Bezglutenowe naleśniki ryżowe
Były naleśniki owsiane, czas na bezglutenowe naleśniki ryżowe. Naleśniki są cienkie i elastyczne więc można je wykorzystać do krokietów czy zawijanych naleśników z serem. O ile naleśniki owsiane przewracają się idealnie, tak z tymi na początku miałam lekki problem – delikatnie przywierały. Dlatego też namoczyłam olejem papierowy ręcznik kuchenny i przed każdym naleśnikiem smarowałam nim patelnię. Dzięki temu każdy kolejny naleśnik przewracał się bardzo dobrze.
Ciasto z podanych składników wychodzi dość rzadkie – takie ma być. Następnego dnia naleśniki są również dobre, ale przed podaniem radzę je podgrzać, gdyż zwijane mogą popękać.
Dlaczego w przepisie jest taka rozbieżność w ilości mleka? Najpierw wlałam 350ml i gęstość ciasta była odpowiednia. Ale im ciasto dłużej stało (u mnie to była ponad godzina), tym robiło się gęstsze a naleśniki jakie z niego wychodziły były grube. Dlatego dolałam ok 100ml mleka. Ciasto było rzadsze, naleśniki cieńsze, ale ciut gorzej się przewracały.
Bezglutenowe naleśniki ryżowe bardzo dobrze sprawdzają się na śniadanie, lunch do pracy czy słodki obiad. Jak już wspomniałam, dzięki temu, że są elastyczne można z nich zrobić np krokiety czy zapiekane naleśniki z nadzieniem.
Bezglutenowe naleśniki ryżowe
Składniki na 8 -10 sztuk
- 2 jajka
- 150g mąki ryżowej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 350 – 450 ml mleka (może być roślinne)
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieścić jajka, mąki i 100ml mleka. Wymieszać. Cały czas mieszając dolewać stopniowo pozostałe mleko. Odstawić na minimum 10 minut.
- Smażyć na suchej patelni lub odrobinie oleju. Przed każdym naleśnikiem, ciasto dokładnie wymieszać, ponieważ mąka osadza się na dnie.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Super, że są z mąki jednorodnej chociaż trochę mało elastyczne i suche
hmm…A jakie mąki Pani/Pan użył-a? Chodzi o to czy biała ryżowa czy pełnoziarnista i jakiej firmy? Mąką mące niestety jest nierówna, niektóre mocniej chłoną płyny co ma mega wpływ na konsystencję dania – mąki firmy Bezgluten takie są. Od niedawna informuje w przepisach jakich mąk użyłam do przygotowania wypieku czy dania, no ale ten przepis ma kilka lat i wtedy tego nie robiłam.
Pytam, bo dosłownie wczoraj je robiłam i wg mnie naleśniki są elastyczne, bez problemu zwijałam je czy składałam na 4 części. Zgodzę się, że są trochę bardziej suche niż np owsiane. U mnie pomogło dolanie mleka – finalnie dałam ok 390 g. Użyłam maki ryżowej białej z Lidla.
“350 – 450 ml mleka (może być roślinne)
PRZYGOTOWANIE
W misce umieścić jajka, mąki i 100ml mleka”
Mogę prosić o doprecyzowanie ile powinno być mleka? 350-450 czy 100ml bo to robi trochę róznicy 😉
Zacząć od 350 i w razie konieczności dodać więcej. Mąka mące jest nierówna, niektóre chłoną płyny bardzie inne słabiej. Dodatków jak ciasto trochę postoi robi się bardziej gęste, stąd ta różnica.
Jeśli podaje składniki w widełkach to polecam najpierw zaczynać od mniejszej ilości i dodawać w razie konieczności więcej. Lepiej dodać, bo odebrać będzie ciężko 🙂
Pozdrawiam