych drożdży lub 7 g suchych
🔹16-17 g łusek babki jajowatej
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie)

🔸Dodatkowo
🔹owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
🔹jajko do posmarowania bułeczek

🔸Kruszonka
🔹20 g zimnego masła
🔹40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
🔹20 g cukru

Dokładny opis przygotowania wraz ze zdjęciami jak je przygotować krok po kroku znajdziecie na blogu - link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

#jagodzianki #ciastobezglutenu #bezglutenu #bezglutenowe #jagodziankizkruszonką #jagodziankibezglutenowe #wiemcojem #wypieki #domowewypieki #przepisy #przepisbezglutenu #kuchniabezglutenu #glutenfreefood #celiakia #hashimoto #wzjg #bułki #dietabezglutenowa
Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem Kakaowe ciasto z galaretką truskawkową i kremem śmietanowym 

🔸Polecam Wam to ciacho, bo jest pyszne 🥰 
🔹Spód jest mocno kakaowy, jak deserowa czekolada. Całe ciasto jest delikatnie słodkie, czyli jak większość moich ciast 🙂 
🔸Opis przygotowania jest długi, ale nie zrażajcie się. Ogólnie ciasto nie jest trudne, ale trochę czasochłonne, jeśli macie jedna formę. 
🔹Lista składników poniżej, a dokładny opis przygotowania na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na blachę 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm

CIASTO

-3 jajka (żółtka i białka osobno)
-90 g cukru
-30 g gorzkiego kakao
-50 g oleju np słonecznikowego
-40 g jogurtu naturalnego w temp pokojowej
-70 g mąki bezglutenowej np
—20 g owsianej
—30 g ryżowej
—20 g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody

GALARETKA TRUSKAWKOWA

-450 g obranych truskawek
-1 czerwona galaretka, u mnie poziomkowa

MASA

-11 g żelatyny + 50 g wody
-250 g serka mascarpone
-450 g kremówki u mnie 30%
-40 g cukru pudru

NASĄCZENIE

-100-110 g chłodnej wody
-1-2 łyżki soku z cytryny

#bezglutenu #bezglutenubezwyrzeczeń #ciasto #ciastobezglutenowe #bezglutenowo #dietabezglutenowa #dietabezdiety #truskawki #kakao #glutenfree #glutenfreerecipes #cake #wiemcojem #blogkulinarny #jedzenie #przepisy #celiakia #hashimoto #fotografiakulinarna
Zestawienie nr 14 🔸Zestawienie od którego pow Zestawienie nr 14

🔸Zestawienie od którego powinnam zacząć, które powinno znaleźć się na początku. Bo jakby nie było, jest maga ważne przy diecie bezglutenowej 😉 

🔹Do zrobienia tego zestawienia przyczyniły się komentarze i pytania na grupach dla osób na diecie bg. Nie raz zdażyło się, że ktoś wrzucił zdjęcie  produktu np żytniego i pytał się czy jest on ok. 
Albo (chyba najczęściej się pojawiające) pytania czy orkisz ma gluten… 

I to są pytania jak najbardziej ok. Bo jeśli ktoś całe życie jadł pszenicę, to ma prawo nie orientować się które zboża gluten mają a które nie 🤔 To, że Ty czy ja w temacie glutenu wiemy dużo, nie oznacza, że pozostałe osoby wiedzą tyle samo. Bądźmy wyrozumiali, tłumaczmy. Nie wyśmiewajmy pytań o żyto czy orkisz. Każdy z nas był kiedyś na początku diety bezglutenowej 🙂 

#bezglutenu #zboże #bezglutenowe #glutenfree #zestawienie #comagluten #blogkulinarny #kuchniabezglutenu #celiakia #hashimoto #mąkibezglutenowe #produktybezglutenu
Bezglutenowa karpatka 

Lubicie? Ja uwielbiam ❤️ 

Przepis jest już na blogu od prawie dwóch lat. A że jakiś czas robiłam to ciacho ponownie, postanowiłam  przypomnieć o nim i Wam 🙂 

Lista składników poniżej. Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 
Zaraz postaram się dodać na stories film (w przyspieszeniu) jak robię karpatkę - nagrałam film podczas ostatniego wypieku 🙂 
Edit: film jest zapisany w relacjach wyróżnionych pod nazwą Karpatka 😉

🔹🔸Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

🔹120g wody
🔹70 g masła
🔹70 g mąki bez glutenu np:
—40 g mąki owsianej lub ryżowej
—30 g skrobi ziemniaczanej
🔹2 jajka duże L lub 3 małe
🔹szczypta soli

MASA

🔹1 budyń śmietankowy lub waniliowy
🔹350 g mleka
🔹30 g cukru (można więcej)
🔹100 g masła w temperaturze pokojowej

#karpatka #ciasto #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #glutenfreibacken #glutenfreerecipes #przepisy #przepisbezglutenu #blogkulinarny #fotografiakulinarna #jedzenie #domowewypieki #bezglutenowe #dokawy #slodkosci #wiemcojem #kuchniabezglutenu #celiakia #wzjg #alergiapokarmowa
Bezglutenowe placuszki na bazie serka ricotta ❤️ 

🔸Mega szybkie w przygotowaniu. Mi przygotowanie ciasta zajmuje tyle ile rozgrzewa się patelnia 🙂 

🔹Zdecydowanie dla fanów serka ricotta, gdyż ser ten jest wyczuwalny w placuszkach. 

🔸U mnie bez cukru, bo wolę po usmażeniu zjeść np z syropem klonowym. Ale Wy możecie go dodać do ciasta 🙂 

🔹🔸Składniki na ok 15 placuszków

-250 g sera ricotta
-30 g jogurtu naturalnego
-2 jajka
-60 g miękkiego lub roztopionego masła
-65 g mąki ryżowej, u mnie @incola_glutenfree 
-50 g skrobi ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
-cukier opcjonalnie np 1 łyżka 

🔹Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Incola. Jej produkty możecie kupić w sklepach internetowych np @jedzbezglutenu @sklep_zdrowia 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezlepku #glutenfreerecipes #pancakes #placuszki #placuszkibezglutenowe #dietabezglutenowa #wiemcojem #bezcukru #zdrowesniadanie #celiakia #hashimoto #przepisy #blogkulinarny #dietaeliminacyjna #szybkieprzepisy #freefromgluten #śniadanie
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 13. 

🔸Powiem Wam szczerze, że zestawienie to tworzyło mi się najciężej ze wszystkich. Zbieranie informacji, sprawdzanie…zajęło kilkanaście godzin 🥺

🔹O ile łatwiej byłoby gdyby wszyscy producenci umieszczaliby składy i alergeny produktów na swoich stronach internetowych 🤷‍♀️

🔸Tak, zdaje sobie sprawę, że zestawienie nie jest kompletne. Wiem, że pominęłam pewnie sporo lodów, które są bezglutenowe. Po pierwsze, zabrakło mi miejsca. Po drugie, niestety nie mam dostępu do wielu składów. Po trzecie, starałam się umieścić w zestawieniu lody, które najczęściej pojawiały się na różnych forach i w Waszych odpowiedziach 🙂 Czyli takie, które były pewniakiem 🙂 

❗️Lody Nuii Texan PECAN zawierają gluten. Nie są dostępne w Polce, ale informuje gdyby ktoś natknął się na nie w innym kraju ❗️

🔹Powtarzam to praktycznie przy każdym zestawieniu, powtórzę i tutaj. Pamiętajcie, to że na chwilę obecną dany produkt jest bezglutenowy, nie oznacza, że taki będzie wiecznie. Dlatego jeśli nie jesteście pewni produktu, sprawdzajcie skład 🤓

🔸W zestawieniu pominęłam lody Snickers, Mars, M&M, ponieważ po wycofaniu ich ze sprzedaży w tamtym roku (jakaś felerna partia była) nie mogłam ich znaleźć. A poza tym czytałam, że nie każde były bg, więc wolałam pominąć i nie wprowadzać Was w błąd. 

🔹Uważajcie przy lodach Magnum, Jak dawniej, Haagen-Daz gdyż nie wszystkie są bezglutenowe. Najbardziej na smaki typu z ciasteczkami, brownie, sernik…. 

🔸Jeśli znacie jeszcze jakieś bezglutenowe lody pakowane to możecie podzielić się informacją w komentarzu 🙂 

#zestawienie #bezglutenu #bezglutenowe #lody #lodybezglutenowe #lodybezglutenu #glutenfree #bezlepku #kuchniabezglutenu #wiemcojem #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa
Sernik z rabarbarem Wersja oczywiście bez glute Sernik z rabarbarem 

Wersja oczywiście bez glutenu 🙂 
Ciasto kruche według mnie wyszło super. W smaku pycha a w konsystencji mega fajne, bo najmniej kruszące się ze wszystkich ciast, które robiłam do tej pory 🙂 

Sernik jest lekko słodki, wręcz przez rabarbar kwaskowaty. Jeśli lubicie słodkie, możecie dodać więcej cukru pudru. 

🔹🔸Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

CIASTO

-150 g zimnego masła
-210 g mąki bezglutenowej np:
—120 g owsianej bez glutenu
—50 g mąki kukurydzianej
—40 g skrobi ziemniaczanej
-1 jajko
-50 g cukru (polecam drobny do wypieków)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

-750 g zmielonego twarogu, u mnie serek śmietankowy
-180-200 g śmietany 18%
-1 budyń bez cukru śmietankowy/waniliowy lub 40 g skrobi ziemniaczanej
-2 jajka (białka i żółtka osobno)
-100 g cukru pudru (można więcej)
-ok 400 g rabarbaru

🔸🔹Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

📷 Czekam na foty i opinie 🥰 

#rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #bezglutenu #sernik #sernikbezglutenu #zdroweprzepisy #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #blogkulinarny #instafood #domowewypieki #kuchniabezglutenu #przepisy #zdrowesłodycze #ciastodomowe #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #glutenfreeblogger #bezlepku
Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel" Moja r Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel"
Moja recenzja książki będzie trochę inna niż standardowa. Jak na prawdziwego analityka przystało podam Wam trochę liczb dotyczących tej książki. Oprócz tego na kolejnych zdjęciach dodałam spis treści, żebyście mogli zobaczyć jakich dań możecie się w książce spodziewać. 
🔹W książce znajdziecie 103 przepisy
🔸Do zrobienia 61  potrzebujecie mąki 
🔹Z powyższego wynika, że ponad 40 to przepisy bezmączne. Są to np zupy, dania obiadowe czy pasty kanapkowe. 
🔸W 21 przepisach wykorzystana jest mąka uniwersalna. Nie jest podana, która konkretnie, gdyż Izabela na początku książki piszę, iż "warto wypróbować różne mieszanki i znaleźć swoją ulubioną". 
🔹Do przygotowania pozostałych (40)  mącznych dań wykorzystane są mąki jednorodne. Dużym plusem jest to, iż w większości są to mąki łatwo dostępne jak np skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana. Występują też mąki np amarantusowa, z ciecierzycy czy migdałowa ale rzadko. 
🔸Kolejnym plusem jest to, że Izabela nie miesza wielu mąk w jednym przepisie. Max są to 4 rodzaje i to tylko w kilku przepisach na pieczywo. W pozostałych przepisach jest jedna lub dwie mąki. 
🔹W książce znajdziecie dania na każdą porę dnia. Na śniadanie, obiad, kolację oraz deser. 
🔸Bardzo fajnym dodatkiem jest rozdział "Przegląd produktów dozwolonych i zakazanych" gdzie w formie tabelki jasno i czytelnie macie przedstawione co można a czego nie można jeść na diecie bg. Myślę, że dla początkujących osób to super sprawa. 
🔹Minus pierwszy. W kilku przepisach nie ma podanego rodzaju mąki. Jest napisane np 120 g mąki. Nie wiem czy to przez przeoczenie czy tak miało być, ale według mnie powinno być to sprecyzowane, bo w wypiekach bg rodzaj mąki ma ogromne znaczenie. 
🔸Minus drugi. Brak podania wielkości porcji. Przy robieniu pierogów, gofrów, ciasteczek czy innych dań dobrze jest wiedzieć ile przygotujemy z podanych składników. Zdaję sobię sprawę, że czasami ciężko to dokładnie określić, ale dla mnie nawet taka uśredniona liczba, byłaby bardzo przydatna. 

Cena regularna to 59,90 zł. ale obecnie w księgarniach internetowych możecie kupić ją w promocji np TANTIS 35 zł czy MEGAKSIĄŻKI 32 zł.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i trusk Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Szybkie, proste a do tego pyszne. Długo utrzymuje świeżość a to dzięki dużej ilości owoców. Nawet po 48h jest zjadliwe a to przy ciastach bg ogromny plus 🙂 

Przepis tutaj plus oczywiście na blogu, link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

Składniki na tortownicę 24-25 cm.

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

-200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
-100 g oleju np rzepakowego
-3 jajka M
-70 g cukru
-60 g mąki owsianej bez glutenu
-100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
-2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-2 łyżeczki octu np jabłkowego
-300 g rabarbaru
-100-150 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce - rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

#glutenfreefood #rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #ciasto #szybkieprzepisy #szybkieciasto #celiakia #instacake #strawberry #ciastojogurtowe #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #bezglutenu #bezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #freefromgluten #bezglutenoweprzepisy #bezglutenoweciasto
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 12. 

🔹🔸🔹Płatki owsiane firmy Amarello również mają certyfikat bg. Przez to, że w wykazie firma ta była pod inną nazwą, umieściłam je w złym miejscu. Przepraszam 🙂 

🔹W zestawieniu znajdują się płatki owsiane tylko w wersji bez glutenu. 

🔸Ogólnie owies sam z siebie glutenu nie zawiera, ale często jest silnie zanieczyszczony przez inne glutenowe zboża. Dlatego jeśli chorujecie na celiakie albo macie alergię na gluten, wybierajcie owies w wersji bezglutenowej. 

🔹Powiem Wam szczerze, że byłam pozytywnie zaskoczona efektami wyszukiwania. Nie spodziewałam się, że obecnie jest tak wielki wybór tych płatków 🙂 Pamietam, że jeszcze 5-6 lat temu zdecydowanie było ich mniej. 

🔸W zestawieniu oprócz producenta uwzględniłam jeszcze cenę produktu, wielkość opakowania, w której występuje oraz czy ma certyfikat bg. Jeśli chodzi o cenę to czasami podane są widełki, gdyż w różnych sklepach ceny są różne, a czasami jest to średnia cena. 

🔹Jeśli macie swoje ulubione płatki, warto czasami sprawdzić ich cenę w różnych sklepach, bo różnice potrafią być spore. 

🔸Macie swoje ulubione płatki? U mnie są to płatki owsiane firmy @elovena_polska ❤️ 

#bezglutenu #glutenfree #glutenfrei #zestawienie #platki #owies #płatkiowsiane #dietabezglutenowa #alergiepokarmowe #celiakia
Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową Wiec Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową

Wiecie, że to pierwszy przepis po ponad miesiącu przerwy 😊  Nie z braku chęci, bo tej u mnie sporo 😉 Najzwyczajniej brak mi ostatnio czasu 🤷‍♀️ 

Mam nadzieję, że ciacho przypadnie Wam do smaku 🙂 

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT
🔹4 jajka (M lub małe L) – białka i żółtka osobno
🔹85 g mąki bezglutenowej np
🔸25 g skrobia ziemniaczana
🔸35 g owsiana bez glutenu
🔸25 g ryżowa
🔹20 g gorzkiego kakao
🔹80g cukru
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK
🔹3-4 dojrzałe banany
🔹kilka łyżeczek soku z cytryny
🔹250 g serka mascarpone
🔹100 g kremówki 30%
🔹300 g jogurtu naturalnego
🔹50 g cukru pudru
🔹12 g żelatyny
🔹40 g zimnej wody

POLEWA
🔹150 g czekolady, u mnie miks gorzkiej 85% i mlecznej
🔹kilka łyżek kremówki

NASĄCZENIE
🔹120-150 g chłodnej przegotowanej wody
🔹kilka łyżek soku z cytryny

Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu w BIO @kuchnia.bez.glutenu 

#bezglutenu #glutenfrei #glutenfree #wiemcojem #banan #ciastobiszkoptowe #ciastobezglutenowe #bezglutenowe #celiakia #dokawy #domowewypieki #ciastobezglutenu #przepisy #ciasto #dietabezdiety #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy
Zestawienie nr 11 🔸Dodaje ten post drugi raz. Zestawienie nr 11

🔸Dodaje ten post drugi raz. Strona tytułowa zmieniona - wśród zdjęć nie ma już knoppersa. Dlaczego go wcześniej umieściłam na pierwszej stronie? Gdyż strona ta zawiera produkty omawianej firmy. Jeśli jest to zestawienie produktów (bez)glutenowych to są to zarówno produkty z glutenem jak i bez glutenu. To tylko foto streszczenie czego możecie spodziewać się na kolejnych fotkach - a tam już jest wyraźnie zaznaczone co ma gluten a co nie. 
Niestety zostało to źle zrozumiane, dlatego też, żeby nie wprowadzać Was w błąd od teraz na pierwszej stronie będą tylko produkty bezglutenowe 🙂 
Hihi a wiecie, że wcześniej nie zwróciliście na na uwagi 😁

🔹Produkty firmy Storck, czyli Mamba, Merci, Nimm2, Knoppers, Ice fresh oraz Werther’s Original. 

🔸Informacje na temat produktów zaczerpnęłam ze strony www.storck.pl

🔹I jak? Wiedzieliście, że tyle produktów tej firmy jest bez glutenu? Ja jestem trochę zaskoczona ilością bg 😊 

🔸I jeszcze cytat ze strony firmy Storck, który sama lubię często przypominać 😉 „Podane informacje dotyczą aktualnych receptur i mogą ulec zmianie. Prosimy o sprawdzenie aktualnej listy składników na opakowaniu”

#bezglutenu #glutenfrei #bezglutenowe #produkty #zestawienie #produktybezglutenu #wiemcojem #słodycze #mamba #toffifee #cukierki #słodyczebezglutenu #celiakia #hashimoto
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram