- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Bezglutenowe naleśniki ryżowe

Były naleśniki owsiane, czas na bezglutenowe naleśniki ryżowe.

Naleśniki są cienkie i elastyczne więc można je wykorzystać do krokietów czy zawijanych naleśników z serem. O ile naleśniki owsiane przewracają się idealnie, tak z tymi na początku miałam lekki problem – delikatnie przywierały. Dlatego też namoczyłam olejem papierowy ręcznik kuchenny i przed każdym naleśnikiem smarowałam nim patelnię. Dzięki temu każdy kolejny naleśnik przewracał się bardzo dobrze. Ciasto z podanych składników wychodzi dość rzadkie – takie ma być. Następnego dnia naleśniki są również dobre, ale przed podaniem radzę je podgrzać, gdyż zwijane mogą popękać.  Dlaczego w przepisie jest taka rozbieżność w ilości mleka? Najpierw wlałam 350ml i gęstość ciasta była odpowiednia. Ale im ciasto dłużej stało (u mnie to była ponad godzina), tym robiło się gęstsze a naleśniki jakie z niego wychodziły były grube. Dlatego dolałam ok 100ml mleka. Ciasto było rzadsze, naleśniki cieńsze, ale ciut gorzej się przewracały.

Bezglutenowe naleśniki ryżowe bardzo dobrze sprawdzają się na śniadanie, lunch do pracy czy słodki obiad. Jak już wspomniałam, dzięki temu, że są elastyczne można z nich zrobić np krokiety czy zapiekane naleśniki z nadzieniem.

Składniki na 8 -10 sztuk

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieścić jajka, mąki i 100ml mleka. Wymieszać. Cały czas mieszając dolewać stopniowo pozostałe mleko. Odstawić na minimum 10 minut.
  2. Smażyć na suchej patelni lub odrobinie oleju. Przed każdym naleśnikiem, ciasto dokładnie wymieszać, ponieważ mąka osadza się na dnie.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj: