Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsaDania główneNa słodkoNaleśnikiŚniadanie

Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll

Sylwia 19/03/2020
Sylwia 19/03/2020

Bezglutenowe naleśniki pieczone

Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania patelni tytanowej Woll, od razu wiedziałam jakie danie zrobię na niej w pierwszej kolejności. Mowa oczywiście o pieczonym naleśniku, o którym myślałam od kilku miesięcy, niestety brak odpowiedniego sprzętu uniemożliwiał mi jego przygotowanie. Żadna z moich patelni ze względu na plastikowe rączki nie nadawała się do piekarnika, natomiast w leciwych naczyniach żaroodpornych nie przepadam przygotowywać czegokolwiek. Nie przedłużając, dziś zapraszam Was najpierw na moją szczerą opinię o wspomnianej już patelni a następnie na przepisy na naleśniki pieczone w trzech wersjach.

PATELNIA WOLL DIAMOND LITE

Testowałam ją bardzo intensywnie przez ponad dwa tygodnie. Ich choć może się wydawać, że okres ten nie jest specjalnie długi, mi zdecydowanie wystarczył. Już po pierwszym tygodniu miałam silnie wyrobione zdanie na temat tej patelni, a kolejne dni tylko mnie w tej opinii utwierdzały. Wiedziałam dokładnie na czym się skupić, na co zwrócić uwagę, jakie potrawy przygotować aby najlepiej ją przetestować. A to dlatego, że od kilku lat jestem posiadaczką innej patelni tytanowej, na której niespecjalnie lubię przygotowywać posiłki. Dlaczego? O tym dowiecie się czytając poniższy tekst.

Patelnia Woll Diamond  to patelnia tytanowa, której 5-cio warstwowa powłoka wzmocniona jest drobinami diamentu. Zapewnia to patelni większą trwałość i odporność na zarysowania, dzięki czemu nie musimy zawsze pamiętać o drewnianych, silikonowych czy plastikowych akcesoriach do mieszania czy przewracania potraw. Możemy używać metalowych przyborów bez obawy, że powłoka ulegnie zniszczeniu. Jeśli mam być szczera, to ja osobiście nie odważyłam się tknąć patelni nawet widelcem a co dopiero metalową łopatką. Długoletnie przyzwyczajenie i brak przyborów z metalu sprawiły, że obchodziłam się z nią delikatnie i ostrożnie – i tak pewnie będzie przez dłuższy czas.

Wiecie co to jest powłoka non – stic? To powłoka, która umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu. Patelnia Woll Diamond taką warstwę posiada, dzięki czemu możemy przygotować na niej potrawy, które będą mniej kaloryczne, lżejsze i co najważniejsze zdrowsze. Nie każde danie oczywiście się do tego nadaje, chociażby schabowy czy ryba w panierce. Wrzucone na suchą patelnie szybciej się spalą niż usmażą, dlatego musicie pamiętać, że tylko produkty czy dania, które zwierają w sobie tłuszcz będą dobre. Ciasto na placuszki, które ma w sobie olej, surowe,bez dodatku mięso, ryba, jajka…takie potrawy można smażyć bez dodatkowego oleju i bez stresu, że przykleją się do dna. Przygotowując naleśniki zrobiłam eksperyment – część postanowiłam usmażyć na specjalnie do nich przeznaczonej patelni (teflonowej) a pozostałe na patelni Woll. Do ciasta nie dodałam oleju, gdyż bardzo tego nie lubię. Efekt? Z patelni Diamond naleśniki same się odklejały i nie miałam żadnego problemu z ich przewracaniem, natomiast na drugiej patelni ciasto się przyklejało i jak zwykle miałam problem z obracaniem.

 

Podczas smażenia tortilli nie musiałam ich co chwilę sprawdzać. Wrapy podpiekły się równomiernie a nadmiar mąki nie spalił, jak to było przy innych patelniach.

 

 

Grube ścianki plus ośmiomilimetrowe dno powodują, że patelnia jest dosyć ciężka. Dla mnie nie było to zaskoczeniem, ponieważ nie jest to moja pierwsza tytanowa patelnia (poprzednia innej firmy) ale mój mąż do dziś nie może się do tej wagi przyzwyczaić. Grube dno wpływa również na czas nagrzewania. W porównaniu do cieńszych patelni, patelnia tytanowa Diamond nagrzewa się  trochę dłużej, ale za to kiedy osiągnie już odpowiednio wysoką temperaturę, smaży potrawy bardzo szybko. Dłużej też trzyma temperaturę, dzięki czemu nasze dania mogą być ciepłe przez dłuższy czas. Nie oznacza to jednak spowolnionej reakcji na zmianę mocy palnika. Wręcz przeciwnie, za każdym razem kiedy zmniejszałam moc, patelnia szybko reagowała czym mnie mega pozytywnie zaskoczyła. Jednym z głównych powodów nieużywania mojej pierwszej tytanowej patelni jest długi czas reakcji na zmianę temperatury. Za każdym razem, kiedy zmniejszałam gaz pod rozgrzaną patelnią, ona tak długo pozostawała gorąca, że najczęściej przypalałam potrawy. Efekt tego jest taki, iż patelnia od dłuższego czasu leży w szafce praktycznie nieużywana. Z patelnią Woll jest zdecydowanie inaczej. Korzystam z niej tak często, że ani razu nie została jeszcze schowana do szuflady.

 

 

Patelnia wykonana jest z jednolitego odlewu, dzięki czemu rozgrzewa się równomiernie na całej powierzchni. Smażąc naleśniki czy placuszki nie było sytuacji, w której jedna strona byłaby mocniej przypieczona niż druga, nawet kiedy krzywo odłożyłam patelnię na palnik.

 

 

Oprócz wymienionych cech seria Diamond Lite* ma jeszcze jedną, jak dla mnie ogromną zaletę. A mianowicie odpinana rączka. Po pierwsze ułatwia to przechowywanie naczynia, a po drugie po odpięciu rączki patelnia zamienia się w naczynie żaroodporne (max 250 stopni) które możemy wykorzystać do pieczenia. Przy piekarnikach takich jak mój, bez prowadnic patelnia sprawdza się idealnie – wystarczy tylko „klik”, założyć rączkę i spokojnie można wyciągnąć patelnie z piekarnika. Przy eksperymentach z pieczonymi naleśnikami przetestowałam ją wielokrotnie, ani razu się nie zawiodłam, za każdym razem łatwo i szybko się wpinała.

*W pozostałych seriach patelni Woll rączka nie jest odpinana, ale naczynia nadają się do pieczenia. Całe patelnie (wraz z rączką i pokrywką) są żaroodporne do 250 stopni, więc bez problemu można wkładać je do piekarnika.

Usmażyliśmy, zjedliśmy, więc czas na mycie 🙂 Nigdy nie miałam naczynia (patelni czy garnka) które tak szybko i prosto by się czyściło. Producent zapewnia, że można ją myć w zmywarce ale ja nigdy tego nie zrobiłam. Na patelni nic się nie przypieka, nie przykleja, więc wystarczy ją delikatnie przetrzeć gąbką z płynem i jest czysta. Pozostawiona brudna po jajecznicy czy gulaszu na kilka godzin nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Chciałabym, żeby czyszczenie wszystkich moich patelni było tak łatwe i przyjemne.

Podsumowując, patelnia Woll Diamond Lite bardzo pozytywie mnie zaskoczyła. Odpinana rączka, żaroodporność, równomierne nagrzewanie, trwała powłoka, możliwość smażenia bez tłuszczu oraz łatwość czyszczenia to według mnie najważniejsze jej zalety. Przez cały okres testowania żadna potrawa nie przywarła mi do dna, nie przypaliła się lub nierównomiernie usmażyła. Patelnia nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia czy nawet gotowania jednogarnkowych posiłków. Idealnie sprawdzi się nie tylko w warunkach domowych, ale również na wyjazdach. Ja, za każdym razem wybierając się na camping zabieram jedną, uniwersalną patelnię z pokrywką, na której mogę zarówno przygotować śniadanie jak i szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.  Z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest to najlepsza patelnia jaką kiedykolwiek posiadałam i zdecydowanie warta swojej ceny.

Moja patelnia to Woll Diamond Lite 24 cm. Patelnie kupujecie wraz z żaroodporną, szklaną pokrywką. Jeśli szukacie naprawdę porządnych patelni, które z całą pewnością posłużą Wam przez długie lata, zachęcam do sprawdzenia całego asortymentu sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/. Wybór mają ogromny, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Bezglutenowe naleśniki pieczone (tzw. Dutch baby)

Jak smakują bezglutenowe naleśniki pieczone? Przede wszystkim według mnie są pyszne 🙂 Moje pierwsze skojarzenie po pierwszym kęsie to karpatka i omlet 🙂 Serio, według mnie naleśnik ten smakuje jak połączenie ciasta na karpatkę i omletu. Po upieczeniu naleśnik jest miękki, dosyć zbity ale jednocześnie rozwarstwiony jak ciasto na karpatkę. Jak bardzo będzie słodki zależy od tego ile dodacie do ciasta cukru. Osobiście radzę nie przesadzać z ilością słodzików, gdyż zawsze można go dosłodzić cukrem pudrem, słodkimi owocami lub dżemem.

Z czym jeść naleśniki pieczone? Z naleśnikami pieczonymi jest podobnie jak z tradycyjnymi, można je jeść z czym się tylko chce. Różnica polega na tym, iż tych naleśników się nie zawija a dodatki układa się na wierzchu. Do słodkiej wersji polecam:

  • dżem
  • owoce
  • cukier puder
  • masło orzechowe
  • bitą śmietanę
  • różnego rodzaju serki – homogenizowane, mascarpone, twarogowe…
  • czekoladę
  • orzechy

Naleśniki pieczone wersja słodka, dodatki:

  • ser żółty
  • mięso np szynkę, samami, kurczaka, bekon
  • ser typu camembert
  • warzywa jak szpinak, pieczarki, cebulę, pomidory
  • różnego rodzaju sosy np jogurtowo czosnkowy, pomidorowy
  • awokado
  • wędzoną rybę
  • jajko

Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, które można dodać do mleka, to macie tutaj ogromne pole popisu. Dodajecie te które posiadacie, lubicie lub tolerujecie. Mi osobiście najbardziej naleśniki pieczone smakowały na mące owsianej – wersja słodka i słona, natomiast na kukurydzianej już mniej. Naleśnik na mące kukurydzianej był zdecydowanie bardziej zbity, płaski i nie posiadał wybrzuszeń charakterystycznych dla ciasta karpatkowego. Te wybrzuszenia na naleśniku owsianym utrzymują się tylko w piekarniku, po wyciągnięciu ciasto opada.

Bezglutenowe naleśniki pieczone – składniki i przygotowanie

Składniki na 2 porcje (patelnia 24 cm)

  • 3 jajka
  • 200 g mleka (u mnie bez laktozy)
  • 30 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej bez glutenu lub kukurydzianej
  • w wersji na słodko cukier 9opcjonalnie np 1 łyżeczka) w wersji na słono sól (opcjonalnie np 1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka łączymy z mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąki przesiewając je przez sito i krótko ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
  2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni funkcja góra dół.
  3. Do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut wkładamy patelnie, oczywiście bez rączki 😉
  4. Po tym czasie wyciągamy patelnie i rozpuszczamy na niej masło. Następnie ponownie mieszamy ciasto (mąka osadza się na spodzie) i wlewamy całość na patelnię.
  5. Umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy 15-20 minut.
  6. W wersji słonej z dodatkami na wierzchu, naleśnik pieczemy 10-15 minut, wyciągamy, układamy dodatki (u mnie ser camembert) i ponownie pieczemy 5-10 minut.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, której bardzo dziękuję za możliwość przetestowania tej patelni.

 

Naleśnik pieczony

 

 

 

bez glutenuna słodkonaleśnikipieczone naleśnikiśniadanie
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowy biszkopt z masą i dżemem
następny post
Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

Zobacz również

Chrupiące gofry na śmietanie

09/05/2023

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Placuszki mocno twarogowe

17/04/2023

Gofry bananowe bez glutenu i nabiału

14/04/2023

Pasta jajeczna z awokado

29/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Knedle bezglutenowe z owocami

18/11/2022

Bezglutenowe placuszki z serkiem ricotta

03/06/2022

Bezglutenowe gofry z cukinią

30/11/2021

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

kuchnia.bez.glutenu

Zestawienie produktów bezglutenowych. Wiem, daw Zestawienie produktów bezglutenowych. 

Wiem, dawno ich nie było. Ostatnie na Wielkanoc. Powolutku nadrobię zaległości, bo wiem, że cześć osób bardzo je lubi 🥰 

Dziś zapraszam na zestawienie produktów @superfudgio @super_krowka 

Firma w swojej ofercie posiada również produkty z glutenem np ciasteczka, dlatego napisałam do Nich z zapytaniem o produkcje produktów bg. 

„W zakładzie gdzie produkujemy krówki, czekolady i kremy nie ma glutenu i te produkty są znakowane jako gluten free,
jeśli chodzi o poduszki to jest osobna linia na której nie stosuje się glutenu ale w zakładzie występuje gluten”

♦️Co mega ważne♦️ 
„Wszystkie produkty znakowane jako gluten free są badane na obecność glutenu i nigdy w badaniach nie odnotowano jego obecności” 💪

Znacie ich produkty? Lubicie? 

Ja znam/jadłam niewiele. Krówki kakaowe, które uwielbiam ❤️ czekoladę słodzoną daktylami - jak dla mnie super, bardzo mi smakuje, do tego ma mega prosty i krótki skład. Oraz chrupki w czekoladzie - zjadłyśmy z córką na raz tak nam smakowały 😁 
 
#bezglutenu #glutenfree #bezlaktozy #dietabezglutenowa #celiakia
Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem 🔹🔸 Sk Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem

🔹🔸 Składniki na tortownicę 24 cm 

-250 g sera ricotta
-3 jajka
-70 g roztopionego masła 
-70 g cukru (można więcej)
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-80 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-45 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-0,5 łyżeczki sody
-400 g rabarbaru

🔹 PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Odkładamy.
Serek ricotta mieszamy z jajkami oraz masłem tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukier, mąki, budynie, sodę oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ocet, mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzchu układamy rabarbar – część plasterków (u mnie 1/3) wciskamy w ciasto, resztę pozostawimy na wierzchu. 
Pieczemy w temperaturze 175 stopni grzanie góra dół ok 50 minut.
Odstawiamy do przestygnięcia. 

Smacznego :-) 

#ciasto #rabarbar #ricotta #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #przepisy #celiakia #hashimoto
Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą B Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą 

Bardzo Wam je polecam, bo jest przepyszne 

Przepis tutaj oraz na blogu - tam trochę więcej treści ;-) link do bloga na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔸🔹 Składniki na blachę 24x24 cm

🔹Ciasto

-3 żółtka
-150 g zimnego masła
-40 g cukru pudru
-50 g tapioki skrobi (BioPlanet)
-100 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-80 g mąki z sorgo (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do -pieczenia bez glutenu

🔹Środek

-400 g rabarbaru
-30 g skrobi ziemniaczanej
-120 g kwaśnego dżemu np czarna porzeczka, malina, wiśnia...
-0,5 łyżeczki cynamonu

🔸 Beza

-3 białka
-150 g drobnego cukru do wypieków
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie skłna ciasto zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru.
Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 20 minut.

Na podpieczony spodzie delikatnie rozsmarowujemy dżem - ciasto jest kruche, więc róbcie to powoli.
Rabarbar kroimy na mniejsza kawałki - polecam paski do 1 cm. Dodajemy skrobię, cynamon i mieszamy. Następnie rabarbar układamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy pół minuty. 
Gotową pianę układamy na rabarbarze. 
Ciasto pieczemy najpierw w temperaturze 170 stopnie grzanie góra dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut. 
Odkładamy co ostygnięcia. 
Smacznego :) 

#rabarbar #domowewypieki #ciasto #bezglutenu #dokawy #glutenfree #ciastobezglutenowe
Tort z malinami i białą czekoladą Kakaowy bis Tort z malinami i białą czekoladą 

Kakaowy biszkopt przełożony masa malinową i masą z białą czekoladą. 
Spisałam przepis bo wiele osób pytało o niego. U mnie masa malinowa z owocami liofilizowanymi ale podaje tez przepis na masę na bazie świeżych owoców. 
Tort 19 cm średnicy, 11 cm wysoki bez dekoracji i tynku. Sam biszkopt to ok 8 cm więc bez rantu raczej się nie obędzie. 
Możecie opcjonalnie zrobić niższy i przełożyć tylko jedną masą :) 

Lista składników tutaj a cały przepis na blogu. Nie ma szans wszystkiego tutaj zmieścić :) 

🔸🔹 Składniki na tort o średnicy 19 cm

🔸 Biszkopt 

-6 jajek M lub 7 mniejszych (żółtka i białka osobno)
-100 g cukru
-25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-40 g mąki owsianej (Elovena)
-50 g skrobi ziemniaczanej
-40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔹 Masa malinowa z owocami liofilizowanymi

-150 g zimnego serka mascarpone
-300 g zimnej kremówki 30%
-40 g cukru pudru
-30 g proszku z liofilizowanych malin bez pestek

🔹 Wersja ze świeżym lub mrożonymi owocami

-250-300 g malin świeżych lub mrożonych
-30 g cukru
-1 łyżka soku z cytryny
-200 g zimnej kremówki 30% lub 36%
-9 g żelatyny + 20 g zimnej wody
cukier puder do smaku

🔹 Masa z białą czekoladą

-110 g białej czekolady (Milka)
-190 g kremówki 30-36%
-140 g zimnego  serka mascarpone
-ok 20 świeżych malin

🔹 Wierzch

-600 g zimnej kremówki
-2 śmietan fix (opcjonalnie)
-2-3 płaskie łyżki cukru pudru
 
🔹Nasączenie 

-140 g przegotowanej chłodnej wody
-sok z cytryny tyle aby powstał lekko kwaśny 

#tort #maliny #białaczekolada #biszkopt #biszkoptbezglutenowy #ciastobezglutenowe #tortbezglutenowy #urodziny #przepis #bezglutenu #glutenfree
Chleb ryżowo jaglany Mega podobny do jaglano ry Chleb ryżowo jaglany 

Mega podobny do jaglano ryżowego z gara. Z tym, że ten pieczony jest w zwykłej blaszce. Puszysty, wilgotny, neutralny w smaku. 

🔸🔹Składniki na blachę 20x10 cm

-150 g mąki ryżowej (u mnie pełnoziarnista Naturavena)

-100 g tapioki skrobi (BioPlanet) - można też pół na pół ze skrobią ziemniaczaną

-100 g mąki jaglanej (Naturavena)

-350 g letniej wody

-15 g roztopionego masła

-10 g łusek babki jajowatej

-1 łyżeczka cukru

-15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych

-1 łyżeczki soli

-ziarna (opcjonalnie)

🔹Przygotowanie 
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto na początku będzie bardzo rzadkie, zgęstnieje po kilku minutach. Po 2 minutach mieszania dodajemy przestudzone masło, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto zgęstniało. 
Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Ponownie mieszamy 2-3 minuty. Starajcie się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. W tym celu nabierajcie ciasto od spodu i nakładajcie na górę. 
Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką np ryżową. Wierzch można posypać mieszanką ziaren albo np słonecznikiem. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - u mnie 60 minut w piekarniku na funkcji wyrastanie. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół 50-60 minut. U mnie 50 minut w keksowe i 10 minut bez blachy, żeby podpiec spód. 
Studzimy na kratce. 

Smacznego :-) 

#chleb #pieczywo #bezglutenu #chlebbezglutenowy #pieczywobezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #fotografiakulinarna
Gofry na śmietanie Lekkie, puszyste, chrupiące Gofry na śmietanie 

Lekkie, puszyste, chrupiące. U mnie bez cukru, ponieważ takie lubimy. Wolimy po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zjeść z miodem :-) 

Jeśli chcecie słodkie dodajcie 1-2 łyżeczki cukru. 

🔸🔹 Składniki na ok 5-6 gofrów

-90g śmietany 18%
-1 jajko
-20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze 
-20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanej gofrownicy :) 

#gofry #śniadanie #bezcukru #mąkijednorodne #bezglutenowo #bezglutenu
Pampuchy Buchty Kluski na parze - swoją drogą Pampuchy 
Buchty 
Kluski na parze - swoją drogą skąd się wzięła ta nazwa 🤔 do kłusem im daleko, bliżej do bułek na parze 😜 

🔸🔹`Składniki na 5 klusek

-1 jajko
-20 g roztopione masla
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-200 g maki bezglutenowej np
—30 g skrobi ziemniaczanej
—30 g tapioki skrobi (BioPlanet)
—70 g ryżowej (Pięć Przemian)
—70 g mąki z sorgo (ProBio) gryczanej lub owsianej lub jaglanej
-5 g suchych drożdży
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru

Przygotowanie 
Mieszamy, odstawiamy na godzinę. 
Zagniatamy, dzielimy na 5 części. Formujemy bułeczki. 
Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
Gotujemy na parze 15 minut. 

Smacznego :) 

#pampuchy #buchty #kluskinaparze #bezglutenu #dietabezglutenowa
Bajgle Tym razem wersja mleczna, maślana, przep Bajgle 

Tym razem wersja mleczna, maślana, przepyszna. Według mnie w smaku lepsze niż gryczano ryżowe, ale w świeżości niestety przegrywają - najlepsze w dniu pieczenia. Następnego są ok ale twardsze niż gryczane. 

Mąkę z sorgo możecie zamienić na np owsiana, gryczaną czy jaglaną ale bułki mogą mieć inny kolor i smak. 

🔸🔹Składniki na 5 niewielkich bułek

-65 g tapioki skrobi (Bio Planet)
-70 g mąki ryżowej (Biała Pięć Przemian)
-65 g mąki z sorgo (ProBio)
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g roztopionego masła
-4 g suchych drożdży
-9 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-0,5 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki cukru

🔹Dodatkowo

-1 litr wody
-1 łyżeczka soli 
-1 łyżeczka cukru
-posypka np mak, sezam, słonecznik…

Przygotowanie 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na godzinę - jak widać ciasto nie rośnie jakoś mega. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy bajgla. Starajcie się napowietrzyć ciasto czyli składać kilka razy na pół. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. 
Po tym czasie gotujemy je w wodzie z solą i cukrem po 30 sek z każdej strony. Wykładamy na blachę. 
Pieczemy 18-20 min w 220 stopniach góra dół. 

Smacznego :-) 

#bajgle #dietabezglutenu #glutenfree #śniadanie #pieczywo #pieczywobezglutenowe #bezglutenu
Bajgle gryczano ryżowe Mięciutkie, pulchne i c Bajgle gryczano ryżowe 

Mięciutkie, pulchne i co najważniejsze następnego dnia można je spokojnie zjeść bez odświeżania. Ja dopiero 3 dnia podgrzałam w tosterze resztki :) 

U mnie bez posypki, ze względu na chore jelita. 

Nie polecam zamieniać tapioki na inna skrobię, ponieważ to ona powoduje, że bułki są dłużej świeże. 

Przepis tutaj oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸Składniki na 4 niewielkie bułki 

-150 g mąki bezglutenowej np
—-60 g gryczanej (Incola)
—-50 g tapioki, skrobi (Bio Planet)
—-40 g ryżowej (ProBio pełnoziarnista)
-150 g letniej wody
-7 g łusek babki jajowatej
-10 g oleju np oliwa z oliwek
-3 g drożdży instant
-1/3-1/4 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki cukru

🔹 Dodatkowo

-1,5 litra wody
-1 łyżka cukru
-0,5 łyżki sody
-posypka np mak, sezam, słonecznik...

🔹🔸Przygotowanie 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielmy na 4 równe części i z każdej formujemy bajgla, czyli bułeczkę z dziurką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy bajgle będę już prawie wyrośnięte piernik ustawiamy na 220 stopni grzanie góra dół. Wyrośnięte bajgle gotujemy w wodzie z sodą i cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzątku i parzymy przez 40 sekund. Następnie wyciągamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Obsypujemy ziarnami, solą lub pozostawiamy bez niczego i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 220 stopniach góra dół przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :-) 

#bajgle #bezglutenu #bezglutenowe #bułki #pieczywo #pieczywobezglutenowe #blogkulinarny #dietabezglutenowa #glutenfree
Biszkopt kakaowy wersja bez glutenu Mocno kakaowy Biszkopt kakaowy wersja bez glutenu

Mocno kakaowy, delikatnie słodki. Mi wyrósł na 5,5 -6 cm w tortownicy 21 cm. Bez problemu udało mi się go przeciąć na dwa blaty. Z przecięciem na 3 raczej bym nie próbowała, ponieważ biszkopt jest mocno puszysty. 

To ten z ostatniego przepisu. Wrzucam przepis jeszcze raz, tym razem tylko na biszkopt, gdybyście chcieli upiec go do innego ciasta. Nie będziecie musieli szukać w postach. 

🔸Składniki tortownica 21 cm

-5 jajek M (białek i żółtka osobno)
-80 g cukru
-100 g mąki bezglutenowej np
—-40 g ryżowej (ProBio)
—-20 g owsianej (Pięć Przemian) 
—-40 g skrobi ziemiaczanej
-20 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Przygotowanie 
Białka ubijamy. Po chwili dodajemy cukier. Ubijamy kilka minut. Dodajemy żółtka. 
Kiedy piana będzie puszysta i mocno ubita wyłączamy mikser. Dodajemy suche składniki - najlepiej przesiać przez sito. Mieszany delikatnie szpatułka. 
Przelewamy na blachę wyłożona papierem tylko od spodu. 
Pieczemy 25-30 minut w temp 175 st grzanie góra dół. 
Upieczony wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Gotowe :) 

#biszkopt #Bezglutenu #biszkoptdotortu #glutenfree
Porzeczkowiec Miało być zwykle ciasto porzeczk Porzeczkowiec 

Miało być zwykle ciasto porzeczkowe. Ale biszkopt wyrósł tak wysoki, że finalnie wyszedł z tego torcik. 
Jeśli chcecie niższe wystarczy upiec na większej blaszce np tortownicy 24-25 cm lub prostokątnej np 20x25 cm. 

Biszkopt wyszedł mega - mocno kakaowy, super puszysty. 

Standardowo ciasto nie jest za słodkie, więc jeśli lubicie słodsze wypieki dodajcie do masy więcej cukru pudru. 

Składniki tutaj a przygotowanie na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu -ponieważ nie zmieści mi się tutaj :) 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 21 cm

🔸Biszkopt

-5 jajek M (białek i żółtka osobno)
-80 g cukru
-100 g mąki bezglutenowej np
—-40 g ryżowej (ProBio)
—-20 g owsianej (Pięć Przemian) lub 30 g ryżowej
—-40 g skrobi ziemiaczanej
-20 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

🔸 Masa

-400 g zimnej kremówki 30-36%
-250 g zimnego mascarpone
-50 g cukru pudru
-2 śmietan fix (opcjonalnie)

🔸Nasączenie

-90 g przegotowanej chłodnej wody
-1-2 łyżki soku z cytryny

🔸Dodatkowo

-ok 350 g dżemu porzeczkowego
-kilka kostek startej czekolady (u mnie deserowa)
 

#glutenfree #bezglutenu #ciasto #tort #ciastobezglutenowe #tortbezglutenowy #porzeczkowiec
Lody jogurtowe Kochani, prosiliście o przepis n Lody jogurtowe 

Kochani, prosiliście o przepis na lody, które dziś robiłam. Znajdziecie go poniżej. 

Składniki:
-kubek (220g) jogurtu śmietanowego @maluta_official 
-kubek (330g) jogurtu naturalnego u mnie @piatnicaosm 
-100g kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny

Maszynka do lodów, na której „pracuje” od 2-3 lat to Spinglande Eni. Kupiliśmy ją 3 lata temu na Amazonie. Sprawdza się super. Zrobienie  700 ml lodów zajmuje około 30 minut. 
Po tym czasie otrzymujemy miękkie, kremowe lody. Możemy je zjeść od razu - wtedy polecam nakładać do miseczki, bo są bardziej miękkie. Można też lody włożyć do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po tym czasie są bardziej twarde i bez problemu nałożycie je do wafelków. 

Po dłuższym pobycie w zamrażalniku lody jogurtowe robią się mega twarde. Dlatego przed nakładaniem polecam wyciągnąć je 20-30 minut wcześniej. 

Lody te możecie przygotować również w sorbetierze lub bez użycia maszynki. Polecam wtedy ubić kremówkę, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać, żeby lody były bardziej puszyste. Należy je średnio co godzinę wyciągnąć i miksować, aby były bardziej puszyste i rozbić tworzące się kryształki lodu. 
Tak, roboty trochę jest, ale według mnie warto :) 
#lody #domowelody #lodyjogurtowe #bezglutenu
Placuszki mocno twarogowe 🔸🔹 Składniki na Placuszki mocno twarogowe 

🔸🔹 Składniki na ok 12-15 placuszków 

-3 jajka 
-250 g twarogu (u mnie półtłusty)
-30 g mąki owsianej (Pięć Przemian)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-30 g mąki ryżowej (Incola)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Celiko)
-2 łyżki roztopionego masła 
-opcjonalnie cukier (u mnie brak)
-1-2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)

🔹 PRZYGOTOWANIE

Twaróg rozdrabniamy widelcem na osobym talerzu lub w miseczce. Jajka ubijamy na puszystą pianę (z cukrem jeśli go dodajecie). Następnie dodajemy twaróg, mąki, proszek do pieczenia, masło i wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. 
Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Smażyć polecam na średniej mocy, aby placuszki się nie przypiekły. U mnie bez dodatku oleju, ale możecie usmażyć je na maśle klarowanym czy innym oleju.
Jeśli będziecie mieli problemy z nałożeniem ciasta na patelnię, ponieważ ciasto okaże się zbyt suche/gęste, dodajcie 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. 
Podajemy z owocami, jogurtem, skyrem, syropem klonowym, nutellą lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :) 

#placuszki #pancakes #bezglutenu
Gofry bananowe bez glutenu i nabiału albo z jogur Gofry bananowe bez glutenu i nabiału albo z jogurtem - zrobiłam dwie wersje. 

Pyszne, ekspresowe z przygotowaniu. Nie są chrupkie (chyba, że za długo potrzymacie w gofrownicy ;-)) bardziej przypominają placuszki. 

Te z nabiałem mniej słodkie, mniej bananowe. Bez jogurtu zdecydowanie bardziej słodkie :-) 

🔹Składniki na 6-8 gofrów (zależy od wielkości)

-100 g dojrzałego banana (waga bez skórki)
-2 jajka (rozmiar M-L)
-100 g jogurtu naturalnego lub dodatkowe 100 g banana (waga bez skórki)
-40 g oleju np słonecznikowego
-70 g ryżowej (Bezgluten)
-30 -40 g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

🔹 PRZYGOTOWANIE

Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do niego mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche, mieszamy. Końcowa konsystencja mojego ciasta przypominała śmietanę, jogurt. Smażymy kilka minut w gofrownicy. 
Wyciągamy na kratkę. 

Smacznego :)
Tarta bezglutenowa wersja wytrawna 🔹🔸Skład Tarta bezglutenowa wersja wytrawna

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 24-25 cm

🔹Ciasto
-110g masła
-50g mąki tapioki
-90g mąki ryżowej
-70g mąki z sorgo (może być tez owsiana lub kukurydziana - z tą będzie bardziej kruche)
- 1 jajko

Wszystko zagniatamy, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60-90 min. 
Po tym czasie rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurawimy widelcem, kładziemy odciążenie np suchą fasolę i podpiekamy. W temperaturze 180 st grzanie góra dół 10 min z obciążeniem i 5 min bez obciążenia. 

Nadzienie
-10 g suszonych grzybów 
-1 cebula 
-200g kiełbasy 
-70g boczku
-1 łyżka oliwy 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Potem gotujemy przez 5 minut lub smażymy. Cebule podsmażamy, ściągamy. Potem podsmażamy kiełbasę i boczek. 
Wszystko rozkładamy na podpieczonym cieście. 

Zalewa 
-200g mleka 
-90g kremówki 
-3 jajka
-140g sera żółtego (u mnie gouda, mozzarella i cheddar)
-sól, pieprz 

Wszystko łączymy i delikatnie wlewamy na tartę. Jeśli mleko wyleci poza ciasto, nie martwcie się i tak się zetnie :) 
Pieczemy ok 30 minut 180 st góra dół. Pod koniec można na chwilkę (1-2 min) ustawić grila :) 
Wyciągamy, odstawiamy na 5 min i kroimy. Nakładamy łopatką do tortów bo ciasto jest trochę kruche :) 

Smacznego :-)

#tarta #bezglutenu
Chleb z niższym indeksem glikemicznym bez owsa. Chleb z niższym indeksem glikemicznym bez owsa. 

Indeks chleba to 54-55. Ładunek całego 117. 

U mnie bez ziaren, ale można do ciasta dorzucić garść czy dwie np słonecznika. 

Chlebek jest wilgotny, dlatego od trzeciego dnia polecam przechowywać go w lodówce. 

Przepis również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔸🔹 Składniki na formę 20×10 cm

-200 g mąki gryczanej (Incola)
-80 g mąki z sorgo (ProBio)
-40 g skrobi tapiokowej (BioPlanet)
-7 g łusek babki jajowatej
-5 g suchych drożdży
-350 g lekko ciepłej wody
-7 g soli
-ziarna np słonecznika (opcjonalnie)

🔹Przygotowanie

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy przez kilka minut, żeby w cieście nie było grudek. Na początku ciasto będzie rzadkie, po około 5 minutach mieszania jego konsystencja powinna przypominać budyń.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy opcjonalnie olejem – u mnie dosłownie kilka kropli oliwy rozprowadziłam łyżeczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut lub dłużej.
Chleb pieczmy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.  U mnie 50 minut w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru do pieczenia, aby spód chleba trochę się przypiekł.
Upieczony wyciągamy i studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie zimny.

Smacznego :-) 

#chleb #pieczywo #niskiig #bezglutenu #glutenfree #chlebbezglutenowy #bezjajek #beznabiału #domowychleb #blogkulinarny
Była wersja jasna czas na muffiny kakaowe. Robi Była wersja jasna czas na muffiny kakaowe. 

Robiłam w kilku wersjach: z bananami, bez niczego, z malinami, z malinami i dropsami czekoladowymi. Ostatnia wersja smakowała nam najbardziej. Najlepsze letnie, kiedy dropsy są jeszcze trochę płynne. 

Możecie udekorować kremem, cukrem pudrem, lukrem lub zjeść bez dodatków. 

Przepis poniżej oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na 5 babeczek

-1 jajko (rozmiar M-L)
-80 g jogurtu w temperaturze pokojowej
-30 g oleju np słonecznikowego
-50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 g cukru (można więcej)
-7 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-20 g dropsów czekoladowych
-15-20 szt malin 

🔹 Dekoracja na ok 8-10 babeczek

-150 g serka mascarpone
-300 g kremówki 30-36%
-1-2 łyżeczki cukru pudru
-Czekoladki
-owoce liofilizowane
-owoce świeże… 

🔹🔸Przygotowanie 

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
W misce łączymy jogurt, jajka i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i dropsów i  ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy dropsy, mieszamy.
Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie układamy kilka malin i wlewamy pozostałą część ciasta tak do 2/3 wysokości papilotki. 
Muffinki pieczemy około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy.

Smacznego :-) 

 #muffinki #babeczki #wielkanoc #kitkat #bezglutenu #glutenfree #wypieki #przepis
Muffiny jogurtowe z owocami. U mnie borówki, ale Muffiny jogurtowe z owocami. U mnie borówki, ale możecie dodać dowolne owoce. 

Może je udekorować jak ja kremem i liofilizowanymi malinami (mega polecam) oblać czekoladą, lukrem lub zjeść bez niczego. 

Najlepsze w dniu pieczenia ale w kolejnych dniach dzięki sporej ilości owoców również są zjadliwe, aczkowiek bardziej suche i kruche :) 

🔸🔹 Składniki na 4 szt

-1 jajko (rozmiar M-L)
-70 g jogurtu w temperaturze pokojowej
-20 g oleju np słonecznikowego
-50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 g cukru (można więcej)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-50-60 g borówek

🔹🔸 Dekoracja na ok 8-10 babeczek

-150 g serka mascarpone
-300 g kremówki 30-36%
-1-2 łyżeczki cukru pudru
-Czekoladki
-owoce liofilizowane
-owoce świeże…

🔸🔹Przygotowanie 

W misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy składniki suche i mieszamy krótko tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy owoce i mieszamy delikatnie łyżką. 
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek wypełniając je do 2/3. 
Muffiny pieczemy ok 25 minut w temp 175 stopni grzanie góra dół. 
Odstawiamy do ostygnięcia. 
Zimne dekorujemy. 

Smacznego :-) 

#muffinstagram #muffinki #bezglutenu #bezglutenowo #dietabezglutenu #babeczki #domowewypieki
Uwielbiam sałatki. Na śniadanie, przekąskę czy Uwielbiam sałatki. Na śniadanie, przekąskę czy kolacje. Jem je bardzo często - są tygodnie, że codziennie 🥰 

Najczęściej robię je na szybko z tego co mam w lodówce :-) 

Najbardziej lubię ze świeżych warzyw czy owoców, przygotowanych tuż przed podaniem :-) 

Pamiętajcie, że sałatka choć ma dużo warzyw, jest mega zdrowa to potrafi być bardzo kaloryczna ;-) 

Sałatki robię tak na oko, nigdy nic nie odmierzam. Podane składniki możecie modyfikować według preferencji :) 

🔹🔸Sałatka z tuńczykiem 1 porcja:
-2-4 liście sałaty lodowej
-ok 50g tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
-1/8 awokado
-ok 30g sera typu feta (u mnie w oleju z ziołami) 
-1 świeży ogórek gruntowy
-1 łyżka oliwy (u mnie oliwa z zalewy od sera)
-koperek 

#sałatka #tuńczyk #feta #dietabezglutenowa #bezglutenu #zdroweśniadanie #zdrowo #sniadanie
Babka marmurkowa bez glutenu i jajek 

Jajka zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym zalanym gorącym mlekiem. Powstały glutek idealnie sprawdził się w roli jajka 🥰 

Ciasto polecam wyrabiać mikserem, gdyż jest bardzo gęste. 

Przepis tutaj oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na blachę 20x10 cm

-10 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
-80 g gorącego mleka
-60 g masła
-230 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3%)
-50 g cukru (można więcej)
-1 budyń bez cukru waniliowy lub śmietankowy (u mnie śmietankowy Winiary)
-115 g mąki ryżowej (Bezgluten)
-40 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-20 g mąki owsianej (Pięć Przemian)
-1 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/3 łyżeczki sody
-1 łyżeczka octu np jabłkowego
-1 pełna łyżeczka gorzkiego kakao (ok 5 g) + 1-2 łyżeczki jogurtu
-opcjonalnie skórka z cytryny lub pomarańczy
-opcjonalnie polewa czekoladowa, lukier…

🔸🔹Przygotowanie
Do gorącego mleka wsypujemy siemię i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy na 2-3 minuty aby zgęstniało. Po tym czasie dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. 
Glutka przepadamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy. 
Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i dodatkowego jogurtu. Mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników. 
Około 150g jasnego ciasta przekładamy do osobnej miski. Dodajemy kakao i 1-2 łyżeczki jogurtu, mieszamy. 
Jasne ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch przekładamy kakaowe ciasto. 
Pieczemy 45-50 minut w temp 170 st grzanie góra dół. 
Kroimy i dekorujemy jak ostygnie. 

Smacznego :-) 

#bezjajek #jogurt #wielkanoc #dietabezglutenowa #domowewypieki #szybkieciasto #bezglutenowo #bezglutenowe #ciasto #przepis #ciastobezglutenowe
Load More Follow on Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca