Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Bez mięsaBoże narodzenieBoże narodzenieDania główneMięso

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

Sylwia 18/12/2019
Sylwia 18/12/2019 DRUKUJ DRUKUJ
13,8K

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

Zacznę od odpowiedzi na pytanie, które na pewno pojawi się pod tym przepisem. A mianowicie „czym można zastąpić łuski babki jajowatej”. Odpowiedź na to pytanie brzmi, niestety niczym. Łuski babki jajowatej odgrywają bardzo ważną rolę w tym przepisie. Dzięki nim ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje a pierogi nie rozlatują się po 2 minutach gotowania. Jeśli ich nie posiadacie, proponuję kupić, na pewno się przydadzą, zwłaszcza że są one wykorzystywane w wielu przepisach bezglutenowych. Podczas zakupów zwróćcie uwagę na ich kolor, im jaśniejsze tym są lepsze. Miałam ostatnio możliwość porównania dwóch rodzajów łupin babki jajowatej – jaśniejszych i ciemniejszych (zdjęcie poniżej). Jaśniejsze zalane wodą gęstniały bardzo szybko i o wiele mocniej niż ciemniejsze.

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe są robione na zimno.

Nie zawierają zmielonego siemienia lnianego, ani mąki nie zalewa się gorącą wodą. Próbowałam kilka razy zrobić pierogi metodą parzenia, niestety za każdym razem kończyło się na tym samym – o ile pierwsze gotowanie przechodziło w miarę sprawnie (oprócz smaku siemienia lnianego, którego w pierogach znieść nie mogłam) o tyle odgrzewanie pierogów zawsze kończyło się zupą. Ciasto jest delikatne ale również elastyczne, bez problemu się wałkuje i co najważniejsze nie wysycha tak szybko jak te parzone. Musicie uzyskać idealną konsystencję, ciasto nie może być zbyt rzadkie, nie może kleić się ani do rąk ani do wałka. W razie potrzeby dodajcie mąki gryczanej. Pierogi podczas gotowania nie rozwalają się, tak samo jest przy ogrzewaniu. Należy tylko pilnować ognia, żeby nie był zbyt duży. Pierogi można mrozić, najlepiej surowe.

 

Rodzje łusek babki jajowatej

Łuski babki jajowatej – ciemniejsza i jaśniejsza

 

ŁUSKI BABKI JAJOWATEJ – godzinę przez przygotowaniem ciasta, zalewamy je wodą, mieszamy i odstawiamy aby zgęstniały. Po tym czasie z wody ma powstać glutek, który zastąpi nam w cieście gluten.

SKROBIA – musi ona stanowić minimum 1/3 wszystkich mąk. Jeśli dacie jej za mało , ciasto będzie miało mniejszą elastyczność a co za tym idzie, może popękać podczas gotowania.  Natomiast zbyt duża ilość skrobi sprawi, iż ciasto będzie gumowate. Według mnie skrobi w cieście nie powinno być więcej jak 210 g. Uważajcie też jaką skrobię dodajecie, gdyż np mąka z tapioki według mnie bardziej uelastycznia ciasto, przez co pierogi mogą być gumowate.

POZOSTAŁA MĄKA – U mnie gryczana i ryżowa, ale tutaj macie pole do popisu i możecie eksperymentować z własnymi miksami. Możecie dodać mąkę ryżową, owsianą, gryczaną, z komosy ryżowej, jaglaną lub inną którą macie w domu. Jeśli znajdziecie swoją ulubioną mieszankę, napiszcie w komentarzu, chętnie wypróbuje.

OLEJ – dowolny płynny, u mnie najczęściej rzepakowy.

MROŻENIE PIEROGÓW – mroziłam pierogi zarówno ugotowane jak i surowe. Ogrzewałam w wodzie, do wrzątku wrzucałam lekko odmrożone i gotowałam ma małym ogniu około 5-7 minut. Żadne się nie rozleciały, natomiast lepsze były zdecydowanie te zamrożone surowe, dlatego też takie też polecam mrozić.

PRZYGOTOWANIE – jest bardzo proste. Łuski babki jajowatej należy zalać wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie w misce umieścić pozostałe składniki i dodać glutka. Wyrabiać około 5 minut, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatać należy mocno i starać się nie dodawać wody. Jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk dodać mąki, jeśli będzie suche, odrobinę (10-20g) wody.

EDIT 5.12.2020 – dodałam do przygotowania metodę 1, która według mnie jest łatwiejsza. Sprawdziła się bardzo dobrze podczas przygotowywania Pierogów kakaowych, dlatego od dziś to ją bardziej polecam 🙂

 

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

Składniki na około 40-50 sztuk

  • 14 g łusek babki jajowatej
  • 300 g wody w temperaturze pokojowej
  • 20 g oleju
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g mąki ryżowej
  • 80 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 120 g mąki gryczanej + ok 10 g ponieważ ciasto się kleiło do rąk
  • sól

 

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe – przygotowanie

  • METODA 1 – W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, olej i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby wodę i olej dodać w tym samym czasie. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, więc z wymieszaniem nie powinno być problemu. Po około minucie, dwóch ciasto powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Ciasto bardzo szczelnie przykrywamy i odstawiamy na około 30-60 minut. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli jest zbyt rzadkie, klei się do rąk dosypujemy trochę mąki, jeśli za suche dodajemy wodę. Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą z ich rozwałkowujemy na cienki placek – jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Niewałkowane kawałki przykrywamy folią. Wycinamy koła, nakładamy farsz i sklejamy – jeśli będzie problem ze sklejeniem, brzegi delikatnie smakujemy wodą.

 

  • METODA 2 – Łuski babki jajowatej zalać wodą w temperaturze pokojowej i odstawić na około godzinę. Po tym czasie z wody powinien powstać kisiel. Na poniższym zdjęciu dokładnie wydać różnicę pomiędzy łuską ciemniejszą i jaśniejszą (pisałam o nich wyżej)

 

  • Po godzinie wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Na początku mieszanka będzie wyglądała jak na zdjęciu poniżej.

 

 

  • Ciasto należy mocno wygniatać przez około 5 minut. Finalnie powstać ma jednolite, gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Moje było zbyt rzadkie, kleiło się do rąk więc dodałam około 10 g mąki gryczanej.

 

  • Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki (nie przesadzajcie z nią, bo zbyt mocno obsypane ciasto nie będzie chciało się skleić) i rozwałkować na cienki placek. Powycinać koła, dodać farsz i zwinąć w pieroga. Odłożyć na deskę, tacę obsypaną mąką, żeby pierogi nie przykleiły się od spodu. Niewałkowane ciasto najlepiej trzymać pod folią.

 

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżoweBezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

 

  • Surowe pierogi wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 5 minut na małym gazie.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe

 

 

bez drożdżybez jajekpierogi
23 komentarze 7
Sylwia

Poprzedni post
Bezglutenowy piernik z powidłami
następny post
Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem

You may also like

Pampuchy bez glutenu 

29/05/2025

Bezglutenowe bułeczki bao

04/05/2025

Bezglutenowa pizza bez drożdży

02/04/2025

Miękkie pierniczki bez glutenu

09/12/2023

Pierniczki alpejskie bezglutenowe

08/12/2023

Sernik z malinami i białą czekoladą

19/10/2023

Pierogi z niskim indeksem glikemicznym

12/10/2023

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

23 komentarze

Agata 21/12/2024 - 22:11

Czy ciasto trzeba koniecznie ugnieść ręcznie? Czy można sobie pomóc mikserem z hakiem?

Odpowiedz
Sylwia 21/12/2024 - 22:32

Można spróbować mikserem. Aczkolwiek ja zawsze ugniatałam je ręcznie. Nie wiem czy mieszanie mechaniczne będzie miało wpływ na konsystencję ciasta.

Odpowiedz
Ewa 13/10/2023 - 17:07

Najlepszy przepis na pierogi jaki dotychczas wypróbowałam, oczywiście bezglutenowy 😉. U mnie ciasto wyszło dość gęste, ale dobrze się lepiło. Kilka pierogów zostawiłam na 2 dni. … Według mnie były jeszcze smaczniejsze niż na świeżo i dalej bardzo elastyczne. Dziękuję za ten przepis . Pozdrawiam Ewa

Odpowiedz
Sylwia 14/10/2023 - 11:44

Ależ mi miło,dziękuje 🙂 Możliwe, że mąki trochę mocniej wodę wchłonęły. Jeśli jest zbyt gęste wystarczy trochę wody dolać. Ale to ciasto ogólnie jest twardsze/gęstsze niż pszenne. Kiedyś zrobiłam bardziej miękkie i bardzo źle mi się z nim pracowało. Wałkowanie i formowanie pierogów – no trochę się natrudziłam.
Robiąc pierogi z ostatniego przepisu – te najnowsze, z niskim ig zostało mi kilka już ugotowanych. Po odgrzaniu też wg mnie były lepsze. Mąka gryczana nie były tak wyczuwalna niż na świeżo.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2023 - 11:56

czym zamienić mąkę gryczna ?

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2023 - 16:35

Na mąkę z sorgo, jaglaną, owsianą, można też spróbować dać więcej ryżowej. Przy zmianie mąki gryczanej na inną prawdopodobnie uzyskamy inną konsystencję ciasta, gdyż każda mąka inaczej chłonie płyny. Możliwe, że będzie trzeba dodać do gotowego ciasta więcej wody lub mąki.

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2023 - 11:21

jakie proporcje mąki ?

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2023 - 11:42

Nie wiem, bo nie robiłam. Ja bym zaczęła od proporcji 1:1 i w razie czego dodała do gotowego ciasta więcej maki lub wody. Ciasto ma być jak plastelina, elastyczne, nie klejące ale też nie kruszące się.

Odpowiedz
Iza 31/12/2021 - 05:55

Zrobiłam, wyszły pyszne.Ciasto specyficzne….jak to bezglutenowe ale elastyczne i żaden nie popekał:)Dziękuję za przepis,Święta były uratowane;)

Odpowiedz
Sylwia 01/01/2022 - 14:06

Dziękuje za opnie 🙂 Mega się cieszę, że ciasto na pierogi smakowało 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Gosia 05/11/2020 - 14:33

Witam!
Zrobiłam wszystko jak w przepisie ze wszystkim a ciasto ma konsystencje jakby suchej plasteliny – jakby babki z piasku. Rozpada się 🥺😩

Odpowiedz
Sylwia 05/11/2020 - 14:38

Witam,
Proszę dodać odrobinę wody, na początek 1 łyżkę, a jeśli będzie za mało to kolejną. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać miękką plastelinę.

Odpowiedz
Gosia 05/11/2020 - 15:32

Dodaje, dodaje ale jak chce jakby ciasto Złożyć na pół to zamiast się zginąć to się łamie 😩🥺

Odpowiedz
Sylwia 05/11/2020 - 15:44

A woda przed dodaniem do mąki była glutkiem? Dziwne, bo ciasto z łuskami powinno być elastyczne.

Odpowiedz
Agnieszka 25/10/2020 - 11:27

Witam, pierogi wyglądają obłędnie!
Mam pytanie czym można zastąpić łuski babki jajowatej? Czy robiła Pani możne z siemieniem lnianym bądź nasionami płesznik?
Pozdrawiam
Agnieszka

Odpowiedz
Sylwia 25/10/2020 - 12:18

Witam,
Z nasionami płesznik nigdy niczego nie robiłam, więc z nią niestety nie pomogę.
Z mielonym siemieniem lnianym pierogi robiłam raz, nie smakowały mi, ale to kwestia gustu. W przeciwieństwie do babki jajowatej siemię lniane ma smak, który w dużej ilości mi nie odpowiada. Na grupach bezglutenowych pierogi od Natchnionej z siemieniem są bardzo polecane 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz
Marta 26/04/2021 - 21:15

A czy poza smakiem- mielone siemie lniane ma takie same wlasciwosci jak luska babki jajowatej czy czyms sie roznia? Mam na mysli nie tylko ten przepis ale kazdy inny z uzyciem babki-czy bez obaw zawsze moge go zastapic siemieniem?

Odpowiedz
Sylwia 27/04/2021 - 16:17

Niestety nie. Według mnie łuska babki jajowatej zagęszcza mocniej i jest bardziej elastyczna. Dodatkowo łuska nie potrzebuje ciepłej wody, żeby zrobił się z niej kleik a siemię już tak. Robiąc pierogi z siemieniem lnianym należy sparzyć ciasto, czyli zalać wrzątkiem.
Jeśli chodzi o zamianę łusek na babkę to powiem tak: wiem, że wiele osób tak robi i u nich to się sprawdza. Według mnie natomiast nie zawsze ta zamiana jest możliwa. O ile w chlebie nie ma problemu (siemienia należy dać więcej) bo chleb jest w foremce. Ale np z bułeczkami drożdżowymi może być już trudniej, bo siemię słabiej zagęszcza. Można eksperymentować (do czego jeśli czas pozwala zachęcam :)) i sprawdzać. Ja osobiście siemienia lnianego bardzo nie lubię, dlatego tak mało go u mnie 😉

Pozdrawiam

Odpowiedz
Lu 25/02/2020 - 14:42

Witam, mam pytanie, czy te 300g wody to je używamy do zalania babki? Czy babkę zalewamy mniejszą ilością wody a resztę dodajemy do suchych składników? Czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
Wiem że trochę głupie pytanie ale do tej pory mi wszystkie bezglutenowe pierogi nie wychodziły a baardzo mam na nie ochote. 😔
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Sylwia 25/02/2020 - 17:20

Witaj, ależ to nie jest głupie pytanie 🙂 Ja zawsze robię tak, że do 300g wody (czyli całej) wsypuje 14g łusek babki jajowatej i dokładnie mieszam. Po godzinie do suchych składników dodaje tylko olej i tego wodnego „glutka”, który powstał z wody i babki. Nie radzę zalewać babki mniejszą ilością wody, ponieważ glutek może być bardzo zbity i ciężko będzie go rozgnieść. Nie polecam też mieszać od razu wszystkich składników suchych i mokrych i odstawiać całego ciasta na godzinę, gdyż może przez ten czas trochę wyschnąć. Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne 🙂 W razie potrzeby proszę pisać, pomogę. Powodzenia i trzymam kciuki za udane pierogi 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Lu 06/03/2020 - 11:33

Tak! Dziękuję za odpowiedz! Dam znać jak zrobię pierogi 😀

Odpowiedz
Julia 03/03/2021 - 02:27

Późno odpisuję, ale jest to najlepszy przepis w internecie!! Dziękuję po stokroć!!

Odpowiedz
Sylwia 03/03/2021 - 10:58

Ojej 🙂 ależ mi miło, dziękuje za miłe słowa 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

KODY RABATOWE

INSTAGRAM

Sylwia▪️Bezglutenowe przepisy▪️Fotografia kulinarna

kuchnia.bez.glutenu

🔹Dzielę się przepisami na bezglutenowe wypieki
📧 sylwia@kuchniabezglutenu.pl

Nie, to nie żart czy clickbait. To prawda. Kuch Nie, to nie żart czy clickbait. 
To prawda. 
Kuchnia bez glutenu kończy twórczą działalność.
Przed chwilą opublikowałam ostatni przepis na tym profilu i blogu. 

Ponad dwa lata temu za namową lekarzy zrezygnowałam ze 100% diety bg. 
Nigdy nie ukrywałam, że nie mam celiakii czy nietolerancji glutenu. A na diecie bg bylam ze względu na choroby autoimmunologiczne. 
No więc te dwa lata temu wprowadziłam znowu gluten do diety. Nadal jednak dużo piekłam bez glutenu: chleby, ciasta, ciasteczka... 
Tylko, że w pewnym momencie zauważyłam, że dieta bg nie do końca mi służy. Zwłaszcza mąka kukurydziana i łuski babki jajowatej.
Piekłam coraz miej. Dało się to zauważyć, bo przepisy pojawiały się coraz rzadziej. 
Były tygodnie, że mąk bezglutenowych nie ruszyłam ani razu. 
I tak tydzień po tygodniu.
Piekłam za to glutenowo, bo pszenne wypieki mi nie szkodziły. 

Stąd moja decyzja. Kończę przygodę z kuchnią bez glutenu, bo zdrowie jest dla mnie najważniejsze. Bo nie piekę, nie smażę już bezglutenowo. Bo nawet jeśli coś bym teraz upiekła, to musiałabym to wyrzucić, bo nie mogłabym tego zjeść. A to nie ma sensu. 

Założyłam bloga i ten profil, żeby dzielić się z Wami przepisami. Chciałam w ten sposób choć trochę pomóc osobom na diecie bg, bo wiedziałam, że nie jest łatwo zwłaszcza na początku. 
Taki był mój cel. 
I wydaje mi się, że go osiągnąłam. 

Dziękuje Wam za te kilka lat. 
Dziękuję za wszystkie serduszka, komentarze, zdjęcia, wiadomości prywatne. 

Nie znikam całkowicie. Będę się tutaj od czasu do czasu pojawiała, więc jakby co odpiszę na komentarze czy privy. 
Będę też na innych kontach, glutenowych. 

Co z blogiem? 
Nie wiem. 
Będę próbowała poucinać koszty jak tylko mogę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zmniejszę hosting, wyłączę dodatkowo płatne usługi. Jeśli kwota nie będzie powalająca, blog jeszcze przez pewien czas będzie funkcjonował. Prawdopodobnie zbiorę też wszystkie przepisy w jeden duży ebook, żebym miała je pod ręką w razie czego. I możliwe, że ebook będzie do kupienia. 
Na pewno dam znać wcześniej co i jak o to nie musicie się martwić. 

Sylwia
Pampuchy, kluski na parze, bułki na parze czy buc Pampuchy, kluski na parze, bułki na parze czy buchty? 
W moim rodzinnym domu były i są to kluski na parze. Pamiętam, że jak pierwszy raz usłyszałam nazwę „pampuchy” nie miałam pojęcia co to jest :) a Wy? Jak je nazywacie? 

🔹🔸Składniki na około 4 bułki

-1 duże jajko L
-100 g letniego mleka
-10 g roztopionego masła
-3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
-10 g cukru
-1/5 łyżeczki soli
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g mąki ryżowej `(@moncana_pl ) lub sorgo
—25 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
—15 g tapioki skrobi(Moncana) lub skrobi kukurydzianej 
—10 g mąki gryczanej lub owsianej (Moncana)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy mąki z łuską babki jajowatej solą i cukrem, mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko, masło i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na początku ciasto może być rzadkie, klejące się do rąk, dlatego polecam wyrabianie mikserem lub łyżka. 
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. W razie konieczności podsypujemy mąką np ryżową. Formujemy bułeczki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Układamy na szmatce lub z misie do gotowania na parze i gotujemy 20 minut. 
Smacznego 🙂 

#pampuchy #kluskinaparze #bezglutenu
Drożdżowe gofry bez glutenu Bardzo Wam je pole Drożdżowe gofry bez glutenu 

Bardzo Wam je polecam, bo są pyszne. Ale należą do tych cięższych, bardziej konkretnych. No i robi się je dłużej niż inne gofry, bo ciasto musi wyrosnąć. Ale warto, polecam spróbować 🥰

🔹🔸Składniki na 3-5 gofrów – w zależności od wielkości gofrownicy 

-1 duże jajko (u mnie rozmiar L)
-6 g świeżych drożdży 
-20 g cukru
-110 g letniego mleka
-40 g roztopionego masła
-4 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-30 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
-35 g skrobi kukurydzianej (Moncana) lub proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy bez cukru
-10 g mąki owsianej lub gryczanej 
-20 g mąki kukurydzianej lub jaglanej (Moncana)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy mąki z łuską babki jajowatej i cukrem, mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko, masło i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. 
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy. 
Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownice. Smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #przepis #glutenfreerecipes #fotografía
Ciasteczka owsiane kakaowe z suszonymi owocami i d Ciasteczka owsiane kakaowe z suszonymi owocami i dropsami czekoladowymi 

Szybkie, proste i mega smaczne. Wychodzą mało słodkie, więc jeśli lubicie słodkie ciasteczka dodajcie więcej cukru. 

🔹🔸Składniki na 12-15 sztuk

-200 g płatków owsianych bez glutenu
-110 g zimnego masła
-2 jajka
-30 g cukru (można więcej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-40 g maki ryżowej (@moncana_pl )
-20 g skrobi ziemniaczanej
-10 g gorzkiego kakao
-60 g suszonych owoców (u mnie wiśnie, żurawina)
-40 g dropsów czekoladowych (u mnie mix mlecznych i deserowych)
 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

W misie umieszczamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i dropsów czekoladowych. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone owoce (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz dropsy czekoladowe. Ponownie mieszamy, ale tylko chwilę, żeby nie uszkodzić owoców. 
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie formujemy 12-15 ciasteczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy około 20 minut w tsmeparturze 180 stopni grzanie góra-dół. 
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #ciasteczkaowsiane #czekolada #fotografiakulinarna
Chałka bez glutenu Proszę bardzo, oto przepis. Chałka bez glutenu 

Proszę bardzo, oto przepis. Mam nadzieję, że będzie Wam równie mocno smakowała jak mi. 

Przepis jest również na blogu - kuchniabezglutenu.pl 

🔸🔹 Składniki na małą chałkę ok 16×10 cm 

-1 duże jajko (rozmiar L)
-30 g roztopionego i ostudzonego masła
-180 g letniego mleka
-50 g cukru
-12 g świeżych drożdży 
-10 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-210 g mąki bezglutenowej w tym:
—70 g mąki ryżowej (Moncana)
—50 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
—40 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Bioplanet)
—20 g mąki gryczanej lub owsianej bez glutenu (u mnie owsiana) 
-dodatkowo jajko do posmarowania 
-opcjonalnie kruszonka 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 
W misce łączymy wszystkie suche składniki – mąki, łuski oraz cukier. Dodajemy do nich jajko, mleko z drożdżami, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ja mieszałam ręcznie, ale w mikserze również można. Mieszać należy kilka minut, aż pozbędziemy się grudek, a ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 3 części, formujemy wałki o równej długości i zaplatamy warkocz. 
Warkocz przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie obsypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół około 30 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce.
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #chałka #dietabezglutenowa #wzjg #fotografiakulina #glutenfreerecipes
Ciasteczka bez glutenu z czekoladą Połączenie Ciasteczka bez glutenu z czekoladą 

Połączenie kruchych i miękkich ciasteczek w jednym. Brzegi chrupiące, natomiast środek jest miękki. Nie kruszą się, nie mają konsystencji piasku. Według mnie jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo Wam je polecam. Możecie przechowywać je spokojnie przez kilka dni, aczkolwiek z każdym kolejnym robią się coraz bardziej miękkie.

🔹🔸Składniki na około 17-20 ciasteczek 

-1 jajko L
-80 g zimnego masła
-30 g jogurtu naturalnego 
-40 g cukru pudru
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-50 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki jaglanej (Moncana)
-20 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru (u mnie śmietankowy Celiko)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
-50 g dropsów czekoladowych (u mnie mix deserowych i mlecznych)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza dropsami. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jogurt, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy najlepiej widelce, gdyż ciasto jest mocno klejące. Pod koniec dodajemy dropsy i krótko mieszamy.  Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 23 – 25 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #glutenfree #ciateczka #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki bao Przygotowałam je w d Bezglutenowe bułeczki bao 

Przygotowałam je w dwóch wersjach: z jajkiem i bez. Poniżej wersja bez jajka, czyli to samo co na filmie a przepis na wersje z jajkiem znajdziecie na blogu - tutaj już się nie zmieści. 
Jeśli możecie jeść jajko to ja osobiście bardziej polecam wersję z jajem. Wg mnie jest ciut bardziej puszysta. 

Nie róbcie ich zbyt cienkich, ponieważ ciasto nie wyrasta mocno jak przy pszennych. 

🔹🔸Składniki na 6-7 szt
-20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
-60 g letniego mleka
-50 g wody lub mleka 
-125 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g ryżowej (Moncana)
—25 g kukurydzianej (Moncana)
—15 g owsianej lub gryczanej
—45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-5 g cukru
-6 g świeżych drożdży
-5 g oleju 
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki soli

🔹🔸Przygotowanie 
Do świeżych drożdży dodajemy cukier, mleko, wodę (lub samo mleko) mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. 
W tym czasie w misie łączymy pozostałe suche składniki, mieszamy. 
Do suchych składników dodajemy jajko (w wersji bez jajka pomijamy) olej, śmietanę oraz mieszankę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje podczas mieszania. 
Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypujemy trochę mąki np ryżowej. 
Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koło, brzegi smarujemy olejem i składamy na pół. I tak 6-7 razy. 
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Gotujemy na parze 20 minut. Wyciągamy na kratkę, czekamy 2 minuty, żeby trochę przestygły i możemy jeść. 
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #baoglutenfree #bao #bezglutenowe
Kruche ciasteczka z marmoladą Bardzo Wam je pol Kruche ciasteczka z marmoladą 

Bardzo Wam je polecam.
Robiłam je już z 3 albo 4 razy. Za każdym razem z innym nadzieniem. Najbardziej polecam marmoladę. Dżem według mnie wypada najgorzej, bo jest za rzadki. Dodatkowo często ma kawałki owoców, co utrudnia składanie. Córce smakowały również z czekoladą np nutellą. Dla mnie w takiej wersji były jednak za słodkie ☺️ 

Przepis macie na blogu oraz w poprzednim poście. 
Jest też na facebooku na profilu kuchnia bez glutenu :) 

Miłego dnia :-) 

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #ciasteczka
Kruche ciasteczka z marmoladą Piekłam je już Kruche ciasteczka z marmoladą 

Piekłam je już kilka razy, bo tak nam posmakowały. 
Z dżemem, marmoladą i czekoladą. Z marmoladą zdecydowanie wygrywają. 

Tak, są kruche, ale bez problemu można sponsorować je marmoladą. 
Według mnie najlepsze po kilkunastu godzinach. 

Przepis poniżej oraz na blogu - tam standardowo piszę o nich więcej, tutaj jest mało miejsca. 

🔹🔸Składniki na około 15 ciasteczek (przełożonych marmoladą)

-1 jajko (rozmiar M)
-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-55 g mąki ryżowej (Moncana biała)
-15 g mąki owsianej bez glutenu (@elovena_polska )
-35 g mąki jaglanej lub kukurydzianej (u mnie jaglana Moncana)
-50 g  budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego (u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy) lub skrobia kukurydziana

Dodatkowo:
-marmolada owocowa

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 mniejsze części. Jedną krótko zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. Wałkować należy delikatnie, powoli, żeby ciasto nie popękało. Polecam przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką np ryżową, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Podczas wałkowania polecam również ciasto z 2-3 razy odwrócić, pamiętając o podsypywaniu mąki. Jeśli chodzi o grubość, na którą należy rozwałkować ciasto to według mnie najlepsze są 3-4 mm ale jeśli wolicie grubsze ciasteczka, to może być więcej. 
Wycinamy ciasteczka a następnie układamy je jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół przez 12 -15 minut, do lekkiego zarumienienia.  U mnie 12 minut na funkcji góra-dół a następnie 3 minuty z termoobiegiem
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. 
Na wystudzone nakładamy dżem, marmoladę lub czekoladę i delikatnie przykrywamy drugim ciasteczkiem. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #kruche #marmolada #ciasteczkabezglutenowe
Babka drożdżowa z rodzynkami Przepis znajdziec Babka drożdżowa z rodzynkami 

Przepis znajdziecie w poprzednim poście, na blogu kuchniabezglutenu oraz Facebooku kuchni bez glutenu - tam jest na tyle miejsca, że mieści się cały przepis wraz z opisem przygotowania. 

Dodam link do fb w bio. 

A tutaj krótki filmik z przygotowania tej babki. Żebyście mogli choć trochę zobaczyć jak ją zrobiłam. 

❗️ważne, pisałam o tym na blogu. Mąka z blaszki została na babce. Musiałam ją delikatnie ściągać. Następnym razem posmaruję tylko masłem. 

Nie robiłam tego ciasta z łuską całą (nie mylić z ziarnem). Dodałam mieloną firmy @moncana_pl którą Wam bardzo polecam. Sprawdza się genialnie ❤️
Przypominam, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% rabatu na ich produkty w sklepie internetowym Moncana. 

Spokojnego weekendu :)

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #wielkanoc #babka #babkadrożdżowa
Babka drożdżowa bez glutenu Miękka i puszysta Babka drożdżowa bez glutenu 

Miękka i puszysta. 
Najlepsza w dniu pieczenia, ale następnego nie trzeba popijać jej litrami herbaty. Nie kruszy się przy krojeniu, jest oczywiści bardziej sucha, ale wg mnie spokojnie daje radę. 

🔹🔸Składniki na blachę na babkę o średnicy ok 21 cm

-3 duże jajka
-60 g roztopionego i przestudzonego masła
-340 g letniego mleka
-40 g jogurtu naturalnego
-360 g mąki bezglutenowej w tym:
—130 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g mąki owsianej bez glutenu lub gryczanej (u mnie owsiana Elovena)
—50 g tapioki skrobi lub skrobi kukurydzianej (u mnie tapioka Pio Planet)
—2 budynie (80g) śmietankowe lub waniliowe bez cukru (u mnie Celiko śmietankowe)
-16 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-20 g świeżych drożdży
-60 g cukru*
-80 g rodzynek

*babka z 60 g cukru jest mało słodka. Jeśli planujecie oblać ją sporą ilością lukru, wtedy ta słodycz będzie idealna. Natomiast przy obsypaniu ją cukrem pudrem (jak u mnie) była zdecydowanie za mało słodka. Następnym razem cukru dam ok 100 gramów.

Poniżej mega skrócony sposób przygotowania, gdyż nie zmieścił mi się cały. Cały opis znajdziecie na blogu kuchniabezglutenu.pl - link w bio. 

🔸🔹Przygotowanie 
Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy, przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 st góra dół. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 minut - piekarnik uchylamy. Potem wyciągamy z piekarnika i formy. Studzimy na kratce. Zimną oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :-) 

#bezglutenu #babka #babkadrożdżowa #dietabezglutenowa #fotografia #fotografiakulinarna #glutenfree #wielkanoc
Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej Kruch Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej 

Kruchy (w końcu to kruche ciasto) ale nie na tyle, żeby rozpadał się w rękach. 

Możecie przełożyć go czym chcecie/lubicie. Kajmakiem, dżemem, smakową masą, lukrem…

Nie robiłam bez mąki owsianej. Jeśli nie możecie jej jeść, można spróbować zamienić ją na mąkę z sorgo. 

🔹🔸Składniki na tortownicę 21 cm lub blachę 18×18 cm

-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru (można więcej)
-1 jajko M
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy)
-45 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki kukurydzianej (@moncana_pl )
-15 g mąki owsianej bezglutenowej (Elovena)
-10 g tapioki skrobi (@bio_planet_sa )
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)

🔹Dodatkowo
-kilka łyżeczek dżemu, u mnie malinowy 
-100-150 g kajmaku

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i dokładnie zagniatamy. Ja robiłam do ręką, ponieważ tak mi było wygodniej. Końcowa konsystencja ciasta powinna być zwarta i lekko klejąca do rąk. Jeśli jest inaczej należy dosypać trochę mąki ryżowej, np 5-10 gramów.
Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut**.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spodzie i brzegach blachy. Ja blachę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzegi zrobiłam tak: z ciasta uformowałam długie wężyki, które po umieszczeniu na brzegach nacięłam nożem do masła.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut w funkcji góra-dół. Pod koniec pieczenia można włączyć na 2-3 minuty termoobieg, żeby ciasto mocniej się przyrumieniło.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy według uznania. U mnie był to dżem malinowy i kajmak.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem polecam wyciągnąć z lodówki 15-20 minut wcześniej. Jeśli chcecie ciasto przełożyć na paterę, polecam zsunąć je z papieru lub podważyć szeroką łopatką kiedy jest zimne. Im cieplejsze, tym ciasto bardziej delikatne. 
Smacznego :) 

**moje ciasto było na tyle zwarte, że nie wkładałam go do lodówki. 

#bezglutenu #mazurek #ciastobezglutenowe
Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. Najlepsz Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. 

Najlepszy jaki upiekłam w przeciągu roku. Jasny, neutralny w smaku, puszysty i ekstatyczny. Dzięki maślance wilgotny nawet następnego dnia. Nie gumiasty, przy krojeniu nie powinien zostawać na nożu. 

Pieczony w garze o średnicy 20 cm. Ciasto zajęło cały gar, dzięki czemu chleb miał 9 cm wysokości. 

Przepis jest również na blogu. 

🔸🔹Składniki na chleb o średnicy 20 cm

-100 g mąki ryżowej (pełnoziarnista z @dm_polska)
-100 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-170 g tapioki skrobi (@moncana_pl )
-170 g maki jaglanej (Moncana)
-27 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g maślanki w temperaturze pokojowej 
-500 g letniej wody
-20 g świeżych drożdży
-12 g soli
-1 łyżeczka cukru

🔹🔸Do 100 g wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut. 
W misie miksera mieszamy pozostałe suche składniki: mąki, sól, mielona łuska. Następnie dodajemy do nich maślankę oraz wodę - czystą 400 g i tę z drożdżami. Mieszamy kilka minut. Ja, najpierw mieszałam zwykłym mieszakiem a po 2 minutach zmieniłam na hak. Ciasto po wymieszaniu powinno być miękkie i zwarte.
Mój chleb wyrastał na papierze do pieczenia, który pózniej przełożyłam wraz z ciastem do gara. Durszlak wielkością przypominający gar, w którym będzie pieczony chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulkę i ułożyłam na środku papieru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
W tym czasie zaczynamy nagrzewać gar. Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra-dół i wkładamy do niego garnek. U mnie gar nagrzewał się ok 20 minut od momentu osiągnięcia 230 stopni. 
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30  minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 25-30 minut. 
Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.

Smacznego :)

#chleb #bezglutenu #glutenfree #pieczywo #chlebbezglutenowy #fotografiakulinarna
Pizza bez drożdży. Szybka, smaczna i prosta w Pizza bez drożdży. 

Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu. 
Nie jest tak puszysta jak drożdżowa. Jest cięższa, bo na jogurcie. Po upieczeniu powinna być wyrośnięta. 

🔹🔸Składniki na jedną pizze ok 24-26 cm lub dwie małe

-150 g jogurtu naturalnego
-1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta + do posmarowania
-30 g mąki gryczanej (@moncana_pl biała)
-40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
-50 g mąki ryżowej (Moncana) lub sorgo (@probio.cz)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)*
-1 łyżeczka octu np. jabłkowego
-½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-3 g soli
* łuski całej (nie mylić z ziarnem) należy dać ok 8 g.

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Piekarnik ustawiamy na 250 stopni grzanie najlepiej tylko od dołu. U mnie takiej opcji nie ma, więc ustawiłam na górę-dół. Blachę, na której będzie pieczona pizza wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, ocet, oliwę, mieszamy. Na początku polecam mieszać łyżką, gdyż ciasto jest klejące. Po minucie – dwóch można wymieszać ręka. W przypadku użycia całej łuski babki jajowatej ciasta nie da się wymieszać ręką, ponieważ ona dłużej zagęszcza ciasto.
Wymieszane ciasto odkładamy na 2 minuty, a w przypadku całej łuski ok 10 minut. Po tym czasie konsystencja ciasta powinna być zwarta, nieklejąca.
Papier do pieczenia smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy jedną pizzę o średnicy ok 24-26 cm lub dwie mniejsze. Moje pizze miały grubość ok 8-10 mm. Aby ułatwić sobie późniejsze przenoszenie na blachę, polecam papier z pizzą umieścić albo na dużej desce albo na drugiej blaszce z piekarnika odwróconej do góry nogami. 
Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki. 
Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, układamy na niej pizzę wraz z papierem a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 10-12 minut – czas pieczenia może być trochę inny w różnych piekarniach. 
Upieczoną polecam odstawić na 2-3 minuty i dopiero wtedy kroić.
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #pizza #pizzabezdrożdży #wzjg #dietabezglutenowa
Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. Serek G Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. 

Serek Granini z owocami i musli. Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu i nie narzekałabym 😁

Zdjęcie robione jakiś czas temu, jak miałam jeszcze kaki. Teraz najczęściej jem z truskawkami, borówkami i czasami bananem, ale takim lekko zielonym, twardym, najlepszym 😉

Musli u mnie owsiane z kawałkami gorzkiej czekolady. Polecam zwłaszcza tym którzy jak ja nie mogą orzechów, migdałów, pistacji i kokosa. Wstawiłam zdjęcie na trzecim zdjęciu jak wygląda opakowanie. Firma Turtle. Ja kupuje w sklepie internetowym biopremiumfood. Z kodem: kuchniabezglutenu15 macie zniżkę 15% na zakupy. 
[zakup własny, nie współpraca] 

Serek to Granini kupione z Lidlu. 

Granini nie każdemu może odpowiadać w wersji na słodko. Można je zamienić np na skyr. 

Jeśli możecie orzechy to super się tutaj sprawdzą. Można też polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Co kto lubi i może :-) 

#śniadanie #bezglutenu #rozpiska #twarożek #granini #musli #glutenfree
Polecajka Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedzi Polecajka 

Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana. Czerwone owszem. Kupuję jeśli tylko spotkam, bo bardzo lubię. O malinowych nigdy nie słyszałam. 

Zamówiliśmy pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Pyszne, słodko kwaśne, soczyste. Łatwo się obierają  i są bez pestek. Idealne zarówno na soki jak i na koktajle - te najczęściej z nich robiłam. 

Zamówiliśmy na stronie pomarancze.com @soczyste_pomarancze_z_lisciem  w piątek a we wtorek były już u nas. Dobrze spakowane, karton jest idealnie dobrany do zawartości, dzięki czemu owoce nie latały na wszystkie strony, nie obiły się w transporcie. 
Jedynym minusem może być waga zamówienia, ponieważ owoce sprzedawane są w większych opakowaniach 8-15 kg w zależności od owoców. My kupiliśmy 10 kg i od 11 dni zajadamy się nimi :-) 

Niestety pomarańczy malinowych nie ma na chwilę obecną w ofercie. Ale są inne np czerwone. 

Nie współpraca, kupiliśmy sami :) 

#pomarańcze #owoce #fotografia #kulinarnafotografia #orange
Babka marmurkowa na śmietanie. To nie jest typo Babka marmurkowa na śmietanie. 

To nie jest typowa, piaskowa babka wielkanocna. Takich nie piekę, bo nie lubię. Za suche są dla mnie. Ta, dzięki śmietanie jest wilgotna. Bez problemu możecie przechowywać ją przez kilka dni. Ja, ostatni kawałek zjadłam, kiedy babka miała 3 dni i nadal była smaczna. 

Przepis podaje poniżej. Jest też na blogu - tam piszę trochę więcej o łusce babki jajowatej, wstawiłam też zdjęcia porównujące ciasto z łuską i bez niej. 

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 21 cm

-4 jajka 
-300 g śmietany 18% w temp pokojowej (gęsta, kwaśna, nie kremówka) 
-100 g oleju
-120 g cukru (można więcej)
-ok 230 g mąki
—90 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Moncana)
—40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (@celiko_glutenfree śmietankowy) lub 40 g skrobi kukurydzianej 
-5 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Balviten)
-0,5 łyżeczki sody (Celiko)
-12 g gorzkiego kakao (@decomorrenopl ) + 15 g śmietany/jogurtu

🔸🔹Przygotowanie 
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra-dół. Blachę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąka np ryżową. 
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i łuskę babki jajowatej mieszamy ze sobą w osobnej misce. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewamy olej, śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wcześniej wymieszane mąki, mieszamy. 
Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski – u mnie było to ok 500 gramów ciasta. 
Do jednej części dodajemy kakao i ok 15 g śmietany, mieszamy. 
Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 10-20 minut. Następnie wyciągamy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂 

#bezglutenu #babka #babkawielkanocna #glutenfree #fotografiakulinarna
Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉 Często z Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉
Często zostają mi z dnia poprzedniego, więc wykorzystuje je do szybkiego śniadania :) 

Do tych dodałam twaróg półtłusty wymieszany ze skyrem naturalnym. Do tego trochę owoców - niestety więcej nie miałam i syrop klonowy. Pychota 🥰

Pamiętajcie, żeby zimne naleśniki podgrzać przed zwijaniem/składaniem inaczej mogą popękać. 

Możecie je przygotować na zimno (jak u mnie) lub ciepło. W tym drugim przypadku należy podsmażyć je na patelni przez kilka minut.

Całą rozpiskę - kalorie i białko umieściłam na fotkach. 

#naleśniki #bezglutenu #rozpiska #śniadanie #glutenfree
Dzień dobry ☀️ Uwaga, komunikat 😉 Zawies Dzień dobry ☀️

Uwaga, komunikat 😉

Zawieszam, albo i nawet całkowicie rezygnuję na chwilę obecną z pisania nowego e-booka. 
Dlaczego? 
Powodów jest kilka, ale najważniejsze są dwa. 

Po pierwsze i najważniejsze, zdrowie. 
Od pewnego czasu mam trochę więcej stresu. Muszę zrobić badania, których mocno się obawiam, dodatkowo w najbliższym, rodzinnym otoczeniu zdrowotnie nie jest idealnie :( 
Nie chcę dokładać sobie dodatkowych dawek stresu związanych z e-bookiem - założenie sklepu, dodatkowe koszta, czy przepisy Wam wyjdą, czy będą w Waszym guście... Dla jednych możliwe, że takie sytuacje nie są stresujące, ale dla mnie tak. 

Jak wiecie (lub nie) choruję na wzjg, które obecnie jest w remisji :) I oby jak najdłużej. Niestety przy tej chorobie stres nie jest wskazany. Może spowodować zaostrzenie, a tego uwierzcie bardzo, ale to bardzo nie chcę. 
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to źle, ale żadna kasa nie jest warta zaostrzenia tej choroby. Tego bólu, siedzenia w domu, brania mnóstwa leków... 

Po drugie, po kilku miesiącach zbierania nowych przepisów, eksperymentowania z różnymi dodatkami, uświadomiłam sobie, że mnie to najzwyczajniej męczy. 
Jestem osobą, która lubi dzielić się tym co ma. W tym przypadku bezglutenowe przepisy. Więc kiedy udało mi się upiec/ugotować coś nowego, chciałam od razu się tym z Wami podzielić. Ale nie mogłam, bo wiedziałam, że to „idzie” do e-booka. Ohhh...nawet nie wiecie jak mnie to męczyło. Zabierało mi całą radość z udanego wypieku. 
Robienie czegoś na siłę, czegoś co nie sprawia mi przyjemności, radości to nie dla mnie. To nie jestem ja. 

Co w takim razie z przepisami, które powstały do tej pory? 
Szczerze, to nie wiem. Prawdopodobnie (powiedzmy, że tak na 80%) stopniowo będę je publikować. Tylko muszę się zastanowić jak to zrobić, bo praktycznie wszystkie powstały na jednej mieszance. 

Nie spisuję kolejnego e-booka na straty. Możliwe, że kiedyś do niego wrócę - z czegoś w końcu trzeba opłacić utrzymanie bloga 😉 Albo poproszę Was o „postawienie kawy”. 

Koniec komunikatu :) 

Na fotce płatki ryżowe bezglutenowe, kupione w @rossmannpl
Gofry twarogowe Szybkie, mega proste i dosłowni Gofry twarogowe 

Szybkie, mega proste i dosłownie z kilku składników. 

U mnie bez cukru, ponieważ ja je często jem w wersji wytrawnej. 

Zamiast twarogu można dodać naturalne tofu. Gofry wychodzą bardzo dobre, ale jaśniejsze niż z nabiałem. Na drugim zdjęciu gofry i tofu, z którego je zrobiłam. 

Budyń polecam Celiko @celiko_glutenfree 
Ma słabszy aromat niż Winiary, co mi bardzo pasuje, bo dzięki temu gofry mogłam zjeść z łososiem. Te z budyniem Winiary wg mnie nadają się tylko na słodko. 

Przepis jest też na blogu www.kuchniabezglutenu.pl 

Smażyłam na gofrownicy Dezal @dezalpro 

🔹🔸Składniki na 4-6 gofrów

-160 g twarogu półtłustego (u mnie Pilos trójkąt) lub tofu naturalne
-2 jajka 
-20 g oleju lub masła roztopionego
-1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy (u mnie Celiko 40 g)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy. 
Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. 

Smacznego 🙂 

#bezgluten #twaróg #gofry #bezglutenu #glutenfree
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

POPULARNE PRZEPISY

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

  • 2

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

  • 3

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

  • 4

    Prosta szarlotka bezglutenowa

  • 5

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

  • 6

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

  • 7

    Cynamonki bez glutenu

  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca